pondělí 9. října 2017

Recenze - Kaziměsti

KaziměstiOficiální anotace

Jsou města nudná a šedivá, obyčejná, jako lidé v nich. A potom jsou města, ve kterých sněží papír, krysy se mění v stíny a tramvajové koleje tvoří horské dráhy… Když čtveřice přátel objeví mezi domy uličku, která tam nikdy předtím nebyla, ze zvědavosti do ní nahlédnou. Naskočí do přijíždějící tramvaje číslo 0, která je zaveze do Nikam. Na křižovatce ulic Podivné, Podivnější a Nejpodivnější brzy pochopí, že se ocitli jinde. Zjišťují, že ve městě, ve kterém dosud žili a studovali, existují domy, ulice a dokonce celé čtvrti, o kterých většina lidí nemá nejmenší tušení. Zlákáni plejádou divů a zázraků se rozhodnou do Podivné ulice nastěhovat. Jejich okouzlení však netrvá dlouho.

Ukazuje se, že město je nakaženo nemocí, která se šíří jako rakovina. Město umírá, ulice zarůstají do země a i čtveřice přátel se začíná měnit. Stejně jako mnozí lidé před nimi, kteří se v Nikde rozhodli žít. Květiny ve vousech a ňadra porostlá šupinami jsou jen zlomkem toho, co je čeká. Podaří se Lazarovi a jeho přátelům zachránit město a tím i sebe samotné, nebo se všichni doslova utopí ve svých vlastních starostech?

Proč jsem si knihu vybrala?

Kaziměsty jsme dostali v rámci blogerské merendy od AM, takže bylo jasné, že na ni brzo dojde. Na GR jsem ji ale zahlédla ještě před merendou a zaujala mě především obálka a fakt, že jde o českého autora. Anotace zněla dost dobře, takže... neodolala jsem! A dobře jsem udělala.

Nadřádky s Martinem Bečanem


Něco málo k obálce

Obálka Kaziměstů je naprosto božácká! A komu se nelíbí, ať si trhne! Příběh vystihuje perfektně, a na tom záleží. Líbí se mi celkové sladění barev. Silně jsem uvažovala i o tom, že bych si pořídila finished copy.

Hodnocení

Čtveřice vysokoškálů žije celkem nudný a předvídatelný život - až na jejich neobvyklá jména, která jsou předzvěstí neobyčejných věcí. Život se jim změní ve chvíli, kdy nastoupí do neexistující tramvaje O a nechají se odvézt do skrytých částí města, která jejich oku byla dosud skrytá. Podivná, Podivnějši, Nejpodivnější... lidé s různými mutacemi, slepice plivající oheň... Lazar a jeho přátelé se nechávají zlákat podivnostmi nově objevených čtvrtí a poznávají úplně nový svět - i s jeho temnými stránkami. Městem se šíří nemoc, díky které město umírá... Dokáží Lazar a jeho přátelé objevit příčinu celé zkázy, než bude příliš pozdě?

Kaziměstí jsou samostatně stojícím románem a zároveň debutem českého spisovatele Martina Bečana, který vychází u nakladelství Fragment. Jak je nejlépe popsat? Asi bych zvolila urban fantasy, jelikož se v příběhu prolíná fantastično a podivno s každodenním životem vysokoškoláků. Perličkou je, že předobrazem města, ve kterém se kniha odehrává, je Olomouc a mnohá místa popsaná v Kaziměstech tak existují i v našem reálném světě. Popsat Kaziměsty je poměrně složité, protože vystihnout atmosféru knihy... sedí na ni asi jediné slovo - unikátní. Autor píše velmi čtivě a poutavě - na své si přijdou i čtenáři, kteří urban fantasy nečtou. Kniha v sobě ukrývá něco, co vás donutí číst dál. Musím ocenit Martinovu nekonečnou fantazii, která se promítla i do jeho knihy - z Podivna mi šla hlava kolem a s otevřenou pusou jsem sledovala, co dalšího se čtveřici hlavních hrdinů stane.

"Vy lidé jste zvláštní. Jste tou největší pohromou, která kdy kráčela po tomto světě, a sami si to plně uvědomujete."

I když to na první pohled tak úplně nevypadá, velký prostor je zde věnován i rozvoji charakterů našich hrdinů, a to nejenom těch hlavních. Každá z postav je svým způsobem unikátní (a nemůžou za to jen ta jména) a jiná. Zima, Cesmín, Parma, Lazar... každý si v sobě nese své vlastní problémy, které hodně ovlivňují to, jakým směrem se děj posouvá. Nejvíc jsem si oblíbila asi Zimu, i když Cesmín taky nebyl k zahození. Nejvíc jsem si ale asi oblíbila stínku (stínová krysa), kterou čtveřice vlastnila. Je to prostě borka! Narozdíl od Emmy, kterou jsem nemohla vystát.

A mé vlastní dojmy? Popravdě jsem od Kaziměstů moc nečekalo, což bylo dobře. Kniha mě neuvěřitelně mile překvapila a nadchla. Je to rozhodně jedno z nejoriginálnějších děl, jaká jsem kdy četla. Miluju Martinovu fantazii. A i když jsem si neoblíbila všechny postavy, popsány byly vážně dobře a v příběhu měly svou roli. Dále bych nezapomněla zmínit moc hezké skryté poselství, které si s sebou kniha nese. Dle mého názoru by se o knihách s podobným zaměřením mělo mluvit víc.

Kaziměsty bych doporučila všem, kteří hledají unikátní urban fantasy s hlubším poselstvím.

Celkové hodnocení:  4 z 5 hvězdiček

Děkuji albatrosmedia.cz za poskytnutí reading copy. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat