středa 29. července 2015

Recenze - Fallout: Equestria - Pink Eyes

Oficiální anotace

Pink Eyes jsou jedním z vedlejších příběhů k Falloutu: Equestria. Je to příběh Puppysmiles, malého hříběte, které putuje skrz Equestrianskou Pustinu a hledá svoji maminku. Vůbec si neuvědomuje, jaké nebezpečí ji na dlouhé cestě vlastně čeká.

Proč jsem si "knihu" vybrala?

Základní příběh FoE jsem už přečetla, takže na mě čekaly další sideoff příběhy. Nejvíc jsem se těšila na Project Horizons, ale ještě před ním jsem musela zvládnout Pink Eyes. Sice děti moc nemusím, ale je to FoE... Co bych pro nějakou tu apokalypsu neudělala?

Něco málo k obálce

Ačkoliv Puppy moc nemusím, tak zrovna tohle je vážně moc povedené a skvěle se na to kouká. Kdo by odolal malému roztomilému ňuňu ve skafandru?

Hodnocení

Po výbuchu megaspells se Equestria proměnila před 200 lety v pustinu, nazývanou Wasteland. Na povrchu žijí pouze Raideři a ti, kteří se nedostali do Stables. V tomto polorozpadlém světě začíná pouť malého hříběte jménem Puppysmiles, které se po 200 letech probudilo s jedinou myšlenkou - najít svou matku. Puppy si ale neuvědomuje, že spalo pohřbené tolik let a že jeho matka nemusí být už naživu. Dokáže tohle nevinné a vždy usměvavé hříbě najít svou matku přes všechna nebezpečí, které Wasteland skrývá?



Puppysmiles by MadHotaru
Zdroj
Pink Eyes jsou jedním z vedlejších příběhů základního Falloutu Equestria od Kkat, tentokrát je autorkou Mimezinga. Stejně jako u základního příběhu, i Pink Eyes jsou v podstatě fanfikce. Kánonem pro PE je již zmiňovaný FoE od kkat, tudíž prostředí i historické události vycházejí z něj (stejně jako některé postavy). Mimoto jsou Pink Eyes ještě s Projectem Horizons (a možná ještě jedním příběhem) jako jediné uznány kkat coby "oficiální" příběhy, které volně navazují na její Fallout. Oproti hlavní hrdince FoE je Puppysmiles o hodně mladší, což s sebou přináší dost úskalí. Autorka tu dává do kontrastu dětskou nevinnost a krutost, kterou s sebou nese Wasteland. Ukazuje, že i v zničeném světě může existovat světlo, které se zuby nehty drží naděje. Pink Eyes jsou stejně akční jako klasický FoE - nechybí tu různé výbušniny, zbraně a další vychytávky. Pokud jste si oblíbili postavy z FoE, setkáte se tu hlavně s Watcherem, který Puppy doprovází. Děj se soustřeďuje především na území okolo cesty 52 a popisuje pouť mezi různými městy. Na konci vás čeká pořádná akce. Celé je to takové dost melancholické a kdo na konci nebude brečet, tak je z kamene.
""There were four chickens fly-"

"STOP CALLING US CHICKENS! We are griffins!""


Hlavní hrdinka Puppysmiles je většinu času naprosto na zabití. Nemám moc ráda děti, ale musím přiznat, že se mi líbily i ty její dementní otázky a neustálé mluvení. Není nic víc fascinujícího než dětská naivita. Její rozhovory s Mistrem Voicem (v jejím skafandru) jsou prostě legendární. Pokud umíte alespoň trochu anglicky, dostanou vás jistě i jazykové vtipy ve spelování (protože Puppy prostě některá slova překládá jinak a vzniknou z toho vtipné situace). Hlavní hrdinku budete možná nenávidět, ale dozajista vás rozesměje. A budete jí fandit. Až do konce. Skvěle napsané jsou i vedlejší postavy, s kterými se Puppy setká. Ať už samotný Watcher, jehož pravou identitu znáte ze základního příběhu, nebo i další jako gryfoňka Henrietta, Lonesome Pony, Mr. Blue, Miss Pink nebo Jamie s Happy. Díky tomu, že je Puppy v podstatě dítě, je tu vidět rozdíl mezi tím, jak myslí dospělí a jak děti.
Zdroj

A můj názor? Tenhle drobeček má sice "jen" 500 stran, ale i tak mi dal zabrat. Puppy mi lezla pořád na nervy. Pořád! Nakonec jsem se ale do příběhu pohroužila a vážně nelituju. Kašlu na to, že to je fanfikce. Bylo to napsané stejně dobře jako leckterá kniha. Pokud bych to měla porovnat s klasikou, tak se mi líbila asi o trochu víc, ale to bude hlavní hrdinkou. Jinak byly Pink Eyes ale skvělým následovníkem - nechyběla tu akce, napětí, velká bitka, zlý padouch a srdceryvný konec. Sice jsem se vsadila, že nebudu brečet, ale nedalo se to. Navíc se mi líbily i narážky na klasik Fallout a další z vedlejších příběhů, Project Horizons.

Pink Eyes bych doporučila všem, kteří hledají citlivý příběh o síle naděje a dětské nevinnosti. Naděje, která neumírá ani v krutém postapokalyptickém světě. Můžete číst i v případě, že jste nečetli klasický Fallout, pár věcí vám ale pak možná unikne.

Celkové hodnocení: 4/5*

Žádné komentáře :

Okomentovat