neděle 5. dubna 2015

Měsíční shrnutí za březen 2015




Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za březen? 
To vše můžete najít v tomto článku. 

Přečtené knihy

Za březen jsem celkově přečetla 11 knih a 10 mang, což dělá celkem 21 pěkných kousků. Sice to není tolik jako v únoru, ale i přesto jsem vážně spokojená. Mohlo to být i horší. 

Naruto 5,6,7,8,9,10,11,12,13

Naruto 5: Vyzyvatelé (Naruto, #5)Naruto 6: Sakuřino rozhodnutí (Naruto, #6)Naruto: Správná cesta  (Naruto, #7)Naruto 8: Boj na život a na smrt (Naruto, #8)
Naruto 9: Nedži versus Hinata (Naruto, #9)Naruto 10: Úžasný nindža (Naruto, #10)Naruto 11: Zapálený učedník (Naruto, #11)Naruto 12: Velký vzlet (Naruto, #12)
Naruto 13: Rozuzlení (Naruto, #13)

V Narutovi jsem se celkem rozečetla. Má to jediný důvod - mangy jsou krátké a ideální do vlaku nebo MHD. Dají se číst, i když v buse stojíte. Díky tomu, že se mi rozbila čtečka a byla jsem nějaký čas bez ní, se mi podařilo přečíst úctyhodných 9 volume. Příběh se mi vážně líbí, je vtipný a některé souboje byly vážně něco. Nejvíc se mi asi líbil ten mezi Sakurou a Ino, i když i Gaara a Nedži mají něco do sebe. Je to příjemná oddechovka. 

Hodnocení na GR: 3,5 z 5 hvězdiček


Bleach 16: Night of Wijnrut (Bleach #16)Bleach 16: Night of Wijnurt

Na tenhle díl Bleache jsem čekala vážně dlouho. Odpočítávala jsem minuty, kdy se objeví ve vědecké knihovně. A dočkala jsem se! Jen škoda, že jsem ho přečetla hned ve vlaku. Vážně jsem si ho užila - konečně se začínají objevovat moje oblíbené souboje z anime, byl tam Komamura a samozřejmě i Gin. Vše se točí pořád kolem zabití Aizena... Ale my víme svoje. Navíc kaptián Hitsugaya na obálce je vážně roztomilý. Trochu mi vadily malůvky Kaiena... Nemám ho prostě ráda. I tak se to ale dá odpustit. Už aby tam byli Arrancaři.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Doctor Who: Dalecká generaceDoctor Who: Dalecká generace

Další z Doctorovských příběhů, které se objevily ve formě knihy. Tentokrát se vše zaměřuje na mé oblíbené Daleky. Kniha mne poměrně překvapila - po rozvláčném začátku se objevila opravdová akce a já si knihu do poslední stránky užila. Hrdiny jsou sice děti, ale už jsem si na ně nějak zvykla. Jsem si jistá, že být příběh v seriálu, slavil by u mě velký úspěch. Dalecká generace byla jednou z knih, u kterých jsem si tenhle měsíc vážně suprově odpočala. Navíc ta obálka! Vůbec by mi nevadilo, kdyby u nás vyšly všechny novely. Jen do toho, Joto!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Můj ne tak sladký život (My Super Sweet Sixteenth Century, #3)Můj ne tak sladký život

Na závěrečný díl Sladkého šestnáctého století jsem se vážně těšila. Přešlo mě to poté, co to četla Kath a vůbec se jí to nelíbilo. I přesto jsem doufala, že já jsem jiná. Že se mi to vážně bude líbit. Byla jsem ale spíše zklamaná. Četlo se opět skvěle... na to jsem si u téhle série zvykla. Cat ale bohužel řešila samé blbosti, které by v sérii ani řešeny být nemusely. Přišlo mi, že Rachel Harris píše spíše už jen z povinnosti, aby čtenářům ukázala myšlení Lucase, který dostal polovinu knihy. Nejsem fanouškem Lucase, takže jsem si to tak neužila. Daleko radši mám totiž Alessandru, která se v knize ale skoro neobjevila.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Jak to začalo (Glee, #1)Glee: Jak to začalo

Na tuhle malou jednohubku jsem měla velkou chuť poté, co skončila šestá série seriálu. Jako jedinou ze série jsem tuhle knihu nečetla, takže jakmile jsem si ji konečně pořídila domů, vrhla jsem se na ní bez prodlev, Seriál se pyšní super hudbou... Jak to začalo mělo ukázat začátky Glee klubu ještě před první sérií. Víceméně jsem si to užila... to víte, po konci seriálu jsem byla vážně v nostalgické náladě. I tak tomu ale něco chybělo a některé postavy se chovaly vážně divně. I tak to ale zahřálo na srdíčku... Minimálně tam byla zmínka o Finnovi!

Hodnocení na GR: 2,5 z 5 hvězdiček


Zodiac (Zodiac, #1)Zodiac

O Zodiacu jsem toho napovídala dost už v recenzi. I tak jsem se ale na knihu vrhla s velkým nadšením, protože jsem se na ní těšila už více než rok. A vyplatilo se mi to. Dostala jsem příběh s poměrně jednoduchou angličtinou a vesmírným světem podle Zodiaku, který si autorka sama vymyslela. Už to mi vyrazilo dech - docela to do sebe i zapadá. Oblíbila jsem si hlavní hrdinku a hlavně Hysana z Vah, který ji časem doprovázel. Celé to prostředí je prostě skvělé a přirostlo mi k srdci. Proto se také těším na druhý díl, který by měl vyjít snad ještě letos.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Kalonův pád (Novely Školy noci, #4)Kalonův pád

Poslední z novel, které vyšly k sérii Škola noci. Na Kalonu jsem se vážně těšila, jelikož v původní sérii patřil k mým nejoblíbenějším postavám. A dostala jsem přesně to, co jsem chtěla. Kalonův pád je kniha, která představuje příběh padlého anděla ještě před událostmi Školy noci - je to vlastně jakási pověst o tom, jak vznikl svět a kde se objevila bohyně Nyx a její okřídlení bojovníci. Knihu jsem si maximálně užila. A ty ilustrace! Klobouk dolů před grafikem!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Prozřetelnost (Providence, #1)Prozřetelnost

Od Jamie McGuire jsem četla Krásnou katastrofu, která vůbec nebyla špatná. Kniha se mi dobře četla, takže jsem předpokládala, že se mi bude líbit i její prvotina. O andělech jsem navíc už hodně dlouho nečetla, tak jsem se do Prozřetelnosti vrhla s chutí. Chyba. Kniha hodně připomíná Twilight ságu v jednom balení. Andělé jsou tam jen asi ve třech scénách, jinak se vše točí kolem instalove mezi Ninou a jejím týpkem. Jared nebo tak nějak. I přesto nad sérií ještě úplně nelámu hůl - pořád doufám, že z toho Jamie vyrostla a ve dvojce se příběh nějak rozjede. Kéž by.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček


Where She Went (If I Stay, #2)Where She Went

Konečně jsem se také dostala k pokračování Jestli zůstanu, které mi v anglickém vydání půjčila Freckles. A jsem moc ráda, že jsem se k ní dokopala, protože Miu a Adama prostě zbožňuju. Tentokrát je kniha z Adamova pohledu, což přineslo úplně nový pohled na samotný příběh, který se stal v Jestli zůstanu. Bylo to hořkosladké - vzpomínky na Teddyho a Miinu rodinu a vztah, který se po nehodě rozpadl. Trochu jsem si i zaslzela a užila si textů, které Adam napsal. Angličtina dost jednoduchá, takže paráda.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


The Near Witch (The Near Witch, #1)The Near Witch

O knihách Victorie Schwab jsem slýchala hlavně od zahraničních booktuberů (jo, Jessie ji naprosto zbožňuje). Sice jsem plánovala jako první knihu Archived, ale Near Witch zvítězila. Měla jsem ji půjčenou od Willindy, takže jsem se ji snažila přečíst co nejrychleji. A byla jsem vážně překvapená. Victorie je výborná vypravěčka a má svůj vlastní osobitý styl vypravování. Near Witch byla mrazivá "pohádka" o čarodějnici z prostředí bažin... Občas jsem se dokonce i bála. Pokud jste Near Witch ještě v aj nezkusili, pak se do ní stoprocentně pusťte. Je to dechberoucí.  Jedna z nejlepších knih za rok 2015.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


Splynutí (Čistý #2)Splynutí

První díl Čistý vyvolal mnoho otázek, takže je více než logické, že jsem se vrhla i na pokračování. Oproti jedničce mě až na malé výjimky velmi zklamalo. Partridge řešil s Lydou blbosti, nic se nikam nepohnulo, Pressia zase jenom fňukala ohledně své minulosti, kterou si nepamatuje a jediný, kdo za něco stál, byl El Capitan. Nebylo to špatné, to ne. Ale tenhle díl byl naprosto zbytečný a nepřinesl skoro nic nového. Což je vážně škoda, protože celý svět Čistého má velký potenciál. Snad se autorka odváže alespoň v posledním díle.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Rady Čechům, jak se hravě přiučiti češtiněRady Čechům, jak se hravě přiučiti češtině

Tohle je kniha, kterou jsem četla ke zkoušce v rámci stylistiky. Byla jsem vcelku překvapená, jak se mi líbila. Moc na tyhle jazykové knihy nejsem, ale Pavel Eisner psal vtipně a člověk tomu dokonce i rozuměl (s nějakou tou jazykovou průpravou), Místy jsem byla vážně překvapená, jak je čeština různorodá a jak vlastně sama o sobě vzniká a tvoří nová slova. Pokud studujete bohemistiku, pak by vám tahle publikace neměla uniknout.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



Podivné město (Sirotčinec slečny Peregrinové, #2)Podivné město

Poslední přečtenou knihou je pokračování Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, Podivné město. Na tuhle krásku jsem se těšila už od doby, kdy jsem si ji pyšně přinesla z knihovny. A nabídla mi přesně to, co jsem čekala. Nádherný příběh plný akce a napětí a podivnosti. Ransom Riggs umí psát a jeho styl psaní absolutně žeru. Není divu, že si ho Tahereh vzala. A ten konec? Proboha, co to jako mělo být? Miluju zvláštní schopnosti a cestování časem... v kombinaci s nestvůrami je to kniha jako dělaná pro mě.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zracenzované knihy:

Doctor Who: Dalecká generaceProzřetelnost (Providence, #1)
Aliance (Divergent, #3)Splynutí (Čistý #2)Zodiac (Zodiac, #1)


Zhlédnuté filmy:

posterVybíjená

Jako první film jsem viděla Vybíjenou, na kterou jsem doprovodila sestřenku do kina. Pana Viewegha vážně nemusím, a i když jsem knižní předlohu nečetla, moc se mi na film nechtělo. Nakonec jsem ale byla poměrně příjemně překvapená. Byla to fajn komedie s hořkosladkým podtextem. Aneb o tom, jak důležitá je v dnešním světě krása. Dobrovolně bych na ten film nešla, ale tak jednou za čas... proč ne.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterRezistence

Na Rezistenci jsem vyrazila v rámci předpremiéry s knižním srazem. Ohledně filmu jsem byla poměrně skeptická, protože se mi trailer moc nelíbil. Naštěstí jsem si ale knihu moc nepamatovala, takže jsem ani nepřišla na tom, co je na filmu vlastně špatně. Peter byl neuvěřitelně vtipný, stejně jako Caleb. S Tris to bylo horší, s okudlanou hlavou se mi vůbec nelíbila. No a Čtyřka a jeho matka, která by mohla být jeho přítelkyní... O tom raději pomlčíme.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček



posterBleach: Memories of Nobody

Našla jsem si i čas mrknout na první z filmů, které se vážou k anime Bleachi. Zrovna tenhle se odehrává asi tak sto dílů dozadu, ale nevadí (jsem teď okolo dílu 200). Byla jsem poměrně skeptická, jelikož jsem žádný anime film ještě neviděla (Yu-gi-oh se nepočítá). Film mě hodně překvapil. Senna si mě získala a její vztah s Ichigem byl prostě cute. Nezklamaly ani souboje, které byly ještě víc epic než v samotném anime. Za mě palec nahoru.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterBleach: The Diamond Dust Rebellion

Diamond Dust Rebellion je v pořadí druhý Bleach film. Posilněna zážitky z toho prvního jsem se do něj s vervou pustila. A nelituju, vážně ne. Bylo to ještě lepší než ten první. Promakaný příběh točící se kolem minulosti kapitána Hitsugayi a jeho meče. Nechybí Ichigo a všichni mí oblíbení hrdinové. A co bylo nejlepší? Závěrečný souboj, u kterého se vám tají dech. Záplava bankaiů. Renjiho super vtipné hlášky. A je tam kapitán Kyoraku!

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček



A jaký byl váš měsíc březen?

7 komentářů :

  1. Tak s Narutem by sis určitě rozuměla s bráchou :) Ten sice vůbec nečte (je zázrak, když přelouská menu v restauraci), ale je zblázněný do toho seriálu.

    OdpovědětVymazat
  2. Je toho opravdu hodně. Ale Naruto není zrovna můj šálek kávy :) Ale Where she went bych si moc ráda přečetla. If I stay byla moc pěkná kniha, jsem zvědavá, zda je tento příběh také takový :) Jinak z filmů jsem viděla jen předpremiéru Rezistence.
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Kalonův pád bych si chtěla přečíst.. Ještě tu o Neferet a budu to mít komplet.. I když sérii Škola noci už beru spíše jako odpočinkovou - ty poslední díly už mě tolik nebavily, ale ještě jsem nečetla 11., tak i to bych měla napravit..

    OdpovědětVymazat
  4. Já a Vybíjená - stejný příběh :D. Když jdu s tátou do kina, buď to musí být český film, nebo se musím smířit s něčím cizím, ale nadabovaným. Tak jsem si vybrali Vybíjenou a já jsem se dopředu připravovala na to, jaká to bude pohroma, a možná právě díky tomu se mi film také docela líbil. Žádný zázrak to sice nebyl, ale jako příjemná oddechovka skvěle posloužil :).

    OdpovědětVymazat
  5. Ty a ty tvoje mangy... Já radši ve velkém konzumuju banány. S burákovým máslem. A jablka. Jablka jsou nejlepší! Devět z deseti Rjúkú souhlasí! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Na Rezistenci se hodně těším. A Sirotčinec slečny Peregrinové Podivné město bych si chtěla také koupit. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Můj ne tak sladký život som čítala aj ja 8)
    K Prozreteľnosti sa nedokážem prinútiť.

    OdpovědětVymazat