sobota 4. července 2015

Recenze - Nevítaní

Nevítaní (Uninvited, #1)Oficiální anotace

Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen. 

Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost.

Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?


Proč jsem si knihu vybrala?

Od Sophie Jordan jsem četla zatím jen jeden díl Drakie. Kath ale Uninvited dost vychvalovala a anotace zněla taky hodně slibně, tak jsem se rozhodla to zkusit.

Trailer



Něco málo k obálce

První věc, která vás na knize zaujme. Já se do ní zamilovala na první pohled (díky bohu za originál). Vidíte ty boží detaily, které má Davy ve vlasech? To DNA? I love it.

Hodnocení

Máme rok 2021 - a po celém světě se objevil syndrom HTS - tzv. vraždící gen, který nositele časem promění v monstra, která jsou nebezpečná pro celou společnost. Počet vražd každoročně roste a stejně tak potenciální nositelé. Davy Hamiltonová je vzorná studentka, která má dokonalého přítele a zářnou budoucnost před sebou. Celý její život se změní ve chvíli, kdy jí diagnostikují vraždící gen. Zavrhne ji její vlastní rodina, kamarádi, přítel a celá společnost. Je totiž potenciální hrozbou. Vyhodí ji ze školy a vytoužená kariéra na hudební škole je ta tam. Dokáže se na první pohled dokonalá dívka, která přišla o všechno, postavit na vlastní nohy a smířit se s tím, že je hrozbou pro společnost? Stane se z ní doopravdy zabiják, i když v životě nikomu neublížila?

Nevítaní jsou prvním dílem ze stejnojmenné dilogie z pera Sophie Jordanové, která se u nás proslavila díky své trilogii Drakie, která vyšle také u nakladatelství CooBoo. I přes poměrně závažné téma se kniha čte velmi lehce, a to především díky krátkým kapitolám, dlouhým dialogům a krátkým vsuvkám mezi kapitolami (zprávy z televize, záznamy z e-mailů atd.). Autorčin styl je velmi čtivý a nadchne nenáročné čtenáře, kteří hledají knihu k vodě. Samotný námět s vraždícím genem je rozhodně zajímavý a poměrně originální, o trochu horší je to už se samotným zpracováním. Kniha se zaměřuje spíše na pocity hlavní hrdinky a na případné vztahy s ostatními nositeli než na samotnou akci, i když ani ta tu nechybí (spíše až ke konci knihy). Na své si přijdou i milovníci romantiky - Sophie moc pěkně popsala celé jiskření mezi postavami a nijak ho neuspěchala.

Mým cílem je diplom. I když z nesprávné školy. I když žiju nesprávný život. 

girl with weapon | TumblrDostáváme se tak pomalu k postavám. Samotné ztvárnění postav bylo o trochu slabší než samotný děj - některé mi přišly až moc plytké a nereálné. Hlavní hrdinka Davy však dopadla na výbornou - byla to sympaťačka, která se musela poprat s tím, že se jí život obrátil vzhůru nohama. Pokud jde o Zaca a ostatní spolužáky z Davyiny původní školy, tak nemám slov. Idioti. Zaslepení idioti. Stejně jako její rodiče. Dokážu si představit, že vraždící gen může nahánět strach, ale propána... je to snad vaše kamarádka a příbuzná, ne? Palec nahoru alespoň za bratra Mitchella... to je sympaťák. Zamilovala jsem si i Seana a Gila... něco na nich prostě je. Pokud to tedy mám zhodnotit komplexně, tak to bylo jak na horské dráze - pár miláčků, pár kreténů a prakticky nikdo, s kým bych se osobně mohla ztotožnit.

A mé dojmy z téhle čtivé jednohubky? Přiznávám, že můj názor trochu zkresloval fakt, že jsem knihu četla v době, kdy jsem se učila na svoji nejtěžší letošní zkoušku. Přiznávám. Nicméně jsem si knihu perfektně užila - nic jsem nečekala, takže jsem nebyla ani zklamaná. Je pravda, že jsou Nevítaní asi spíš pro mladší čtenářky, které neočekávají nic velkolepého, ale čert to vem. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, její noví kamarádi taky, akce a romantiky tam bylo tak akorát... Co na tom, že Sophie trochu promrhala nápad s vraždícím genem? To jí bez váhání odpustím. Drakie taky byla spíš oddechovka.

Nevítané bych doporučila všem, kteří hledají zajímavý příběh s kapkou romantiky, akce a napětí. Skvělé čtení k vodě - přečtete to za jedno odpoledne!

Celkové hodnocení:  80 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. Skvělá recenze:) O knize jsem ještě neslyšela, ale musím se po ní rozhodně podívat!

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku mám doma a nemůžu uvěřit, že jsem si nevšimla té DNA! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze, knížka patří k jedné z těch na které se již delší dobu chystám!

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze! :)
    O knize jsem také slyšela i od kamarádky,která ji vychvalovala.Ale v blízké době se do ní asi nepustím :/

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem četla a taky se mi líbila. těch DNA ve vlasech jsem si všimla hned, vlastně mě to asi donutilo přečíst si anotaci :D Tvá recenze je každopádně skvělá :-)

    OdpovědětVymazat