sobota 25. května 2019

Recenze - Jeřábí žena

Jeřábí ženaOficiální anotace

Čtyřicetiosmiletý Američan George Duncan provozuje tiskařský krámek v Londýně, je rozvedený a osamělý víc, než si chce přiznat. Jedné noci ho vzbudí zvláštní zvuk nesoucí se ze zahrady. Ke svému překvapení tam najde bílého jeřába, vyššího než on sám. Pták má poraněné křídlo, ale když mu George vytáhne šíp z rány, opět odletí k nebi.

Druhý den vstoupí do krámku žena jménem Kumiko s netradiční prosbou – požádá George o pomoc se svým uměleckým dílem. Její krása je tak oslňující a tajuplná, že se do ní George zcela bezhlavě zamiluje a touží odhalit všechna její tajemství… Jakou skrývá minulost? S čím vším se mu nesvěřuje? A proč?

Vedle příběhu George a Kumiko se paralelně odvíjí prastará báje inspirovaná japonskou lidovou pohádkou a jako protipól velice prozaické životní – zejména partnerské a rodičovské – peripetie Georgovy dcery Amandy.

Proč jsem si knihu vybrala?

Patricka Nesse asi netřeba představovat. V poslední době si u nás získal spoustu fanoušků. Já jeho knihy poprvé objevila v roce 2012 a od té doby čtu každou, která u nás vyjde. Na Jeřábí ženu jsem si brousila zuby už v originálu - hlavně proto, že jsem doma měla podepsaný bookplate právě na tuhle knihu a mermomocí jsem si ho do ní chtěla nalepit. Nakonec mne ale překvapila Kniha Zlín, která se tuhle dospěláckou Nessovinu rozhodla vydat. A je to jen dobře!

Talk o knize


Něco málo k obálkám

The Crane WifeThe Crane WifeЖената жерав

Jsem neskutečně ráda, že se Kniha Zlín rozhodla pro originální obálku, jelikož je velmi povedená a skvěle vystihuje atmosféru knihy. Ani ostatní zahraniční obálky ale nejsou vůbec špatné - líbí se mi především ta vpravo s jeřábem.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro crane's wife ness
The Crane Wife by Crooty

Skoro padesátiletý Američan George je rozvedený, žije v Londýně, pracuje v tiskařství a je poměrně osamělý. Jeho dcera Amanda má vlastní život (i když ne moc šťastný) a s otcem se tak často nevídá. Jedné noci dojde ale k osudovému setkání s poraněným jeřábem, kterého George potká na vlastní zahradě. Následujícího dne se v práci setkává s půvabnou Kumiko, která mu ihned učaruje a která s ním chce navázat uměleckou spolupráci. Náhoda nebo osud? George je v sedmém nebi a po hlavě se vrhá do nového vztahu. Ve skutečnosti ale Kumiko vůbec nezná. Jaká má tajemství? Odkud přišla? Je správné důvěřovat někomu, koho jste nedávno potkali?

Jeřábí žena je standalone román z pera světově proslulého spisovatele Patricka Nesse, který má na kontě například dystopickou trilogii Chaos či román Volání netvora. Nessovy romány jsou většinou směřovány na mladší publikum, Jeřábí žena je ale světlou výjimkou - jde čistě o román pro dospělé, který je prodchnutý magickým realismem. Pokud tedy tomuto žánru úplně neholdujete, knize se raději vyhněte. Celý příběh se paralelně odvíjí vedle staré japonské báje, která má s hlavní dějovou linkou mnoho společného a najdete v ní skrytý symbolismus. Kniha rozhodně není pro každého - je třeba ji číst velmi pomalu, jelikož obsahuje spoustu myšlenek a témat na zamyšlení. A i když není moc dlouhá, vystačí vám na víc než jedno odpoledne. Autor se zaměřil na celou řadu závažných témat, s kterými se čtenář může ztotožnit - osamělost, partnerské vztahy, rodičovství, hledání životního snu a mnohé další.

Otřásl sebou, když znovu uslyšel zaúpění, ten žalostný křik, který ho zprvu vytáhl ven. Zvuk se nesl mrazivým, svěžím vzduchem, jako by ho volala sama noc. Jeřáb se loučil, děkoval, a...

Výsledek obrázku pro crane's wife ness
Zdroj
Jedním z hlavních pilířů, na kterých příběh stojí, jsou realistické a velmi komplexní postavy, s kterými si autor neskutečně pohrál. Kniha je vyprávěna ve třetí osobě hned z několika pohledů - největší část má skoro padesátiletý George, který moc neví, co se svým životem, jedno nečekané setkání ho ale obrátí vzhůru nohama. George mi byl sympatický už od první kapitoly. Skrze jeho oči můžeme vidět úskalí rozvedených a těch, kteří se přistěhovali do jiné země. A i když byl občas lehce naivní, ničemu to nevadilo. Spíše naopak. Dalším z vypravěčů je jeho dcera Amanda, která má své vlastní problémy. S bývalým partnerem si pořídila dítě a musí se o něj starat. Do svého ex je ale pořád zamilovaná a neví, jak se posunout dál. Třetí důležitou postavou je Kumiko, tajemná a krásná žena, která vstoupí Georgovi do života. Umělkyně s nejasnou minulostí.

Nastal čas na mé vlastní dojmy, kterých mám opravdu hodně. Od Jeřábí ženy jsem toho ze začátku moc nečekala. S magickým realismem nemáme moc dobrý vztah, na druhou stranu jsem ale vždy otevřena novým knihám s tímto tématem. A u téhle knihy to fungovalo fantasticky. Číst Jeřábí ženu byl neskutečně osobní a silný zážitek. Žádná kniha mne ještě nedonutila číst tak pomalu a vychutnávat si každé slovo a přemýšlet nad problémy a tématy, o kterých autor psal. Žádná. Od Nesse jsem samozřejmě očekávala pouze kvalitu, i tak mi to ale vyrazilo dech. Kniha má neuvěřitelnou atmosféru, kterou jí dodává především ona japonská legenda, která paralelně doprovází hlavní dějovou linku. Brilantní. Nevím, co víc dodat. Je na každém z vás, abyste se vydali na vlastní cestu s Jeřábí ženou - každý si z ní totiž odnese něco jiného, a právě to je na ní tak nádherné.

Jeřábí ženu doporučuji všem, kteří hledají silný a hloubavý příběh s magickou atmosférou japonské legendy.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky

4 komentáře :

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat
  2. I am working as a SEO Analyst.My blog gives information about latest technologies and IT Courses.
    movie rulzs

    OdpovědětVymazat
  3. The new report by Expert Market Research titled, ‘Global Vegetable Oil Market Size, Price, Share, Trends, Report and Forecast 2022-2027′, gives an in-depth analysis of the global vegetable oil market, assessing the market based on its segments like oil types, applications, and major regions. The report tracks the latest trends in the industry and studies their impact on the overall vegetable oil price market. The major players in the market are Bunge Limited (NYSE: BG), ADM (NYSE: ADM), Wilmar International Ltd. (SGX: F34), Louis Dreyfus Company and, Cargill, Incorporated (INDEXDJX: .DJI) among others. The report also covers the market shares, plant turnarounds, capacities, expansions, investments, and mergers and acquisitions, among other latest developments of these market players. Expert Market Research cover over 100 industries across established and emerging markets researched by our skilled analysts who track the latest economic, demographic, trade and market data globally.

    OdpovědětVymazat
  4. Hi,
    Thank You For your Valuable information,
    Are you looking for a team of professionals who can build your app, design your website or webpage? Hire top-rated iOS app developers from Zazz . hire ios programmer all the way from Zazz. Hire the best app developers for your iOS app, Android app, website app or web application at Zazz. Our team of certified iOS, Android and web developers are supported by a network of top consulting firms They are hiring top-notch Mobile App Developers for iOS and Android. Hire the best with our trustworthy service.

    OdpovědětVymazat