čtvrtek 7. května 2015

Recenze - Proroctví

Proroctví (Providence, #2)Oficiální anotace

Nina se ještě nevzpamatovala z posledního souboje s peklem a už musí čelit dalším výzvám. Vedle svého studia na Brownově univerzitě pracuje jako stážistka v otcově někdejší společnosti Titan Shipping. Je ještě vyčerpaná z otcova nenadálého odchodu a navíc se jí pravidelně vracejí noční můry, v nichž je zabit násilnou smrtí. Vedle ostatních problémů, které musí řešit, však děsivým nočním obrazům nepřikládá patřičnou důležitost. A to se jí může stát osudným. Jsou pro ni totiž varováním… Jared má o Ninu strach a jedinou možností, jak ji zachránit, je získat zpět ukořistěnou knihu kouzel Ars Notoria. Do cesty se mu ale postaví noví nepřátelé a Jaredovy nejhorší obavy se vyplní. Musí se rozhodnout: buď se sám postaví peklu, nebo započne novou válku s nebem.

Proč jsem si knihu vybrala

Tahle série mě z nějakého důvodu neuvěřitelně fascinuje (což vůbec nechápu), takže jsem si nemohla odpustit ani druhý díl. V prvním díle se všechno točilo kolem vztahů, takže jsem doufala, že ve dvojce už se Jamie zaměří spíš na děj. A dopadlo to celkem dobře.

Něco málo k obálkám

Cehennem (Providence, #2)A jóslat (Providence, #2)

Naše obálka je opět stejná jako ta originální, což je super. Ke knize se to celkem hodí, je to tajemné a neurazí. Ohnivé srdce sice vypadá dobře, ale spíš by se hodilo k nějaké erotice/pekelné romanci. Oproti tomu je obálka vpravo výhrou v loterii. Sice se mi moc nelíbí slečniny šaty, ale jinak je barevné zpracování moc pěkné.

Реквием (Providence, #2)Bound to you - Requiem (Providence, #2)

Konečně obálka dle mého gusta. Tedy ta vlevo. O té vpravo raději pomlčíme. Ten chlápek mě totiž děsí, ještě má náběh na pleš a vypadá to, jako by blond slečnu právě udusil.

Hodnocení

Nightmare
Nina Greyová se ještě nevzpamatovala z posledního démonského útoku, který jí i Jaredovi byl málem osudným. Navíc ji každou noc trápí krvavé noční můry, ve kterých zas a znova umírá její mrtvý otec. Nespavost si ale vybírá svou daň a Nina bude muset vynaložit hodně úsilí, aby dokázala stíhat školu a práci v otcově obchodní firmě. Jared má o svou snoubenku strach, avšak jedinou možností, jak ji zachránit, je získat zpět Shaxovu démonskou Bibli, která skrývá odpovědi na podivné proroctví, ve kterém se objevuje i Nina. Dokáže mladý pár zůstat dost silný na to, aby je pekelné mocnosti opět nerozdělily, tentokrát však na věky?

Proroctví je druhým dílem z trilogie Providence z pera Jamie McGuire. Jedná se o autorčinu prvotinu, což je na samotném příběhu hodně znát. Ani to ale neubírá knize na čtivosti - autorka umí využít jazyk a i přes některé dějové chyby donutit čtenáře, aby otáčel stránky dál. Oproti prvnímu dílu je Proroctví o hodně akčnější - ono proroctví a noční můry řeší hlavní hrdinka už od samého počátku knihy. A i když se tu opět objevují romantické scény jako vystřižené z nějakého klišé slaďáku, není to tak hrozné. Jamie také využívá odkazy na samotnou Bibli (a že je na co se těšit - že, Antikriste?), místy mi ale přišlo, že to až moc kombinuje a výsledek není už tak přesvědčivý. Za zmínku stojí i to, že se autorka konečně rozhodla dát více prostoru vedlejším postavám - jmenovitě Claire a Bexovi.

"Nino!" vykřikl. Dlouhé pařáty mu drásaly maso. Utrhly mu paže i nohy a vedví roztrhly tělo, které pak zmizelo, pohlceno peklem, co na něj čekalo.

Raven Spires, Glasgow (Scotland) Enough to satiate the most passionate of gothic longings.
A jak dopadly postavy? Nina Greyová je pořád ta stejná ufňukaná holčička, která se neustále spoléhá na pomoc svého přítele Jareda a nedokáže se smířit s tím, že by bez něj byla byť jen na jednu noc. Navíc trpí vyčerpáním z nespavosti, a i přesto dokáže myslet jen na Jareda (i když se mu v podstatě hroutí před očima). Nina je prostě chodící robot! Na druhou stranu je ale daleko snesitelnější než v prvním díle a i přesto, že opět ignoruje své kamarády, se s ní dá daleko lépe sžít.

I u Jareda došlo k drobné změně - jeho snoubenka je pořád na prvním místě, ale nebrání mu v ostatních misích. Velkým plusem je Claire, která konečně dostala více prostoru (a to i přesto, že je Ryan pryč). Proč tam tahle badass hybridka nemůže být víc? Stejně tak dostal prostor i Jaredův mladší bratr Bex, který je daleko snesitelnější a vtipnější než jeho starší bratr. Díky bohu za to.

A jaké jsou mé dojmy z Proroctví? Vážně jsem ráda, že jsem dala Providenci po tom prvním díle ještě šanci (já a moje dočítání sérií), protože se Jamie vážně polepšila a nalákala mě na proroctví a démonskou knihu. Jamiiny knihy se děsně dobře čtou, což je pro mě jedno velké plus - raději je dočtu než bych je kompletně odkládala. Celkem mě překvapily biblické motivy, které Jamie použila - není to vůbec špatné, jen mi přijde, že toho zkombinovala až moc, a teď je z toho takový zmatený mišmaš. Jen bych Jamie zabila za hrozný zvyk uvést nějakou postavu a pak se jí moc nevěnovat. Udělala to tak u Izáka a... argh! Musím si nejspíš počkat na třetí díl, kde by se mohl objevit. Docela jsem se těšila na Ryana, který byl v jedničce sice otravný, ale pořád lepší varianta než Jared. Bohužel... je z něj pěkný douche bag, takže mám asi jedinou možnost... milovat třináctiletého Bexe. Díky, Jamie, je ze mě pedofil!

Proroctví bych doporučila všem milovníkům nenáročných paranormálních romancí, kteří by se chtěli odreagovat a hledají něco s démonskou a andělskou tématikou. Ani jedno tu sice není příliš rozvedené, autorčin styl je ale velmi čtivý a na zabití volné chvíle je proto tahle série ideální.

Hodnocení:  70 %

Děkuji nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Mně se Bex také zamlouvá, jen by mohl být klidně o něco starší. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím s tebou. Príde mi, že druhý diel bol lepší, akčnejší a Nina podstúpila trošku zmenu. Už to nebola len "slaďárna".
    Áno, čo sa týka Bexa, tak sa rovnako cítim aj ja :D ako pedofil :D

    OdpovědětVymazat