neděle 27. září 2015

Měsíční shrnutí za srpen 2015


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za srpen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy

Srpen byl oproti červenci propadák. Tušila jsem, že na mě dopadne čtecí krize... Navíc se mi rozbila čtečka (a v tu chvíli jsem prostě měla chuť číst jenom na ní), takže jsem musela sáhnout po papírových knihách... a to moc dobře nedopadlo. Přečetla jsem celkem 6 knih a 5 mang, což sice není až tak hrozné, ale chtěla jsem toho přečíst víc... protože prázdniny.

GalgadGalgad

S Galgadem jsem bojovala zhruba měsíc a půl. Jak už jsem psala v recenzi, nebyla to vůbec špatná kniha, ale já a autorova stylistika jsme si příliš nesedly, tudíž to byl tak trochu boj. Nakonec jsem ale dočetla a jsem celkem překvapená - s fantasy moc zkušeností nemám, ale tohle nebylo vůbec špatné. Minimálně samotné poselství je výborné - už kvůli tomu stojí si za to knihu přečíst. Ale asi to nebylo úplně pro mě.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Jako zabít ptáčkaJako zabít ptáčka

Ani Ptáček mě nenadchl tak, jak jsem si představovala, že nadchne. Právě u něj začal můj srpnový syndrom vyhoření a čtecí krize, která trvá doteď. Navíc se mi někde ke konci rozbila čtečka, takže jsem zbytek musela číst na mobilu.. to tomu taky moc nepřidalo. Ptáček má hodně zajímavé téma, ale vůbec mi nesedlo, že jsou vypravěči děti. Nemám děti moc ráda, takže mi to nic moc neříkalo. I tak by si ale knihu měl přečíst každý, protože to téma... mělo by se o něm mluvit.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Black Butler Vol. 1 + 2

Black Butler, Vol. 1 (Black Butler, #1)Black Butler, Vol. 2 (Black Butler, #2)

Čtecí krize se překvapivě nevztahuje na mangu... Tu můžu číst pořád. Proto jsem doufala, že když si nějakou přečtu, krizi tím překonám. No, nestalo se... Nicméně jsem si Kuro mangu přečíst chtěla, a tak jsem se do ní pustila. Spojení Viktoriánské Anglie a démona je bezkonkurenční - sice tu nebylo tolik vidět, jak Sebby bojuje, ale nevadí... V druhém svazku je navíc moje oblíbené arc, kde se Ciel převlékne za holku a objeví se Grell... Bavila jsem se od začátku do konce.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček

Throne of Glass (Throne of Glass, #1)Throne of Glass - KNIHA MĚSÍCE

Když už jsem byla v té krizi, rozhodla jsem se vyzkoušet i nějakou aj knihu. Muselo to být něco papírového, takže jsem si vybrala Throne of Glass. Styl autorky znám už z Court of Thorns and Roses, takže mi její aj zas takové problémy nedělala. Příběh byl vážně zajímavý - líbil se mi celý koncept světa a i samotná hrdinka byla okouzlující a správným způsobem švihnutá. Na ACOTAR to sice ještě nemá, ale už jen ten konec mě donutil, abych ihned chtěla další díl.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Případy Kjóko Karasumy 1,2

Případy Kjóko Karasumy 1Případy Kjóko Karasumy 2 (Kyoko Karasuma, #2)

Kjóko mi ležela doma už od doby, co jsem si ji odnesla z Yoli narozenin, takže jsem se rozhodla ji zkusit. Podle recenzí Willindy to vypadalo dobře.. policajtka, co je napůl démonka a loví démony? Proč ne. Nicméně mě trochu zklamalo samotné zpracování - nebylo to až tak špatné, spíš průměr... Do dokonalosti to ale mělo daleko. Moc se mi nelíbila kresba a samotná Kjóko toho moc neudělala. Příběh měl dost slabých míst... snad se to s dalšími díly zlepší.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček

Gantz/8Gantz 8

Ani nevím, proč ten Gantz čtu... asi chci vědět, jak to celé dopadne. Nemám skoro nic, co bych o tom mohla říct. Nese se to pořád na stejné vlně... nic epického. Hodně krve, násilí, odhalených ženských partií atd... Jediným plusem je, že tu byl celkem nečekaný zvrat a postava, která by se mi v budoucnu mohla i líbit. Tedy doufejme... 

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



Bitva o labyrint (Percy Jackson a Olympané, #4)Bitva o Labyrint

Percy je prostě moje srdcovka. Sice je to asi pro mladší, ale já to neřeším. Miluju řeckou mytologii a Bitva o Labyrint byla skvělá. Hodně akce, napětí a navíc Nico... Už jen jeho přítomnost by knize přidala minimálně jednu hvězdičku. Riordan navíc umí být nehorázně vtipný... Jo, tohle se mi moc moc líbilo. Navíc... taky vám ty stránky ubíhají pod rukama? Já nestačila koukat. 

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




S hlavou v oblacích (pejru)S hlavou v oblacích

S hlavou v oblacích jsem četla v rámci jednoho read-a-thonu a vybrala jsem si jej hlavně proto, že je to jedna z knih, kterou potřebuji do výzvy na rok 2015, a to konkrétně kniha, kterou mi doporučila mamka. Styl Katky Petrusové se mi líbil už v Bavettových, takže jsem tuhle jednohubku měla v sobě za chvilku. Bylo to dokonalé - vtipné, úderné a navíc z prostředí Čech.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Radek (Mistr v komplikování vlastního života)Radek

Jako poslední knihu do read-a-thonu jsem si vybrala Radečka, který mi tu ležel už pěkně dlouho. S autorkou se znám osobně a navíc ji neustále vychvalovala Maťa, tak jsem ho zkusila. Udělala jsem hodně dobře - autorčin styl psaní mě bavil - fakt jsem se od srdce zasmála. A Radek je sympaťák - moc knih s LGBT tématikou jsem ještě nečetla, takže tohle byl zajímavý exkurz do mysli homosexuála. Určitě si od autorky přečtu i další věci.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zrecenzované knihy

Jedna recenze.... můj blok to zabil.

Jako zabít ptáčka


Zhlédnutné filmy

Je to velmi smutné, ale v srpnu jsem neviděla žádný pořádný film, jenom jsem neustále koukala na anime. Dokoukala jsem jich celkově pět, i když je většina z nich poměrně krátká,


posterKuroshitsuji - Book of Circus - FILM MĚSÍCE

Spojte dvě věci, které miluju - Kuroshitsuji a cirkusy. A tak jsem se podívala na Book of Circus - jeden ze side story, které byly ke Kuro stvořeny. Docela mě překvapilo, když jsem se dozvěděla, že narozdíl od druhé série anime je Book of Circus i v manze... Nicméně... na Circusu se mi líbilo úplně všechno - bylo to správně temné, byly tam cirkusáci s temnou minulostí, únosy dětí, hodně krve, umělé konetiny, Sebby a kočky... Skoro bych řekla, že mám Circus ze všech sérií a OVA asi nejradši.

Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterMirai Nikki (video film)

Tenhle krátký video film je v podstatě takovým krátkým trailerem na samotné anime Mirai Nikki (future diary). Nebylo to vůbec špatné, i když jsem z toho moc nepochopila. Nicméně jsem o Yuno a jejím yandere komplexu slyšela už dřív, takže jsem díky kamarádce tak nějak věděla, do čeho jdu. Kdyby to bylo trochu komplexnější, asi bych si to užila víc. 

Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček



posterCorpse Party: Missing Footage

OVA, které předchází čtyřdílnému anime. Od Corpse Party jsem čekala celkem dost - hlavně jsem tušila, že jdu do něčeho, kde je násilí úplně běžné... No... Asi jsem se trochu nechala unést. Samotné Corpse Party je vážně dobré - Missing Footage by si ale tvůrci mohli odpustit. V podstatě se díváte na to, jak někdo mučí děti (to je v CP sice taky, ale v širším měřítku). No, přežila jsem to... s kvalitou čtyřdílného CP se to ale srovnávat nedá.

Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterCorpse Party: Tortured Souls

Corpse Party je geniální anime. Pokud vám nevadí zvrácený humor a hodně krve a násilí, pak je to něco pro vás. Příběh se zaměřuje na skupinku studentů, kteří se díky nepovedenému "kouzlu" dostanou do střední, kde proběhl kdysi masakr a teď tam řádí duchové, kteří pomalu zabíjejí každého, kdo se tam ocitne. Žánr gore můžu v malé míře... ale přežila jsem to. Ustřižené jazyky, propíchnuté oči, rozkuchaná těla... Jo, proč ne. Díkybohu je to jen anime... Ani samotný příběh není špatný - hrdinové jsou dobře vymyšlení a jednají i logicky.

Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterKuroshitsuji: Book of Murder

Book of Murder je poslední z Kuroshitsuji příběhů a mimo samotných sérií také jedním z nejdelších. Jedná se o klasický detektivní příběh ve stylu Sherlocka Holmese - samotný Sir Doyle je tu přítomen jako mladík, který pomáhá Cielovi vyšetřit vraždu. Je to celé ale hodně zamotané - jak se můžete sami přesvědčit. Nebavila mě to tolik jako Book of Circus, ale své kvality to mělo. Minimálně tam byl Charles Grey, kterého můžete najít i v manze a je naprosto rozkošný. Taky se mi líbilo propojení se Sirem Doylem... zajímavé sledovat, kde dle Kura sehnal inspiraci na svá díla. A nejlepší věc? Troll Sebastian a jeho kočky v šatníku.

Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček

A jaký byl váš srpen?

3 komentáře :

  1. Vendy, nezačíná realita kolem tebe vypadat kresleně? A s titulky v japonských znacích? (nebo jak se tomu říká)
    Škoda, že se ti Ptáček nelíbil. Ale S hlavou oblacích je super volba, takové čtení na posezení, taky jsem to na jaře docela zhltla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! :)
    Ani jednu knihu jsem nečetla,ale chtěla bych se pustit do Skleněného trůnu,S hlavou v oblacích a nejvíce asi do Radka :)
    Přeji krásné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem velký fanda manga literatury a na tvůj hezký blog jsem narazil při hledání inspirace. Manga mě zachraňují od šedivé každodenosti života. Hm, můj srpen byl pěkně depresivní. Zejména pracovně. Trochu jako hrdinka ve francouzském filmu Samba. Totální vyhoření, z kterého se snažím vymluvit na svém blogu. Blogování je skutečně terapeutické, že? ;) https://marecekhvozdina.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat