čtvrtek 10. března 2016

Recenze - Odvrácená tvář lásky

Odvrácená tvář láskyOficiální anotace

Neptej se na minulost a nepočítej s budoucností... Dvě jasně daná pravidla. Jak dlouho ale můžou fungovat v lásce? 

Když se vysokoškolačka Tate Collinsová na čas přestěhuje ke svému staršímu bratrovi a seznámí se s jeho kamarádem, pilotem Milesem Archerem, není to rozhodně láska na první pohled. Není to dokonce ani přátelství, jen vzájemná prudká a neovladatelná touha. Miles kupodivu váhá déle než Tate, ale nakonec i on potlačí svoje zábrany. Už po prvním milování je zřejmé, že fyzicky si oba dokonale vyhovují. Oboustranná domluva zní jasně: on o lásku nestojí, ona na ni nemá čas, takže zůstanou jen u sexu. Jenže Tate brzy zjišťuje, že chce se záhadným, uzavřeným a posmutnělým Milesem prožít mnohem víc. Že chce porušit obě jeho pravidla: neptat se na minulost a nepočítat s budoucností.

Jenže Miles sám už si není jistý, jestli je dokáže dodržet. Protože láska je silnější než pravidla, sliby a odhodlání. I když její odvrácená tvář je tak děsivá…

Proč jsem si knihu vybrala?

Colleen Hooverovou jsem si oblíbila již u její v Česku první vydané knihy, Bez naděje. Colleen přinesla do našich knižních končin osvěžující New adult příběhy, které jsou občas skvělou výplní mezi těmi všemi YA příběhy. Navíc se chystá i filmové zpracování, takže... kdo by si to nechtěl přečíst?

Filmový teaser


Něco málo k obálkám

Ugly Love - Wajah Buruk CintaL'incastro (im)perfettoUgly Love

Jsem neskutečně ráda, že se naše obálka inspirovala tou originální, protože je to prostě nádhera a k příběhu se to dokonale hodí. Stejně tak chválím i další obálku pod vodou. Růžovo-modrá pastelová srdíčka jsou sice fajn, ale Ugly Love je poněkud... tragický a k depresivní atmosféře v knize se to nehodí. Stejně tak ta vpravo, která je sice neskutečně cute, ale nevolila bych ji ke knihám od Colleen Hoover.

Hodnocení

book, ugly love, and nick bateman imageNeptej se na minulost a nepočítej s budoucností. To jsou dvě pravidla, která Miles zavedl, když začal s nezávazným sexem s Tate. Tate se přestěhovala k bratrovi a nikdy netušila, že potká muže, který by ji ovlivnil tak jako Miles. Studuje reprezentativní školu, má před sebou slibnou kariéru a za své tělo se také stydět nemusí. Tate má velké sny a ráda by v nich viděla i Milese. Miles se na druhou stranu minulosti vyhýbá a nemluví o ní - je tak bolestivá, že se nedokáže pohnout z místa. Tate se pomalu ale jistě stále více a více zaplétá do něčeho, co jí zajisté zlomí srdce. Z její strany totiž nejde jen o sex, pomalu si začíná uvědomovat, že se do svého souseda pilota asi zamilovala. Dokáže se Miles oprostit od své minulosti a otevřít se jediné osobě, která by ho mohla navždy vyléčit?

Odvrácená tvář lásky je samostatně stojícím románem z pera Colleen Hooverové, autorky new adult příběhů, která se u nás proslavila především díky své sérii Beznadějná či knize Život jedna báseň. I Odvrácená tvář lásky je typickou new adultovka - hlavní hrdinka je stále na vysoké. Příběh je střídavě vyprávěn z pohledu Tate a Milese - Tate vypráví příběh ze současnosti a Miles se vrací šest let do minulosti, takže se čtenář pomalu dovídá o tom, co se mu vlastně stalo. Colleen Hooverová proslula díky tomu, že se její knihy zaobírají závažnými a smutnými tématy. Ani tato kniha není výjimkou. Nebudu prozrazovat, co se přesně stane, ale je dost možné, že vám to vžene slzy do očí. Najdeme tu celou řadu pasáží k zamyšlení. Velkou část příběhu také tvoří eskapády z ložnice - pokud jste tedy odpůrci erotiky, pak vám tuto knihu nedoporučuji. Některé scény jsou totiž doopravdy žhavé.

Ohavná část lásky se stane vámi. Pohltí vás. Způsobí, že začnete celou lásku nenávidět. Přiměje vás uvědomit si, že ani ta krásná část za to nestojí.Kdyby jí nebylo, nikdy byste neriskovali, že budete cítit tohle.Nikdy už nebudete riskovat,abyste se cítili tak ohavně.A tak se toho vzdáte. Všeho se vzdáte. Už nikdy nebude chtít znovu milovat, bez ohledu na to, jaká tvář lásky se vám ukáže. Protože žádná nestojí za to, abyste ještě někdy spatřili její odvrácenou tvář.

ugly love imagePokud jde o hlavní hrdiny, tak jsem s nimi neměla žádný problém. Colleen dokáže napsat uvěřitelné a reálně působící charaktery, kteří se vám dostanou pod kůži během několika kapitol. O něco víc jsem si oblíbila asi Tate, jelikož naprosto chápu její chování. Navíc se mi líbilo, že to nebyla taková ta typická husička, ale dokázala i přemýšlet. Miles je kapitola sama o sobě. Jistě, je to velmi pohledný kapitán s temnou minulostí... chápu, že se z toho složil. Poznamenalo by to každého. Občas mi v jeho kapitolách vadilo, jak moc naivní a zamilovaný do Rachel byl. Je to sice minulost, ale když se v další kapitole vrátíte do současnosti k Tate, je to poněkud trapné. Velmi jsem si oblíbila i Tatina bratra Corbina a staříka Kapitína, u jejichž eskapád jsem se několikrát i hlasitě zasmála.

Jaké jsou tedy mé dojmy? Velmi kladné. Nejsem si úplně jistá, kde přesně Odvrácená tvář lásky stojí mezi mými dosud přečtenými knihami od této autorky, ale rozhodně někde v popředí. Bylo to bezesporu velmi čtivé - tak na jedno posezení. Příběh Tate a Milese jsem zhltla jedním dechem, a i když jsem nebrečela a onen zvrat mne nevzal tak, jak by měl, pořád se mi neskutečně líbila. Především ony filozofické pasáže a moudra, která občas pronesl Kapitán či Miles. Možná mi trochu vadilo, že se sexuální scény postupem času trochu opakovaly, ale nikdo není dokonalý... a nahého Milese není nikdy dost.

Odvrácenou tvář lásky bych doporučila všem, kteří hledají citlivý příběh z prostředí vysoké školy o letci a sestřičce a o nešťastné lásce, která vás dokáže i zničit.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Já na ty erotičtější knihy moc nejsem... ale tohle vypadá docela zajímavě a ne vysloveně prvoplánově. Možná po ní nakonec mrknu :)
    Přeji hezkou sobotu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Od autorky jsem ještě noc nečetla, ale její knihy mám doma. Doufám,že se k nim v létě dostanu a jak to teď vidím, tak k nim přibude i tato. Jen nevím co od ní mám čekat, protože trailer k filmu vypadá jako naprostá eroťárna vyprávějící o něčem úplně jiném :(

    OdpovědětVymazat