neděle 26. července 2015

Recenze - Jedna malá lež

23716076Oficiální anotace

Livia byla vždycky „slečna Dokonalá“, ale po nástupu na prestižní univerzitu zjišťuje, že to s ní zase tak skvělé není. Musí zvládnout první porážky, deziluzi, přizpůsobit své plány do budoucnosti a hlavně změnit přístup sama k sobě. A do toho se jí ještě připlete láska… není divu, že v tom víru změn natropí pár chybiček. Jenže chyby jsou od toho, aby se napravovaly, a nová Livia bude možná ještě mnohem zajímavější osobnost než ta, za kterou se kdysi považovala.

Proč jsem si knihu vybrala?

Tuhle autorku jsem měla v hledáčku už celkem dlouho. Slyšela jsem nejprve o prvním díle, ale když se naskytla možnost přečíst si dvojku, tak jsem neváhala ani vteřinu (děkuji za pozitivní ohlas, Erný). Léto je jako stvořené na newadultky, takže... why not?

Něco málo k obálkám

One Tiny Lie (Ten Tiny Breaths, #2)Una piccola bugia (Dieci piccoli respiri Vol. 2)

Naše obálka se držela originální předlohy, pouze změnila modelku. Líbí se mi obě verze - jsou takové podzimní a přímo vybízejí ke čtení. Exemplář vpravo jsem tak úplně nepochopila - nebyl by špatný nebýt té divné věci, co má Liv kolem krku.

Hodnocení

Livia byla vždycky ta zodpovědnější - oproti své sestře Kacey. Nyní na mladší ze sester čeká nová výzva - život na vysoké škole, kam vždy toužila jít. Nic ale není tak dokonalé, jak se na první pohled zdálo. Livia stojí před novými výzvami, které obrátí její život naruby - první párty, přednášky a neodolatelný kluk s temnou minulostí, od kterého by se měla Liv držet stranou. Dokáže se Livia přizpůsobit a čelit novým výzvám, i kdyby to mělo znamenat, že bude muset zapomenout na to, co si kdysi vysnila?

Jedna malá lež je druhým dílem (volným pokračováním) ze série Deset malých nadechnutí z pera K.A.Tucker. Tentokrát je příběh vyprávěn z pohledu Livie, což je mladší sestra Kacey, která byla vypravěčkou v prvním díle. Děj se odehrává převážně na vysoké škole, konkrétně na Princetonu. Mimo Livie se zde občas mihnou i postavy z prvního dílu, jako již zmiňována Kacey či Trent a další. Autorčin styl psaní je velmi čtivý - příběh má rychlý spád a uteče vám jako voda, a to především díky velkému množství dialogů. Autorka se zaměřila především na nové zkušenosti, které přicházejí s nástupem na vysokou školu a s deziluzí, která je s tím spojená. Hlavní hrdinka navíc ještě částečně trpí ztrátou rodičů, což má velký vliv i na její "dokonalé chování". Velký prostor tu má romantika - sexuální zážitky nevyjímaje. Místy je kniha i vážnější - jak Livie, tak její idol Ashton si v sobě nesou hořké vzpomínky.

Uvědomím si, že poprvé za devět let jsem uvažovala o tom, že se stanu doktorkou, ve smyslu "jestli" namísto "až".

K.A.Tucker dokázala napsat postavy, které jsou uvěřitelné a v mnohém se s nimi dokážete ztotožnit. Hlavní hrdinka Livia mi byla neskutečně sympatická. Na první pohled je to "slečna Dokonalá", která přesně ví, co od budoucnosti chce. Jakmile se ale dostane do nového prostředí a vyzkouší si "skutečně žít", vše je jinak. Vážně mě bavilo sledovat, jak se Liv vypořádává s novými výzvami a deziluzí. V hodně věcech jsme si podobné. Zamilovala jsem si i Livinu spolubydlící Reagan, která je pěkné číslo. Nemůžu se rozhodnout, který z Liviných "nápadníků" se mi líbil víc, ale asi by zvítězil tajemnější Ashton (i když Connor je taky neskutečně cute).

It's happy when you can just go awayTak se dostávám k vlastním dojmům. K.A.Tucker mě vážně mile překvapila. Od knihy jsem toho moc nečekala, což je jedině dobře. Jako vysokoškolák jsem se na ni docela těšila - byla jsem zvědavá, jestli se Liviny zážitky budou shodovat s těmi mými. Četlo se to vážně samo - doporučila bych číst v létě. Je to nenáročné, s tou správnou dávkou romantiky a "hot" scénami, ze kterých vám bude vážně horko. I když je příběh lehce klišoidní, i tak dokázala autorka vytvořit příjemnou newadultku, kterou stoprocentně doporučuji. Místy je totiž vážně dost vtipné.

A pokud vás ani to nepřesvědčí, tak vám garantuju, že vás dostane Liviin "cvokař" doktor Stayner. Výhodou celé knihy je bezesporu to, že nemusíte nutně číst první díl - Jedna malá lež se dá číst i samostatně.

Jednu malou lež bych doporučila všem, kteří hledají dobrou a vtipnou new adultku odehrávající se na vysoké s hlavní hrdinkou, která není až tak dokonalá, jak to na první pohled vypadá.

Celkové hodnocení:  4/5 *

Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Super recenze :)
    Na knihu si mě nalákala docela dost :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu mám v hledáčku od té doby co měla vyjít a konečně na ni čtu nějakou recenzi. A ještě víc jsi mě na tuto knihu nalákala musím si ji prostě koupit i když mám šetřit. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze! Na knihu se chystám, anotace zní skvěle a ta obálka je boží :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak na to koukám, taky si ji přečtu, hledám nějaké young adult knihy na léto :)

    OdpovědětVymazat