sobota 25. července 2015

Recenze - Všechny malé zázraky

Všechny malé zázrakyOficiální anotace

Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou, podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít.


Proč jsem si knihu vybrala?


Na knihu jsem četla převážně samé negativní recenze, které ji srovnávaly s Johnem Greenem. Proto jsem byla zvědavá... hodně zvědavá. Nejsem moc velkým fanouškem Greenových příběhů, takže už proto jsem si chtěla něco takového přečíst. 

Trailer



Něco málo k obálkám

Violet y FinchRaccontami di un giorno perfetto

Je jen dobře, že se nakl. YOLI rozhodlo zachovat původní obálku - hodí se mi ke knize asi nejvíc. Je jednoduchá a výstižná. Mám modrou ráda, takže.... Ani další dvě obálky nejsou vůbec špatné, také zachovávají minimalismus a celkem se mi k příběhu hodí.

Por Lugares IncríveisSom stjärnor i natten

Další pěkné kousky. Jen tak pro inspiraci. 

Hodnocení

books | via Tumblr
Plánovaná sebevražda - poněkud netradiční způsob, jakým svést dva lidi dohromady. Theodor Finch je úplně obyčejný, až na to, že trpí bipolární poruchou, která mu vysloužila přezdívku Magor Finch. Violet Markeyová bývala populární roztleskávačka se spoustou kamarádů a nádherným klukem. Vše se změnilo ve chvíli, kdy zemřela její sestra a z Violet se stal chodící stín. Dva odlišní lidé, kteří si navzájem zachránili život. Dokáže Finch rozveselit Violet natolik, aby opět začala žít a netrápila se minulostí? Je Violet natolik silná a chápavá, aby se dokázala přenést přes Finchovy zvláštnosti a viděla v něm i to dobré, co jeho okolí nevidí?

Všechny malé zázraky jsou samostatně stojícím románem z pera Jennifer Nivenové. Příběh je zasazen do reálného světa, konkrétně na střední školu v americké Indianě. Autorka se nejvíce zaměřila na dnešní trend a problém sebevražd teenagerů a také bipolární poruchu, kterou trpí hlavní hrdina. Díky tomu má celá kniha lehce depresivní nádech. Příběh je vyprávěn z pohledu obou hrdinů, kteří se pravidelně střídají. Díky tomu mají čtenáři možnost nahlédnout na situaci ze dvou odlišných pohledů. Oba hrdiny ale spojuje tragická minulost, s kterou se snaží po svém vyrovnat. Jennifer Niven také poukazuje na kontrast mezi tím, jak celý incident (sebevraždy) vnímají spolužáci hlavních hrdinů a rodiče. Nechybí ani romantická linka, která příběh mnohdy prosvětlí a trochu zlehčí. 

Co kdyby život fungoval tímhle způsobem? Kdyby se skládal jen ze šťastných částí, z ničeho hrozného, z ničeho ani trochu nepříjemného? Co kdybychom z něj mohli vystříhat všechno špatné a nechat si jen to dobré? 

All the Bright Places
Pokud jde o hlavní hrdiny, tak si nejsem úplně jistá, jestli sednou každému. Největším podivínem je pravděpodobně Theodor Finch, kterého fascinuje smrt a trpí bipolární poruchou. Žije ve svém vlastním světě, kde se snaží zapomenout na to, co se stalo. Osobně jsem si Finche oblíbila - fascinovalo mě především to, že mu vlastně v mnohém nerozumím. Hodně zvláštní postava. S Violet Markeyovou jsem se v pár věcech dokázala ztotožnit - především v tom, jak se snažila vyrovnat se smrtí milované osoby. Naštěstí mne ani jeden z obou hrdinů neiritoval, takže jsem si jejich přítomnost užila na sto procent. Autorka skvěle vykreslila i zbytek postav, které nebyly nijak ploché a chovaly se dost lidsky. 

Tak se dostávám k nejdůležitější části - vlastním dojmům. Do čtení téhle knihy jsem šla bez jakýchkoliv očekávání, což je obecně u čtení asi nejlepší. Byla jsem zvědavá, jestli se autorka v něčem inspirovala Greenem (což je věc, která se v těch negativních recenzích objevovala nejčastěji). Je pravda, že to bylo v mnohém podobné (ať už se to týká Papírových měst či Aljašky), ale to se dá lehce opomenout. Jennifer Niven totiž dokázala to, co Green ne - dokázala vyvolat emoce, po kterých mi v hrudi zůstala černá díra. Brečela jsem, a to hodně. Přijde mi, že Green v případě Hvězd i Aljašky tak trochu vydíral tím zvratem své čtenáře - u Všech malých zázraků mi to přišlo adekvátní. I samotné téma sebevražd mi přijde daleko zajímavější než rakovina - ne že bych tomu přikládala menší váhu, ale nepřijde vám, že je fascinující sledovat myšlenkové pochody sebevrahů? Zvlášť v dnešní době, kdy jsou sebevraždy a sebepoškozování na denním pořádku. Líbil se mi autorčin čtivý styl psaní, hrdinové, i rozuzlení. I ten road trip. 

Všechny malé zázraky bych doporučila všem, kteří mají rádi příběhy zabývající se aktuálními společenskými problémy. Nedoporučuji slabším povahám a těm, kteří mají sebevražedné sklony. Mohlo by vám po téhle knize být daleko hůř.

Celkové hodnocení:  88 %

Děkuji nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE

Zdroje:

12 komentářů :

  1. Vypadá to lákavě, dám jí šanci:)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze!:) Po téhle knížce koukám už strašně dlouho, tak jí asi dám šanci:) Akorát se nemůžu rozhodnout, jestli originál nebo překlad:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte šanci překladu, fakt jsem se snažila. :-)
      Jana Rajnyšová, překladatelka

      Vymazat
  3. Velmi zajímavá kniha, asi jí dám šanci, ještě uvidíme! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to super, taky mě potěšilo, že nechali originální obal! Nechápu, proč to není zvykem u všech knížek a u všech vydavatelů :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ja sa na túto knihu nehorázne teším :3 Len neviem či mám počkať na preklad alebo si ju kúpiť v originály :D

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem ji v angličtině a moc se mi líbila! Souhlasím s tím, že citově nevydírá jako Green ;) A na konci jsem taky brečela jak želva...

    OdpovědětVymazat
  7. Dejte šanci překladu, daly jsme si s ním opravdu hodně práce (odpovědná redaktorka i já). :-)
    Překladatelka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším, až bude na pultech :) Rozhodně pro ni hned poletím!

      Vymazat
  8. Dejte šanci překladu, daly jsme si s ním opravdu hodně práce (odpovědná redaktorka i já). :-)
    Překladatelka

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze! :) Tahle kniha mě zaujala hlavně obálkou a po této recenzi rozhodně vím, že do toho půjdu.
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Mě osobně tuto knihu doporučila kamarádka, ale z jiné země a tak jsem byla celá bez sebe, když jsem jí našla v České Republice. Tuhle knihu jsem si opravdu moc zamilovala, i když mám taky někdy takové sklony a o to víc jsem se do této knihy víc vžila a při každé kapitole po ,,nehodě,, Finche jsem se prostě musela rozbrečet. Greena mám ráda, ale dle mého názoru se jeho dílo s tímto dílem srovnávat nedá a tvoje recenzce je moc hezky napsaná.

    OdpovědětVymazat