čtvrtek 15. června 2017

Měsíční shrnutí za květen 2017


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za květen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy


Koruna (Selekcia, #5)Koruna

Na závěr série Selekce jsem se těšila jako na boží smilování. Je to taková guilty pleasure, u které jsem prostě chtěla vědět konec. Poštěstilo se mi dostat recenzák ve slovenštině měsíc před naším vydáním, takže jsem přirozeně byla v sedmém nebi. A jak se mi líbila? No, spousta věcí nebyla pořádně vyřešená, ale to hlavní se tam přeci jen odehrálo. Eady si vybrala. Mám ji navíc radši než Americu, takže asi tak.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Darren Shan a Madame Okta (Příběhy Darrena Shana, #1)Upírův pomocník (Příběhy Darrena Shana, #2)Krvavé chodby (Příběhy Darrena Shana, #3)Upíří hora (Příběhy Darrena Shana, #4)

Darren Shan 1, 2, 3, 4

Ehm, ehm... i když tu mám spoustu knih, který jsem zatím nečetla, během zkouškového jsem začala s re-readingem Darrena (opět). Stihla jsem na jedno posezení přečíst 4 díly. Ani vlastně nevím, jak tyhle knihy hodnotit, protože je to moje srdcovka, kterou jsem vždycky milovala, miluju a budu milovat. Sama i Debbie nenávidím pořád stejně a čtyřka pro mě byla srdeční záležitostí díky všem těm upírům v Upíří hoře. Skvělý byl i Steve Leopard a Evra... hlavně Evra. A Kurda. Můj Kurda. Kdo četl, tak asi chápe, proč se mi nechce do pětky...

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Gantz /15Gantz/15

Ugh.... pořád sama sebe nenávidím za to, že prostě nedokážu přestat číst rozečtené manga série... Takže se s tím Gantzem budu trápit i dál. Jde to do kopru. Ti dinosauři byli sami o sobě děs, ale teď se z toho stává pravá telenovela. Na začátku byli upíři... to samo o sobě je jedno velké WTF. Ale o Kurona se teď perou dvě týpky - jeho obyčejná holka, co o Gantzovi neví a pak jedna modelka. Zase. Kurono by udělal nejlíp, kdyby sám umřel a holky by měly tak klid. Vážně. Nenávidím ho.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček


Útok titánů 10Útok titánů 10

Naštěstí existují i série, které vítám s otevřenou náručí. Patří mezi ně třeba Titáni, kteří mi neuvěřitelně přirosti k srdci. Trochu za to může fakt, že teď zrovna běží druhá série, která koresponduje s tím, kde v manze zrovna jsem. Desátý díl byl prostě nabušený a dokonce jsem se i zasmála. Toho opičáka nenávidím a skoro jsem si pobrečela, když se tam stalo, co se stalo. A miluju Berta s Reinerem. A Ymir. Ani mi už tolik nechybí Levi.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



Útok titánů 11Útok titánů 11

A jedenáctý díl... další masakr. Nechci tu spoilerovat, takže nic neřeknu, ale musím uznat, že tu bylo o poznání víc akce než v předchozích dílech. A celá ta věc okolo Kristy... yes, please. Mohla bych si tu vylévat srdíčko, ale řeknu jen to, že je to lepší a lepší a pokud jste tuhle sérii ještě nezačali, tak prosím začněte. Stojí to totiž za to.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Half Upon a Time  (Half Upon a Time #1)Half upon a Time

Tuhle middle grade fantasy jsem měla půjčenou poměrně dlouho od Kath, která si ji děsně chválila. Retellingů není nikdy dost, že? Byla jsem vážně mile překvapená. Bylo to napínavé a bavilo mě to od začátku do konce. Je sice znát, že je to spíš pro mladší čtenáře, to ale nic nemění na tom, že chci vědět víc a vtáhlo mě do děje. Je škoda, že o téhle sérii neví víc lidí, protože to je bomba.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček




Ledová krev (Ledová krev, #1)Ledová krev

Světem Mrazivých a Ohnivých jsem prolétla rychlostí blesku. Co ve mně tahle zajímavá kniha zanechala? Lehký úsměv na tváři a teplíčko v srdíčku. Pokud milujete královský dvůr, souboje v aréně a nadpřirozené schopnosti, pak budete Ledovou krev milovat. Do toho nějaká ta romantika, intriky... Svět není až tak složitý (do 300 stránek to prostě nenarvete), ale autorka píše moc pěkně a rychle to utíká. Jako nenáročná jednohubka rozhodně stojí za všimnutí! (Kde najdu Arcuse?)

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Naruto 31: Svěřený sen (Naruto, #31)Naruto 31

Jednatřicátý Naruto mě neskutečně bavil. Je to pořád lepší a lepší (vážně!). Především Sasori. Ach Sasori... trochu mě mrzí, že nekoukám na anime, protože zrovna tyhle scény by tam vynikly asi nejvíc. Ale co se dá dělat. Ninjové mě baví a bavit budou, takže se už teď těším na další díl.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček






A Court of Wings and Ruin (A Court of Thorns and Roses, #3)A Court of Wings and Ruin

Ach můj bože... tak nějak bych shrnula svoje pocity. Na rovinu přiznám, že mě začátek moc nebavil, protože to bylo pomalejší. Pak tam bylo hodně politiky a nakonec neskutečně moc akce. ÁÁÁ! A scény s Feysandem? Brala jsem je jako příjemné zpestření (žiju pro Feysanda). Nemůžu jinak než dát 5*. Nemůžu. O týhle knize se mi i zdálo. Posledních tak 10 kapitol jsem v kuse probrečela, i když jsem nechtěla, ale bylo to tak moc napínavé, že jsem jen čekala, kdy mi někoho zabijou. Inner Circle tu byl úžasný, stejně jako Lucien, kterého miluju už od prvního dílu. Tamlin je no comment - ignorovala jsem ho od první stránky. Popravdě jsem od Sarah čekala krvelačnější konec, ale líbilo se mi to. Já jsem spokojená. 

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


NeOBYČEJNÍ (Neobyčejní, #1)NeObyčejní

Victoria je prostě královna a vždycky bude. Vicious je v pořadí čtvrtá kniha, kterou od ní čtu a opět byla vynikající, napínavá a tak dál. Žádná romantika, čistě jen akce a padoušské postavy. Celou dobu jsem fandila Vicovi. Zabít Eliho. Vážně. Tohle prostě chcete číst (superhrdinové!!!).


Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček







Warm Up  (Villains, #0.5)Warm Up


Kraťoučká novelka ze světa NeObyčejných (aka Vicious). Bylo to výborné (klidně bych si přečetla víc takových scén, protože mi ve Vicious chyběly). Fakt nemám Eliho ráda. Chudinka David.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček








Rebel of the Sands (Rebel of the Sands, #1)Rebel of the Sands

Tohle pouštní dobrodružství mě neskutečně bavilo. Mělo to podobný nádech jako Forbidden Wish, tudíž úplná pecka. Dala bych 5*, ale šetřím na další díl. Amani mě neskutečně bavila a ten konec mi trochu připomněl Inner Circle z Acomafu. 

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček






Láska & gelatoLáska & gelato - KNIHA MĚSÍCE

Hodnocení je kompletně subjektivní, ale tuhle knížečku jsem zhltla za jedno odpoledne. Musela jsem číst dál. Musela. Prostě Itálie, Florencie... cute!!! Miluju Lizzie Mcguire a tohle mělo podobný nádech. Pro někoho to bude klišé, mně se to četlo samo a věřím, že na léto tohle bude ideální oddechovka. Hlavní hrdinka byla boží a líbilo se mi, jak se se vším vyrovnala. A Ren? Chci ho domů.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



GeekerellaGeekerella 

Contemporary na motivy Popeluchy nebo celebrita/normal holka jsem četla už hodně a ve výsledku jsou všechny valstně stejné. Geekerellu jsem ale zhltla během jednoho odpoledne, pobrečela si a ještě byla příjemně překvapená. Víte, co od toho čekat, ale velkým plusem je celé to prostředí fandomu, které není přeplácané a v kombinaci s Popelkou je to moc fajn. Plus ty narážky na Doctora Who a Star Wars! Elle i Darien jsou sympaťáci, stejně jako Sage a Cal (a Ellin mrtvej taťka taky!). A je tam cosplay!!!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zrecenzované knihy


Ledová krev (Ledová krev, #1)Láska & gelatoKouzelní delfíni a mořské víly
chris-colfer-zeme-pribehu-2-navrat-kouzelniceItó Džundži: Ryby: Útok z hlubinkiera-cass-koruna



Zhlédnuté filmy, seriály a anime


posterRobinsonův ostrov

Začátkem května skončila i první série Robinsonova ostrova, která běžela na Nově. Jsem neskutečně ráda, že se mi povedlo vidět všechny díly, protože se Nova fakt překonala. Klasik Survivora miluju a myslím si, že tohle bylo obstojné pokračování. Líbily se mi i některé úpravy, které naše verze měla. Navíc tam soutěžil jeden z profesorů, který mě na Univerzitě učí (David), takže jsem se prostě musela koukat (už jen pro tu krásnou krajinu, kterou nám na fotkách ukazoval na semináři).

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterHigurashi no naku koro ni Rei

Higurashi má kromě prvních dvou sérií ještě několik pokračování, která jsou sice krátká, ale já měla kdovíproč problém donutit se je dokoukat. Rei má pět dílů a popisuje Ričinu cestu do paralelního světa, který vypadá na první pohled úžasně. Nic ale není takové, jaké se zdá. První a poslední díly byly skutečně vtipné a je škoda, že jich tam nebylo víc. I když cokoliv, co je Higurashi, je dobré.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


Monster High: Kowa-ike GirlsMonster High Anime

Na tohle jsem narazila úplnou náhodou, ale jsem za to ráda. Ocením cokoliv s Monster High, dokonce i poněkud neobvyklé japonské zpracování. Mělo to jen osm krátkých dílů. Příběhové not bad, ale děsně mě iritovalo, že se Lagoona chová jako idiotka bez mozku. A mohlo tam být víc Cleo (i s Deucem). Za mě tedy spíše průměr, ale pro skalní fanoušky to je fajn (pokud vám teda nevadí anime kresba).

Hodnocení na MyAnimeList: 8 z 10 hvězdiček


posterMama

Tohle byla hrůza. Koukala jsem na to společně s BFF (která tomu dala ještě horší hodnocení). Asi bych i ocenila nápad a provedení, kdyby mě tolik neiritovala mladší holka, která byla naprosto příšerná (nemám ráda děti v tomhle věku) a neustále chtěla zabít sebe i svou sestru, kterou sem si oblíbila. Zachraňoval to jen herec Jamieho Lannistera, jeho rocková přítelkyně a Victorie. Co se týče samotné Mamy, ani jednou jsem se nelekla (zajímalo by mě, kde jsou ty lekačky, o kterých všichni v komentářích mluví). Horror? Ne, tohle nebyl horror.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 1 z 5 hvězdiček


poster13: hra smrti

Hned potom jsme mrkly na úplný opak Mamy. Hra smrti je thajský "horror", který se nápadem hodně podobná Nerve. Internetová hra, ve které dostanete peníze, pokud splníte úkol. Byl to fakt masakr a asi chápu, proč tohle moc lidí nevidělo. Zabíjení zvířat, pozření výkalů a podobné věci jsou pro naši západní kulturu přeci jen trochu... nechutné. Nicméně to na konci mělo parádní mindblow, z kterého jsem byla fakt paf. Skvělý film. Fakt doporučuju.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterThe 100 - 4.série - SERIÁL MĚSÍCE

V květnu skončila také čtvrtá série seriálu The 100, který patří k mým nejoblíbenějším. Narozdíl od ostatních se mi líbí víc jak kniha a i když se tu nějaké věci opakují, i tak jsem ho zkoukla se zatajeným dechem. Jak postavy, tak i herce naprosto miluju a líbí se mi, jakým směrem se show ubírá. Můj největší oblíbenec kromě Bellarke, Murphyho a Montyho? Bezkonkurenčně král Roan.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček


posterOkane ga nai!

Čtyřdílné yaoi anime (takže kluci x kluci). Překvapivě jsem na to začala koukat s BFF, když u nás byla na pár dní (nemohly jsme se domluvit na žádném normálním, takže přirozeně skončíme u yaoi... logika xD). Příběh o mladém nevinném blonďáčkovi, jehož bráška naseká dluhy a on je může vykoupit jen tím, že se nechá koupit bohatým pracháčem a za každou noc, kterou s ním bude mít sex, dostane zaplaceno a tím tak sníží ty dluhy. Překvapivě to mělo hlavu a patu a vlastně se mi to i celkem líbilo.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterHigurashi no naku koro ni Kira

Tohle čtyřdílné pokračování Higurashi jsem si nemohla nechat ujít. Byla to jedna z posledních věcí, která mi u tohohle anime chyběla k dokoukání. A bylo to fajn, i když třeba zrovna Magical girls moc nemusím a ten díl mi přišel zbytečný. Jinak ale super doplněk, kterým se nic nezkazí.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterHigurashi no naku koro ni Outbreak

A na závěr jednodílný, skoro hodinový speciál k Higurashi. Vlastně byl z těch všech speciálů asi skoro nejlepší, jelikož se v něm hodně bojovalo a Keichi s Renou ukázali svoje badass stránky (Rena tu svoji mačetu). Pro milovníky tohohle anime nezbytnost.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček




A jaký byl váš květen?

3 komentáře :

  1. The 100 uz pomalu stahuju a snad se k serialu brzy dostanu. Ted sleduji Lucifera, ktery me zas tolik nechytl, ale zacit koukat na neco jineho, tak se k nemu dlouho nevratim. Mama me zklamala, cekala jsem vice.

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mě jsou všechny knihy od Darrena srdcovkou. Všechny jsem měla pouze vypůjčené z knihovny a doma nemám ani jednu, ale i tak budu na knihy s láskou vzpomínat.
    Zrovna jsem se dala do čtení Zom-B, první díl mám za sebou, ale z něj mám opravdu hodně rozporuplné pocity... tak uvidím jak na tom bude díl druhý.
    Četla jsi od Darrena i sérii Město?
    Já se zamilovala i téhle série, pokud jsi ji nečetla tak si na ni zkus někdy udělat čas, protože to byla naprosto skvělá trilogie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zom-B mi přišel slabší oproti jeho ostatním sériím, ale zas záleží na tom, co máš ráda no :D Město jsem četla zatím jen jedničku a dvojku, ale už je to dýl, takže si je možná přečtu znova a rovnou to dokončím i s trojkou. Fakt se mi to líbilo a bylo to dost promakaný.

      Vymazat