čtvrtek 28. září 2017

Série, které si zaslouží více lásky #1



S tímhle článkem si pohrávám už delší dobou. Ve své knihovně mám série, které u nás vyšly už před delší dobou a nedostalo se jim tolik lásky a reklamy, které by si zasloužily. V době svého vydání možná čtené byly, dnes ale jejich pozůstatky najdete možná tak v Levných knihách nebo v knihovnách. A proto jsem se rozhodla vybrat své oblíbené a trochu vám je představit! Většina z nich se mi líbila díky tomu, že byly něčím zvláštní a vybočovaly, a proto si také třeba nezískaly tolik fanoušků. Dneska se podíváme na prvních pět!



1. Pod nekonečnou oblohou od Veronicy Rossi

V roce 2012 zažívaly dystopie na českém knižním trhu hotové žně. Po Hunger Games následovala Divergence a díky tomu, že tu byl nedostatek knih v tomhle žánru, se čtenářky vrhaly prakticky na cokoliv. Trilogie Pod nekonečnou oblohou od Veronicy Rossi na tom nebyla jinak. Vyšla u Knižního klubu. I tak ale nezískala tolik fanoušků, kolik bych od podobného příběhu čekala. Už tehdy jsem totiž začala mít podezření, že čtenářky chtějí spíše něco ve stylu Selekce a cokoliv odlišného se tak nečetlo.

Proč právě Pod nekonečnou oblohou? Naprosto mě odrovnala celé to prostředí. Éterové výboje, nehostinná krajina, kmeny žijící v divočině bojující proti Osadníkům... A do toho hlavní hrdinka Árie, která je vykázána do vyhnanství a setká se tam s divochem Perrym, který je Krvepánem svého kmene. Autorka navíc píše neuvěřitelně čtivě a pokud mi dobře slouží paměť, milostný trojúhelník tam prakticky nebyl (nebo jen minimálně). Co se týče rozsahu, knihy nejsou nijak dlouhé (ačkoliv druhá část dvojky je fyzicky součástí třetí knihy), takže je to taková skvělá jednohubka.


2. Ptačí zpěv od Meagan Spoonerové

Trilogie Ptačí zpěv (hlavně první díl) zaujala spoustu fanouškům díky nádherným obálkám a zajímavé anotaci. Bohužel u nás byly vydány pouze dva první díly, a tak opadl i zájem, což je vážně škoda. Spousta čtenářů totiž zjistila, že jim ve skutečnosti nesedne poetický a místy popisný styl psaní Meagan Spoonerové. První dva díly, které vyšly u CooBoo, vyprávějí o Lindě, která žije ve světě, kde se magická síla ve vaší krvi cení a pohání celé město. Lindin bratr ale jednoho dne zmizí a jeho sestra se ho vydává hledat za hranice města, do nebezpečné divočiny.

Do Meagan Spooner jsem se zamilovala právě díky jejímu Ptačímu zpěvu. I když jsem zatím nečetla třetí díl, který mám doma v angličtině, ty první dva bohatě stačily. Neskutečně se mi líbil autorčin bohatý a lehce poetický styl psaní. A i když se popisům většinou vyhýbám, tady mi to vůbec nevadilo. Dalším plusem je bezesporu vztah mezi hlavní hrdinkou a jejím bratrem. Mám ráda, když se děj zaměřuje víc na sourozence než na romantiku, i když ta tu byla taky! Sice ne taková ta klasická YA instalove, ale i tak stála za to. Možná proto mám Ptačák tak ráda. Ten vztah tam je neskutečně roztomilý.


3. Tryllové od Amandy Hockingové

S Amandou Hockingovou se většina z vás nejspíš seznámila díky CooBoo, které vydává trilogii Mrazivý oheň. Já jsem si k autorce našla cestu díky trilogii Dědička, na kterou Mrazivý oheň volně navazuje coby její spin-off a kterou vydalo nakladatelství Fortuna Libri. První díl jsem sice původně četla v angličtině, zbytek série jsem ale už dočetla v češtině. Jde v podstatě o klasickou Young adult fantasy, ve které se hlavní hrdinka dozvídá, že není úplně normální a dostává se do světa trollů. Ano, slyšíte správně, trollů.

Trilogie o Tryllech není to nejlepší, co bylo kdy napsáno, ale jako oddechovka je to parádní. Musíte mít pořád v paměti, že je to YA, takže nesmíte čekat zázraky. Hlavní hrdinka Wendy je občas dost naivní a chová se impulzivně, to ale nevadí! Pokud jste milovníci víl a podobných bytostí stejně jako já, vaše srdce bude plesat. Trolly jsem si neskutečně zamilovala a jsem moc ráda, že jsem na první díl narazila, když jsem byla na výletě v Londýně.  A i když nenávidím jednoho jistého Stopaře (Finn), pořád sérii doporučuji všemi deseti!


4. Krvavá cesta od Moiry Youngové

O trilogii Krvavá cesta se kdysi hodně mluvilo max. tak v zahraničí. U nás ji vydalo nakladatelství CooBoo (už je to nějaký ten pátek). Krvavá cesta je ve své podstatě dystopie s prvky fantasy. Stylem psaní autorky a umístěním se ale hodně liší od těch ostatních. Neobvyklá stavba vět dokázala odradit spoustu čtenářů. Opět je škoda, že se jí nedostalo větší reklamy, protože si to zaslouží. Nečetla jsem zatím třetí díl, takže nemůžu sérii posoudit úplně jako celek, první dva díly mne ale bavily hodně.

Děj je zasazen do nehostinné pouštní krajiny. Hlavní hrdinka Saba nadevše miluje svého staršího bratra Luga, který je ale jednoho dne unesen. Saba se vydává na nebezpečnou cestu, aby ho zachránila. Opět krásný příklad toho, jak je super číst o vztahu mezi sourozenci. Nějaká ta romantika tam taky je, není ale až tak důležitá. V jedničce jsou navíc i nějaké ty motivy gladiátora, navíc v ženské verzi, takže yes!!


5. Mlhovina od Amy Kathleen Ryanové

A nakonec tu mám jednoho zástupce YA sci-fi. Ve svých blogerských začátcích jsem sci-fi četla pouze výjimečně (na trhu u nás kromě Lodě mezi hvězdami nic nebylo). Postupně jsem ale tomuhle žánru začala přicházet na chuť, a tak jsem sáhla i po trilogii Mlhovina od Amy Kathleen Ryanové, která vyšla u Knižního klubu. Na téhle knize je netypické naprosto vše - má více vypravěčů, vypráví o dvou rivalských lodích, které spolu plují k Nové Zemi, aby ji osídlily... I když je to YA, tahle kniha v sobě má drsnost. Dějí se tu věci, z kterých vám bude špatně. Alespoň mně bylo.

První díl Mlhoviny mě na jednu stranu neskutečně fascinoval a sebral mi dech, na druhou stranu jsem byla i lehce zhnusená. Po všech těch slaďoučkých YA, kde se nic moc nikdy nedělo, to byl šok. Možná právě díky té surovosti a krvelačnosti se mi Mlhovina tak líbila. Je to osvěžující. Hlavní hrdinové se chovají uměřeně svému věku a odpovědnostem. Trilogie ukazuje, kam až jsou lidé schopní zajít jen proto, aby přežili... Pokud vám vadí pokusy na lidech, ubližování slečnám a podobně, nečtěte to.

A co vy? Máte taky nějakou podobnou sérii? 
Četli jste některou z těch mých? 

6 komentářů :

  1. Z těchto jsem četla pouze Trylly, bohužel mě až tak nezaujali, ale oddechovka je to fajn.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. První díl "pod nekonečnou oblohou" jsem četla a moc se mi líbil, ještě jsem se ale nedostala k tomu, abych se pustila do dalších dílů. Jelikož je tu spousta novinek které mám před sebou a těm člověk těžko odolává :(

    A sérii Vesmírná pouť jsem pořídila po 9 korunách, takže ji taky mám doma. Ale ani k ní jsem se ještě nedostala, ale doufám, že jednou, se k ní určitě dostanu. :)

    Měj se hezky ^^

    OdpovědětVymazat
  3. Tryllové byli fajn, ale Kaniny mám teda o dost radši :D Ptačí zpěv byl skvělý! Taky nechápu, proč se po tom tak slehla zem :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo žádnych těchto sérii vůbec neznám, ráda na pozdim čtu fantasy ale distopie asi už nee.
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem jen dvě - Tryllové byly docela fajn, ale žádné terno. Zato Ptačí zpěv mi úplně vyrazil dech. Druhý díl mám zatím doma a je škoda, že třetí už nevyjde.
    Ještě jedna série, která mi naprosto učarovala, u nás celá nevyšla. Sto tisíc království od N.K.Jemisin. Myslím, že čtenáře odradil složitý děj a větší popisnost, až skoro poetická. Což je škoda, protože je to fascinující kniha a vymyká se standardům YA (a obálka je božská). :)
    Pak ještě série Mladší - to bylo dech beroucí,ale pokračování taktéž nevyšlo. Přitom se to četlo jednoduše, skvělá dystopie.

    OdpovědětVymazat
  6. Vtáčí spev sa mi veľmi páčil - stále si živo pamätám tú úžasnú atmosféru prvých dvoch kníh. Ale k tretej som sa zatiaľ nedostala. Prvé dva diely mám doma v češtine a tak trochu som stále dúfala, že vyjde aj trojka, ale asi to budem musieť dočítať v angličtine.

    OdpovědětVymazat