středa 8. května 2019

Recenze - Wildcard: Divoká karta

Wildcard: Divoká karta (Warcross, #2)Oficiální anotace

Emika Chenová z warcrossového šampionátu jen sotva vyvázla životem. Teď, když už ví, co se doopravdy skrývá za Hideovým novým algoritmem NeuroLinku, už nemůže věřit tomu jedinému člověku, ke kterému vždycky vzhlížela. K tomu, kdo měl být na její straně.

Aby Hideovy plány zastavila, spojí se s Fénixovými jezdci… a brzy zjistí, že v neony osvětlených ulicích Tokia se skrývá nová hrozba. Někdo na Emičinu hlavu vypsal odměnu, a tak je její jedinou šancí na přežití spolupráce se Zerem a jeho nemilosrdnou skupinou Černoplášťů. Brzy však vyjde najevo, že ani Zero není takový, jakým se zdá, a jeho ochrana má svou cenu. 

Emika musí čelit zradě i hrozbě budoucnosti bez svobodné vůle. Jak daleko zajde, aby zničila muže, kterého miluje?

Proč jsem si knihu vybrala?

Původně jsem Warcross a Wildcard ani číst neplánovala, jelikož mne příběh moc nelákal a nějaký vnitřní hlas mi našeptával, že to nebude až takové terno. Na autorčin styl jsem ale byla zvědavá, jelikož už jsem četla Legendu, takže jsem se chopila nabízené příležitosti a příběh zkusila. Cokoliv spojené s virtuální realitou mě navíc dost zajímá, takže... to byl must read!

Něco málo k obálkám

Wardraft (Warcross, #2)Neue Regeln, neues Spiel  (Warcross, #2)La Revanche (Warcross, #2)

Co si budeme povídat, buďmě rádi, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo pro originální obálku, která naživo vypadá naprosto báječně a jen září barvami. Ostatní obálky? Mdlé, nezajímavé a nevýrazné.

Hodnocení

Emika Chen by morgana0anagrom
Hackerka Emika Chenová je ráda, že přežila řadu útoků, které ji málem stály život. Během nich ale vyšel najevo Hideův pravý plán s NeuroLinkem - zotročit celou společnost a ovládat je. Emika nemůže uvěřit, že jediný člověk, který pro ni kdy byl vzorem a do kterého se zamilovala, by ji mohl zradit. Aby svého milovaného zastavila, musí spojit síly s přáteli z Fénixových jezdců a Zerem, který ji jako jediný nabízí pomoc a ochranu před vrahy, kteří po ní jdou. Emika nemá na vybranou - spolupráce s ním a tajemnými Černoplášti je jediná možnost. Brzy ale zjišťuje, že ani Zero není tím, za koho se vydává... Komu může Emika vůbec věřit?

Wildcard: Divoká karta je druhým a závěrečným dílem z dilogie Warcross z pera Marie Lu, které u nás již vyšla trilogie Legenda (CooBoo), Mladí vyvolení (Talpress) a standalone Batman. Autorka děj svého příběhu zasadila do našeho futuristického světa, ve kterém hraje klíčovou roli virtuální realita. V ní probíhá šampionát Warcross, který propůjčil celé sérii své jméno. Divoká karta navazuje přesně tam, kde skončil první díl. Hlavní hrdinka byla zrazena svým nejbližším a musí vymyslet, jak jeho zlotřilé plány zastavit. Mnoho lidí Warcross přirovnává k Ready Player One, s kterým má společnou především onu virtuální realitu. Ready Player One jsem nečetla, pouze viděla jako film... a nevím. Samozřejmě tu jistá podobnost je, ale s ostatním nesouhlasím. Sama jsem se na celý šampionát v prvním díle těšila a byla jsem celkem zklamaná, když v příběhu hrál pouze malou roli. Kniha je vyprávěna pouze z jednoho pohledu v první osobě - toho Emičina. Divoká karta mne nadchla o poznání více, i když jsem od série čekala něco úplně jiného. I tak to ale bylo zábavné čtení. Spousta akce, napětí, nových postav, odhalení... V prvním díle mi neskutečně vadila instalove, která fakt bila do očí. Ve Wildcard už to bylo o dost lepší - autorka se zřejmě poučila a romantika tu byla jen občas na dokreslení atmosféry. Jednou z velkých výhod Marie Lu je její úsporný styl psaní - nepatlá se s podrobnými popisy a jde rovnou k věci.

Pokud si to Hideo nerozmyslí, vím, co musím udělat. Tentokrát ale žádné odpouštění. Žádná druhá šance. Pokud se algoritmu nevzdá dobrovolně, budu mu ho muset vzít.

"Everything's science fiction until someone makes it science fact" -
Here's my Hideo digital portrait to match the last one I did of Emika. I'm actually quite surprised I managed to finish both of them and didn't give up halfway through like I usually do!😁 Anyway, I really enjoyed drawing both of them; I think I've learnt a lot, but I definitely need to draw something a bit different next while I try to wait patiently for Wildcard!I
~
@marieluthewriter @penguinteen
Hideo Tanaka by Becky (rebookiibooart)
Co se týče postav, největší prostor dostává samozřejmě naše hlavní hrdinka, Emika Chenová. Ve druhém díle mi byla daleko více sympatická než v jedničce, kde jsem ji nemohla vystát. Její největší předností jsou totiž duhové vlasy, kterými se neustále chlubí (jako by na ni nebylo zajímavého nic jiného) a hackerské schopnosti, o kterých jsem občas pochybovala (když je tak dobrá hackerka, proč teda v jedničce neměla peníze?). Pak tu máme Hidea, který sice jakousi backstory v jedničce měl, pořád je to ale dokonalá postava bez jakýchkoliv zajímavých vlastností. Je to vážně škoda, protože pro mě daleko zajímavější byly vedlejší postavy, které v sobě měly víc charakteru jak Emika a Hideo dohromady. Zamilovala jsem se do Jezdců - Roshana, Ashera a ostatních, včetně Tremaina (větší hrdina než celá Emika). Co se týče Zera, úplně nevím, co si myslet. Jeho identitu jsem odhalila sama už v jedničce, takže pro mě byl spíš zklamáním. Navíc pořád nedokážu překousnout to, že autorka jednu z postav pojmenovala Sasuke - automaticky mi totiž naskočí Sasuke z Naruta.

Dostávám se k vlastním dojmům. Celkově vzato jsem byla s Divokou kartou spokojená. Četla jsem ji nedlouho po dokončení prvního dílu, z kterého jsem byla fakt zklamaná. Celý premis Warcrossu totiž zněl zajímavě a vážně jsem doufala, že o šampionátu bude celá série. Ale ouha, ono ne.. V jedničce navíc byla instalove, která bila do očí a zápletka byla předvídatelná. Wildcard ale obrátila o sto osmdesát stupňů. Autorčin styl psaní mě neskutečně baví, stejně jako její vedlejší postavy. Emika na odstřel taky nebyla a plot twisty ohledně záporáka dávaly dokonce smysl. Takže za mě dobrý. Pokud od knihy nebudete nic očekávat a nebudete ji přirovnávat k Ready Player One, mohla by vás i bavit. Protože minimálně druhý díl za to stojí.

Wildcard: Divokou kartu bych doporučila všem, kteří hledají akční příběh z futuristického Japonska o virtuální realitě, hackování a rodinných tajemstvích.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky

1 komentář :

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat