středa 22. dubna 2015

Recenze - Druhá stříbrná kniha snů

Druhá stříbrná kniha snů (Silber, #2)Oficiální anotace

Liv je v šoku: Secrecy zná její nejtajnější tajemství. Ale odkud? A co před ní Henry skrývá? Co je to za podivnou postavu, která se potuluje a řádí v nekonečných chodbách snového světa? A proč je Livina sestra Mia najednou náměsíčná?

Noční můry, záhadná setkání a divoké pronásledování zrovna nesvědčí dobrému spánku. K tomu se musí Liv vyrovnat se svou nově poskládanou rodinou a intrikánskou babičkou. A faktem, že existují lidé, kteří s ní mají nevyřízené účty. Jak přes den, tak v noci…

Proč jsem si knihu vybrala

Knihy od Kerstin Gierové jsou rozkošné jednohubky, které zhltnu na jedno posezení. Autorčin styl jsem si zamilovala už u Drahokamů, a tak není žádným překvapením, že jsem se pustila i do její snové trilogie. Sny mě fascinovaly už odjakživa, takže jsem byla vážně zvědavá, jak si s tím Kerstin poradila. 

Něco málo k obálkám

Silver: La porta di Liv (Trilogia dei sogni, #2)Silber: Het tweede boek der dromen

Jsem velkým fanouškem originálních obálek, které se rozhodlo použít i naše nakladatelství CooBoo. Zprvu se mi sice ta zelená moc nelíbila, ale věřím, že naživo to bude vypadat moc pěkně a vlastně se to ke knize i hodí. Nijak mi nevadí ani zbývající obálky - snad jen bych u té vpravo uvítala tu černou o něco "černější".

Hodnocení

(6) TumblrLiv Silberová si myslela, že po poražení Arthurovy šílené přítelkyně Anabelle a démona, se vše vrátí do normálu. Ale Anabelle měla pravdu - byl to teprve začátek. Liv se musí vyrovnávat se Secrecy, která má špeha na každém rohu a vše bedlivě sleduje. Navíc ani její vztah s Henrym není nijak růžový - Liv má pocit, jako by před ní její přítel něco skrýval. Její sestřička Mia navíc začala být náměsíčná a je jen otázkou, kdo za tím vším stojí. Nikdo není v bezpečí ani ve snovém světě - chodbami se potuluje tajemná postava, která rozhodně nevypadá přátelsky. Ani doma to nemají sestry Silberové jednoduché - jejich nenáviděná nevlastní babička Okrb s nimi má vlastní plány. Dokáže se Liv spolu s Henrym a dalšími postavit nové výzvě, která by pro jejich nejbližší mohla mít katastrofální následky?

Druhá stříbrná kniha snů je druhým dílem z plánované trilogie Silber z pera Kerstin Gierové, která se u nás proslavila svou sérií o cestování časem, Drahokamy. I v druhém díle této série autorka využívá svůj osobitý a vtipný styl psaní, který vás donutí otáčet stránku za stránkou. Opět využívá téma ovládání snů, které svým čtenářům představila už v První stříbrné knize snů. Tentokrát přichází s novou zápletkou a nebezpečím, které se schovává v zákoutích snových chodeb. Neopomíná ani na obyčejné problémy hlavní hrdinky a jejího přítele. Nechybí ani školní paparazzi Secrecy, která hodlá znepříjemnit život co nejvíce osobám. V porovnání s prvním dílem je Druhá stříbrná možná o trochu méně akční, i tak se ale máte na co těšit. Na své si přijdou i milovníci romantiky - i když jsou Liv a Henry konečně spolu, nic není vyhrané.

A pak jsem to zaslechla, uprostřed toho náhlého mlčení: známé a neblahé šelestění, jen pár metrů ode mě. Ačkoli jsem nikoho neviděla a rozumný hlas v mé hlavě mi říkal, že je to beztak jen sen, nemohla jsem potlačit strach, který ve mně bublal stejně neblaze jako to šelestění. 

~Flowers & Photographs~ | via TumblrA jak dopadly postavy? Hlavní hrdinka Liv je opět stejně vtipná a sakrastická jako v prvním díle, což je po všech těch ufňukaných hrdinkách YA knih příjemná změna. Liv si nehraje na nic lepšího, má problémy jako každý člověk a vyrovnává se s tím jako vy. Proto není vůbec těžké se s ní ztotožnit. K srdci mi přirostla i Livina mladší sestřička Mia, která v tomhle díle dostane o dost více prostoru. Je to vážně zlatíčko - analytická stejně jako její sestra. A navíc miluje Sherlocka Holmese! Z původní čtveřice krasavců nám zůstal Henry, který se konečně dočkal a chodí s Liv. Henry mi lezl trochu na nervy díky té své tajnůstkářské povaze, ale i tak se na něj nedokážu dlouho zlobit. Slintala jsem i nad Graysonem, který se ze začátku knihy angažoval o něco méně, ale i to mu neubralo na kráse. Arthur je stejný andělský slizoun jako vždy.. A Jasper? Ten si odjel do Francie a nijak se děje neúčastnil, což je velká škoda. Ty jeho vtípky mi vážně chyběly. Autorka se tak nezaměřuje jen na rozvíjení charakteru své hlavní hrdinky, ale rovnoměrně se věnuje i vedlejším postavám.

A moje dojmy z Druhé stříbrné? Jak jsem se již zmínila výše, autorčin styl jsem si zamilovala už u Drahokamů, takže by se mi kniha líbila, i kdyby to byla katastrofa. Naštěstí pro mě nebyla. Kerstin mě mile překvapila. U Livina příběhu jsem se bavila od začátku do konce, skvěle se zasmála u scén s panem Tulínkem a Okrb a spolu s Liv si prožila i nějaký ten smutek nad jejím vztahem s Henrym. Ani mi nijak nevadilo, že tu nebylo tolik akce - Miina náměsíčnost mě zaujala dost sama o sobě. Bylo to vážně creepy. Na závěrečný díl se těším jako malá - doufám, že se vrátí můj milovaný Jasper a já konečně zjistím, kdo se skrývá za Secrecy.

Druhou stříbrnou knihu snů bych doporučila všem milovníkům příběhů, ve kterých nějakým způsobem figurují sny. Autorka navíc píše vtipně a hlavní hrdinka je ironická a sympatická slečna, které nevadí, když se umaže. Co víc si přát?

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

7 komentářů :

  1. Jak já se na tu Druhou stříbrnou knihu snů těším! :) První díl jsem četla před delší dobou a ty postavy mi už chybí, vážně se pokračování nemůžu dočkat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Na Druhou stříbrnou knihu snů se taky moc těším :) Všechny knihy od Kerstin Gier jsou výborné :)

    OdpovědětVymazat
  3. To, že tam bude málo Graysona, ma fakt zabíja. :D To je moja najobľúbenejšia postava. :(:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád víc než Jasper :D Ale ke konci má Grayson pár epic scén, tak se dočkáš :)

      Vymazat
    2. Tak to si ma veľmi potešila. Dúfam, že v trojke ich budeš ešte viac. :D

      Vymazat
  4. Zrovna nedávno jsem přečetla první a druhé se nemůžu dočkat. =) Jsou to tak milé knížky, že se jim nedá odolat.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to si ma potešila, vôbec som nevedela, že už je aj Druhá stříbrná kniha snů. Jednička ma hrozne bavila, na pokračovanie som teda zvedavá :).

    OdpovědětVymazat