čtvrtek 10. března 2016

Recenze - Dám ti slunce

Dám ti slunceOficiální anotace

Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá.


Dvojčata spolu skoro nemluví a ani jeden nedokáže říct proč vlastně. A jejich příběhy jsou bez toho druhého jen z poloviny kompletní. Podaří se jim najít k sobě zase cestu, poskládat svůj svět a získat tak šanci na šťastný život?



Proč jsem si knihu vybrala?

Od Jandy Nelson jsem už četla Nebe je všude, které mne zas až tak nezaujalo. Přesto jsem se rozhodla jí dát druhou šanci, a to se Sluncem. Prakticky všichni mí přátelé na GoodReads ji hodnotili velmi kladně, takže jsem byla zvědavá... Dost.

Něco málo k obálkám

I'll Give You the SunDaću ti sunceOddam ci słońce

Jsem moc ráda, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo vydat naše Slunce s originální obálkou, jelikož je naživo fakt moc krásné. Klobouk dolů. Moc se mi líbí i žluté slunko, kterým se inspirovali naši slovenští kolegové. Viděla jsem nějaké fotky a teda... fíha. Černé Slunce a obálka se slečnou mne až tak nezaujaly.

Hodnocení

book, jandy nelson, and i'll give you the sun image
Jude a Noah jsou dvojčata a vždy podnikají vše spolu. Jsou prakticky jedna duše ve dvou tělech. Vše se ale změní ve chvíli, když jim je 13 let. Jude se nijak neskrývá se svou krásou a Noah v skrytu duše ví, že se mu více líbí chlapci než dívky. Také miluje kreslení a udělá vše pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Život má ale s oběma jiné plány. O tři roky později je vše jinak. Jejich matka je mrtvá a na uměleckou školu se dostala Jude, ne Noah. Jude se ale utápí v lítosti a svůj krásný zevnějšek vyměnila za vytahané oblečení a krátké vlasy. Noah přišel o svůj sen a stal se z něj normální kluk, který láme dívčí srdce a utápí se v alkoholu. Noah i Jude mají svá tajemství, která se touží dostat na povrch. Dokážou se vyprostit z kruhu smutku a lítosti a najít si k sobě opět cestu?

Dám ti slunce je samostatně stojícím románem z pera Jandy Nelsonové, které u nás již vyšla kniha Nebe je všude. Příběh je zasazen do našeho reálného světa a až na flashbacky se odehrává na střední škole. Je vyprávěn střídavě ze dvou pohledů - Jude a Noaha, kteří se vždy střídají - Noah vypráví příběh v době, kdy jim bylo 13, Jude pak ze současnosti. Čtenář má tak možnost nahlédnout na příběh ze dvou úhlů pohledu - díky Noahově vyprávění si pomalu skládáme pohled na to, co vedlo k událostem, o kterých vypráví Jude. Odradit by mohla délka kapitol. Jandy Nelsonová je ale skvělá vypravěčka, takže se nemusíte bát. Kniha ubíhá svižně a rychle. Je napínavá a nese se v melancholickém duchu. Tajemství, která protagonisté skrývají, totiž nejsou něco malého... mísí se tu vina se smutkem a utrpením. Dám ti slunce je především o pocitu odcizení, ztrátě milovaného člověka, závisti a dalších věcech (nechybí ani LGBT tématika). Překvapí šokující konec, kdy do sebe zapadnou všechny části skládačky. Pokud jste romantické duše, tak nemusíte zoufat - jak Jude, tak i Noah vám předvedou pořádnou romantiku.

"No dobře," řekne k mému naprostému překvapení. "Dám ti slunce.""To teď mám prakticky všechno," žasnu. "Zbláznila ses?""Ale já mám jeho." Opatrně vytrhne nahého Angličana z mého skicáku, přičemž si naštěstí nevšimne kreseb pod ním, odnese si ho k posteli a sedne si.

book, gay, and reading imageAutorka celý příběh vystavěla především na charakterech dvou ústředních hrdinů - dvojčat. Ač jsou si ze začátku oba podobní, postupem času se odcizují, což autorka vystihla perfektně. S největší pravděpodobností vám jak Jude, tak i Noah budou lézt na nervy. Jandy Nelson napsala uvěřitelné a lidsky se chovající charaktery, kteří mají emoce a nebojí se je ukázat. Osobně mi byla sympatičtější asi Jude, i když by párkrát potřebovala pořádně proplesknout. Noah mi byl sympatický především díky své sexuální orientaci - knih o LGBT jsem zatím moc nečetla. Prostor dostaly i vedlejší postavy, které velkým dílem přispěly k událostem na konci knihy.

Jak bych tedy shrnula své vlastní pocity ze čtení knihy? Dám ti slunce pro mne bylo velkým překvapením. Jak jsem se zmínila dříve, Nebe je všude se mi až tak moc nelíbilo, takže se mi ani do téhle knihy moc nechtělo. Byla jsem ale překvapená. Na konci jsem brečela! Dám ti slunce je citlivý příběh s velkou dávkou melancholie, která dokáže vyvolat parádní depresi. Jandy je skvělá vypravěčka, a ve Slunci se zaměřila na dle mého názoru důležité problémy objevující se v dnešním světě. Líbila se mi i romantická zápletka. Už od začátku mi bylo jasné, kdo je ten nahý model z výtvarné školy! Dám ti slunce je unikát, který prostě musíte zkusit.

Dám ti slunce bych doporučila všem, kteří hledají zajímavý a netradiční příběh o síle tajemství, odcizení, strachu, ztráty a umění.

Celkové hodnocení:  4 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Ze začátku podotknu, že tenhle žánr zrovna dvakrát nevyhledávám a taky mám nerada knihy, u jejichž konců brečím (i když tady je chyba spíše ve mě než v knize), ale musím uznat, že anotace mě při nejmenším zaujala. Vzhledem k tvému kladnému hodnocení možná ještě změním názor a na knížku se podívám :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě z počátku moc nelákala, ale po těch recenzích opět skončila na mém wishlistu :-D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat