středa 9. září 2015

Anime review - Kuroshitsuji I a II (aka Black Butler) + Book of Murder + Book of Circus + Speciály

KuroshitsujiNěco málo k ději

Druhá polovina 19.století, rozkvět viktoriánské Anglie - právě zde se odehrává děj mysteriozního anime Black Bulter. Vypráví příběh třináctiletého lorda Ciela Phantomhiva, jehož rodiče byli zavražděni a on uzavřel kontrakt s démonem Sebastianem, který mu má pomoci vykonat pomstu. Sebastian navíc vykonává roli komorníka v domě Phantomhivů. Ciel je také jedním z nejbližších služebníků královny Viktorie, což znamená, že za ní řeší velkou řadu případů, ty kriminální nevyjímaje. Během svých pátrání se setkává nejenom s lidmi, ale také s další řadou tvorů z podsvětí - Smrtonoše či oživlé loutky nevyjímaje. Temnou a ponurou atmosféru viktoriánské Anglie trochu odlehčují dobroty, které Sebastian pro svého mladého pána neustále připravuje...



Openingy

První série


Jelikož je první série nejdelší, dalo by se čekat, že se mi nejvíc bude líbit i tenhle opening. Písničku mám fakt ráda, stejně jako animaci - opening neodhaluje žádné spoilery, takže... skvělé.

Druhá série


Mým vítězem, co se hudby týče, je opening k druhé sezóně. Nebudeme si nic nalhávat - je tam i Alois, což jako věrná fanynka rozhodně ocením. Je to celé dynamické a prostě ňůůů.

Book of Circus


Book of Circus je moje srdcovka - miluju cokoliv spojeného s cirkusem, plus ten opening... Líbí se mi jak hudba, tak zpracování. Navíc to ukazuje trochu temnější stránku celého anime, což je děsně super.

Hodnocení

Hned ze začátku ještě před samotným hodnocením si vyjasníme jednu věc - budu samostatně hodnotit první sérii, druhou sérii, Book of Murder, Book of Circus a pak ještě speciály. Důvod? Druhá série sice navazuje na tu první, ale je tam kompletně jiná zápletka, obě Books stojí mimo klasické série a speciály jsou speciály.

Jak jsem se ke Kuroshitsuji (v angličtině Black butler) vlastně dostala? Můj příběh s Kurem je poměrně dlouhý, jelikož jsem kolem něj neustále kroužila a dostala jsem se k němu až tak asi po třech-čtyřech letech. Kuro je hodně oblíbené anime (manga) a objevuje se v hodně anime videích (případně je na něj i hodně cosplayů). Moje nejlepší kamarádka Ený ho navíc taky viděla a neustále mi jej kdysi doporučovala. Ne, musela jsem prostě počkat až do letoška... (nadávám si za to doteď!). Moje základní představa totiž byla taková, že je hlavním hrdinou démon Sebastian.... což sice je, ale slouží Cielovi. No co, omyly se stávají...

První série

První série má 26 dílů, což není tolik. První, co mne zaujalo, bylo samotné umístění. Jsem velkým fanouškem historických anime s dávkou nadpřirozena, a Kuro má obojí. Příběh se totiž odehrává ve viktoriánské Anglii ke konci 19.století za vlády královny Viktorie. Hlavní hrdina, třináctiletý lord Ciel Phantomhive (vlastník veleúspěšné společnosti na výrobu hraček), je královniným "věrným psem", který jí neustále slouží. Jeho sluhou je démon Sebastian Michaelis, se kterým Ciel uzavřel kontrakt. Sebastian mu slouží oplátkou za Cielovu duši, kterou pohltí, jakmile splní přání svého pána (díky tomu má Ciel v jednom oku pentagram, Sebby totéž, jen na ruce - je to znamení kontraktu). Všechny epizody by se daly rozdělit na dvě části - ty, které se zabývají případy, které Ciel dostal za úkol vyřešit od samotné královny a ty, ve kterých se můžeme seznámit s každodenním životem v domě Phantomhivů.


Nejsem si jistá, co jsem si užívala více. V dílech s případy bylo daleko více akce, napětí a samozřejmě i té krve. Kuroshitsuji možná vypadá na první pohled neškodně, ale připravte se i na násilí a hodně úmrtí. Konec devatenáctého století nebyl žádná výhra... a s démonem na krku... Byla jsem až překvapená, jak dobře je celé anime promyšlené - i když na první pohled vypadá, že Ciel řeší samostatné příběhy, vše spolu nějakým způsobem souvisí. V dílech, ve kterých se seznamujeme s životem v domě Phantomhivů, je daleko více vtipu... tyhle epizody jsou tam především na odlehčení. Ciel má totiž další tři (plus Tanaka) sloužící, kteří dokáží vyhodit celý dům do povětří během mrknutí oka.

Velkým plusem jsou i samotné postavy. Autor si s nimi pěkně vyhrál a každá z nich má svou vlastní, originální osobnost. Nejlepším příkladem je samotný hlavní hrdina Ciel Phantomhive - první zvláštností je jeho poměrně nízký věk. Ciel se musel vyrovnat se smrtí rodičů a pokořením, které mu připravil jakýsi satanistický kult. Je poměrně těžké si ho oblíbit, protože je náladový, zamračený a usmívá se jen málokdy. Navíc se ve většině případů chová jako dospělý (k čemuž ho dohnalo nové postavení coby hlava rodu Phantomhivů). Největším lákadlem pro fanynky je ale jeho démonický komorník Sebastian Michaelis, který vypadá jako filmová hvězda, zvládá opravdu cokoliv, skvěle vaří a miluje kočky.


Mými nejoblíbenějšími charaktery jsou ale bezpochyby Smrtonoši (Shinigami), v čele s rudovlasým Grellem Sutcliffem. Grell je hodně kontroverzní transgender postava - i když je mužského pohlaví, mluví o sobě jako o holce, líčí se, nosí podpatky a je... dost výstřední. To se mi na něm ale líbí - u všech jeho scén jsem se neuvěřitelně nasmála (hlavně díl, kde Kuro cast vystupoval v divadelní adaptaci Hamleta). Ronald Knox se v anime sice skoro neobjevuje, ale i tak ukradl mé srdce - nejlepší je jeho kosa, která má tvar sekačky. Jako vážně... 

Autor se na postavách neuvěřitelně vyřádil. Netuším, proč musejí být všichni mužští tak pěkní (a pak si vyberte!), ale já jsem spokojená. Těšte se tak na indického prince a jeho věrného služebníka, šíleného pohřebáka, oživlou loutku, která zpívá ještě děsivější písničku, škrtí lidi a unáší holky a mění je v loutky (Drocell je moje druhá nejoblíbenější postava, ňů!), anděl, pekelný pes a další...


Druhá série

Jelikož jsem se rozepsala už u jedničky, k druhé sérii se zmíním jen velmi okrajově. Nejsem si jistá, která se mi líbila víc. Hm... Oproti té první má ale ta druhá pouze 12 dílů. Hlavním rozdílem je to, že mimo Ciela a Sebastiana se tu objevuje nový ústřední pár - blonďatý lord Alois Trancy a jeho démonský sluha Claude Faustus. A aby to nebylo tak jednoduché, Alois a Claude samozřejmě nakonec skončí proti sobě.

Druhá série je o hodně temnější než ta první - Ciel zjistí další věci o své minulosti. Moc pěkné to nebude. Alois je navíc Cielovým pravým opakem - je to třináctiletý sadista, který trpí bipolaritou, takže se v jednu chvíli směje a v druhé jen tak ze zábavy vydloubne oko své služebné... A nejlepší věc? Aloise jsem si oblíbila víc jak Ciela... Jo, prostě se těch psychopatů nezbavím. Aloisův sluha Claude je taky démon a já ho naprosto nesnáším. Oproti Sebastianovi se chová jako naprostý kretén a prostě.... aaaargh! Je škoda, že se tahle série nedrží mangy oproti té první a Cirkusu.

Book of Circus



Desetidílný "speciál" se drží mangy a odehrává se někde v průběhu první série. Ciel a Sebastian se vydávají do podivného Cirkusu za účelem zjistit, kam se ztrácejí unesené děti. Book of Circus je nejtemnější - Ciel opět zkoumá svou minulost, nechybí tu amputované končetiny a hodně krve... Na druhou stranu ale příběh skvěle prezentuje život v tehdejším cirkusu (a to, jak dopadali sirotci). Je tu řada cirkusáků, které si hned oblíbíte... A jo, na konci jsem brečela... (navíc nemůžete přijít o scénu, kde se Sebastian mazlí s tygříkem!).


Book of Murder



Book of Murder má přesně dvě epizody, každá z nich má něco málo přes hodinu. V podstatě se tam řeší detektivní příběh alá Sherlock Holmes (pan spisovatel Doyle je tu jednou z postav). Není to až tak akční, spíš je to hodně na přemýšlení, ale na druhou stranu se tu objeví nové postavy z mangy, jako například Charles Grey, nový komorník královny Viktorie (fakt rád jí).

Speciály


Kuro je vážně oblíbené, takže nechybí ani speciály. Je jich šest a nejdelší je dvojdílné Ciel in Wonderland. Je to klasická předělávka Alenky v Říši divů, jen s postavami z Kura (Ciel je tu coby Alenka). Tenhle speciál vážně doporučuji, protože je šíleně vtipný. Z těch dalších mne ještě zaujal příběh z prostředí Smrtonošů -jak se William T. Spears setkal se svým kolegou Grellem Sutcliffem a jak ho to poznamenalo.

Celkové hodnocení:  95 %



Proč si Kuroshitsuji pustit?

  • Historické prostředí z viktoriánské Anglie (módu nevyjímaje)
  • Paranormální zápletka (démoni a další stvoření)
  • Netypický hlavní hrdina, který se chce pomstít (třináctiletý Lord)
  • Vtipné odlehčující epizody 
  • sexy komorník Sebastian Michaelis (a jeho hláška Yes, My Lord nebo I am merely one hell of butler)
  • Tísnivá atmosféra odpovídající dobovému zařazení
  • Promyšlený příběh
  • Kvalitní hudební doprovod
  • ....a další!

1 komentář :

  1. Aaa Kuro je jedním z mých nejoblíbenějších anime! A ne jen kvůli Sebastiánovi. :D Asi si dám opáčko jen co dokoukám AoT :)

    OdpovědětVymazat