pátek 24. března 2017

Recenze - Sůl moře

Sůl mořeOficiální anotace


Zima roku 1945.


Čtyři mladí lidé.

Čtyři tajemství.

Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít.

Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž líčí jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií. 

Proč jsem si knihu vybrala?

Ruta Sepetys mne již před několika lety okouzlila knihou V šedých tónech. Od té doby jsem se chtěla dostat k nějaké další knize z autorčiny tvroby, nikdy mi to ale nevyšlo. Donutil mě k tomu až Humbook, na který měla Ruta dorazit, navíc anotace Soli vypadala fakt lákavě.

Knižní trailer


Něco málo k obálkám

Salt to the SeaCi proteggerà la neveSalz für die See

Bez jakéhokoliv zaváhání bych vždy dala přednost originálu, který se rozhodlo CooBoo převzít. A jsem za to nesmírně ráda, jelikož ta obálka má prostě atmosféru. Špatné nejsou ani ostatní obálky, které jsem zde uvedla - nevadilo by mi mít ani jednu z ních v knihovně. Vůbec ne.

Hodnocení

penguinteen:
“ “–SALT TO THE SEA, Ruta Sepetys
” ”
Zima roku 1945. Čtyři lidi, každý s jiným osudem. Jejich cesty se ale nečekaně spojí ve chvíli, kdy to ani jeden z nich nebude čekat. Někteří z nich jsou uprchlíci, kteří nemají domov a jsou na útěku. Někteří z nich něco skrývají a doufají, že jejich tajemství nebude prozrazeno. Někteří doufají, že se proslaví a dostanou povýšení a Vůdce na ně bude pyšný. Různé národnosti, různé příběhy. Jedna cesta na lodi, jejíž tragický osud poznamenal a zmařil tisíce životů. Námořní neštěstí, o kterém se v historii tolik nemluví, i když by mělo. Ruta Sepetys přichází s dalším příběhem, který skrývá krutou pravdu o naší historii. Co se doopravdy stalo na Wilhelmu Gustloffovi?

Sůl moře je další ze stand alone příběhů z pera Ruty Sepetys, která se u nás proslavila především díky knize V šedých tónech (chystá se i filmová adaptace). Ruta píše historické fikce, inspirované skutečnými událostmi, nejčastěji z druhé světové války (až na Potrhaná křídla). Nejinak tomu je i v případě Sůl moře. Hrdinové i děj jsou sice smyšlené, námořní událost odehrávající se v příběhu je ale skutečná - jedná se konkrétně o potopení lodi Wilhelm Gustloff, při které přišly o život tisíce lidí. Dle mého názoru je jen dobře, že se autorka zaměřila právě na toto téma - v historii se o něm totiž moc nemluví, narozdíl od daleko známějšího Titanicu, na kterém zemřelo méně lidí než právě na Gustloffovi.

"Proč nemám chodit nahoru?"Pohlédl směrem ke dveřím. Váhavě přešlápl z nohy na nohu. Nadechl se a očima se vpil do mých."To, co tam je, by neměl vidět nikdo," zašeptal.

–SALT TO THE SEA by Ruta Sepetys
Příběh je vyprávěn z pohledu čtyř hlavních hrdinů - Floriana, Joany, Emilie a Alfreda. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a časté střídání různých pohledů dodává příběhu na komplexnosti a na dynamičnosti. Ze začátku plyne příběh pozvolněji - autorka nás seznamuje s hrdiny a jejich minulostí a postupně je svádí dohromady. Sůl moře má jistou spojitost i s knihou V šedých tónech - Joana je totiž sestřenice hlavní hrdinky z Tónů. Jelikož se jedná o historickou fikci a příběh ze života, nečekejte nic fantaskního. Romance se tu sice objevuje, daleko více se ale autorka zaměřuje spíše na lidskou psychiku a na náladu tehdejší doby.

Čtyřka hlavních hrdinů v sobě nese velkou rozmanitost, díky které se nám dostane pohled na to, jak koho vnímali v tehdejší době, a to především němečtí Nacisté. Joana je litevská uprchlice, která se snaží dostat do bezpečí. Emilia sice vypadá jako rozená Němka, je ale Polka. Florian je na útěku před vlastními lidmi a Alfred je takovým druhým Hitlerem. I přes častou jazykovou bariérou je zajímavé sledovat, jak spolu všichni hrdinové vychází a snaží se společně postavit blížící se tragédii, o které nemají ani zdání.

Nesloužím svému otci.Sloužím jen jednomu člověku.Jedinému."Heil Hitler!" zařval jsem a má pravice proťala vzduch.

–SALT TO THE SEA by Ruta SepetysA mé dojmy? Upřímně jsem čekala, že se mi kniha bude zamlouvat. Historické fikce mám ráda a Rutin styl psaní mi prostě sedl už od začátku. Oproti Tónům a Křídlům je tu novinka v podobě čtyř hlavních postav, což mě neuvěřitelně bavilo. Je sice pravda, že mi třeba taková Emilia neskutečně lezla na nervy a její části jsem nějak přežila, ale ty ostatní? Muy bueno. Bude to znít asi blbě, ale nejvíc jsem si oblíbila postavu Alfreda, nacisty, který se v mnohém podobá samotnému Hitlerovi. Jeho postava mi přišla nejvíce zajímavá, po něm pak Florian a Joana.

Pokud jako já už dopředu víte, o čem kniha je, ani vás pak nepřekvapí konec. Otázkou jen zůstává, kdo přežije a kdo ne. Brečela jsem. Ne tolik jako u Tónů, ale slzela jsem. Ruta Sepetys je prostě paní spisovatelka s velkým S a doufám, že se dočkáme i dalších, stejně povedených kousků, protože všechny tři knihy, které u nás zatím vyšly, jsem zhltla jedním dechem a nejradši bych nějakou další. Hned teď.

Sůl moře bych doporučila všem milovníkům historických příběhů z druhé světové války, které vyprávějí o událostech, které nejsou tolik známy a v hodinách dějepisů se o nich nemluví.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Já právě o konci nevěděla, takže jsem brečela naplno. Ruta prostě psát umí, souhlasím s plným hodnocením. :)

    OdpovědětVymazat