pondělí 2. července 2018

Recenze - Ohnivá krev

Ohnivá krev (Ledová krev, #2)Oficiální anotace

Ruby porazila krutého Krále ledu a roztavila ledový trůn, ale krvelačný Minax, který v něm byl uvězněn, uprchl a nyní pustoší celé království a usiluje o život všech, na nichž Ruby záleží. A zdá se, že ho nemůže nikdo a nic zastavit.

Jediná naděje na jeho zničení leží v daleké zemi na jihu, kde vládne magie ohně. A tak se tam Ruby vydá, nejen aby přišla na způsob, jak odstranit tuto hrozbu, ale hlavně aby přišla na podstatu své moci.

Proč jsem si knihu vybrala?

První díl, Ledová krev, byla jednou z mých nejoblíbenějších oddechovek v loňském roce. Proto jsem si nechtěla nechat ujít vydání druhého dílu, který mě mimo jiné nalákal i fantastickou obálkou, kterou v knihovně prostě chcete mít.

Něco málo k obálkám

Fireblood (Frostblood Saga #2)Vom Feuer geküsst (Fire & Frost, #2)

I přesto, že jsou ostatní obálky také moc krásné, já rozhodně dávám přednost naší obálce, která je stejná jako ta originální. Už Ledová krev byla nádherná, ale ta Ohnivá má daleko pěknější barvy a rozhodně přitáhne pozornost.

Hodnocení

Ruby by Diana Pinguicha
Ruby by Diana Pinguicha
Ledový trůn byl zničen a s ním i jeho král. Ruby si myslela, že tím vším to končí, ale to se šeredně mýlila. Minax ukrytý v trůnu totiž unikl a slíbil jí pomstu. I když ji k nově zvolenému králi poutá něco víc než přátelství, Ruby stále touží po tom vyrazit na Jih a poznat zemi Ohnivých, která by jí byla mnohem bližší než neustálý mraz Mrazivých. Dalším důvodem je i to, že je třeba zneškodnit druhého Minaxe, který je ukrytý v Ohnivém trůnu. Ruby se tedy vydává na nejistou cestu do neznámé země, která by ji mohla stát i život...

Ohnivá krev je druhým dílem z plánované trilogie z pera Elly Blakeové. Navazuje přesně tam, kde skončil první díl. Hlavní hrdinka se musí vyrovnat s následky toho, co udělala a sžít se s Mrazivým dvorem, který ji coby jedinou Ohnivou příliš v lásce nemá. Příběh je vyprávěn v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Ruby. I Ohnivá krev se nese v podobném duchu jako první díl. Střídají se tu výpravné a napínavé pasáže s těmi, které se více zaměřují na postavy a na jejich vztahy. Nechybí ani kapka té romantiky. Novinkou je, že se objevuje milostný trojúhelník, který mi ale až tolik nevadil, jelikož Arcus v půlce knihy ani není a Kaie jsem se naučila ignorovat. Ještě za zmínku stojí zkoušky, které Ruby bude muset absolvovat. Pokud máte rádi tenhle typ zápletky, bude vás Ohnivá krev hodně bavit!

"Je bodnutí sudesijského škorpiona jedovaté?" 
Náhle se zastavil. "Ano." 
"Dá se na něj umřít?" 
Otočil se. "Jenom, když tě bodne mnohokrát." 
"Kolikrát? Jen tak ze zvědavosti?"  
Svět se kolem mě točil a já zavřela oči. 

Co se týče postav, Ruby je poměrně zajímavá hlavní hrdinka, kterou jsem si oblíbila už v prvním díle. Snaží se uvažovat rozumně a její lehce temperamentnější povaha mi přišly k chuti. Nejsem sice fanouškem toho, jakým směrem se její osud ubírá, ale třeba mě trojka mile překvapí. Arcuse v tomhle díle moc nevidíme, i tak je ale vidět, že i přes jeho Mrazivou povahu mu na Ruby záleží. A nebojí se za ní vydat i na území nepřátel. Je mi trochu líto, že tam tolik nebyl, protože je to miláček. Na rozdíl od Kaie, což je nový love interest naší milované Ruby. Nebudu prozrazovat, co je Kai zač, ale... nah. Obyčejně dávám jeho typu postavy přednost před tou Arcusovou, ale jsem Tým Arcus a nic to nezmění. Ani tenhle flirtující frajer. Sorry, Kaii. Palec nahoru za Bratra Mléče. Chyběl jste mi, dědo! Autorka také představuje celou řadu nových postav ze Sudesie, které jsou pravým opakem Mrazivých.

Výsledek obrázku pro elly blake firebloodA nakonec mé dojmy. Ledovou krev jsem loni zhltla na jedno posezení. Byla to skvělá čtivá oddechovka na jedno odpoledne. Tématem sice nic nového, zpracování se mi ale líbilo, a tak jsem se přirozeně těšila i na další díl. Ohnivá krev ale příběh rozvinula úplně jiným směrem, než jsem očekávala. Neříkám, že je to špatně, ale čekala jsem něco jiného. Knížka ale byla čtivá, napínavá a kromě tupce Kaie, kterého ráda fakt nemám, jsem si užila i postavy. Plot twist na konci jsem totálně nečekala a možná právě proto jsem byla z knihy tak zmatená. Autorka přišla totiž s něčím novým a připravila si tak půdu pro Noční krev, která by měla být pořádnou jízdou. Osobně oceňuji i prvek zkoušek, kterými si Ruby musela projít.

Ohnivou krev bych doporučila všem, kteří hledají nenáročnou fantasy s jednoduchým stylem vyprávění a zajímavou zápletkou.

Celkové hodnocení: 3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázek 2  

1 komentář :

  1. Tahle série nevypadá vůbec špatně. Musím na ni víc mrknout a třeba ji i pořídit. :-)

    OdpovědětVymazat