pondělí 18. dubna 2022

Recenze - Cesta Argosanů

Oficiální anotace

Ferius je ochotna dát v sázku vše, jen aby se pomstila fanatickému mladému mágovi, který ji pronásleduje každou bdělou hodinu. Ale pak se setká s neuvěřitelným Durralem Hnědým, potulným filozofem, který místo násilím zdolává své protivníky chytrostí a soucitem. Drží tento rozčilující muž klíč k porážce jejích nepřátel, nebo ji povede po cestě, která zničí její duši?

Proč jsem si knihu vybrala?

Divotvůrce je jedna z mých oblíbených sérií a vždycky se do jejího světa ráda vracím. Proto mě nadchlo i to, že u nás vyjde prequelová dilogie o Ferius. Protože upřímně? Ferius byla na celém Divotvůrci to nejzajímavější (alespoň pro mě). 

Hodnocení

Ferius patří ke klanu Mahdeků, kteří jsou po celém kontinentu pronásledováni a krutě zabíjení, a to především jan'tepskými mágy. Podobně je na tom i její rodná vesnice. Dívce se podaří sice uniknout, brzy ale padne do rukou fanatickému mágovi a stane se jeho pokusným králíkem na velmi bolestivé experimenty. Ferius od mala nezná nic jiného než krutost, bolest a strach z pronásledování. Jednoho dne jí ale cestu zkříží podivný Argosan Durral Hnědý a ukáže jí, že existuje i jiná cesta. Dokáže se Ferius vymanit z osidel minulosti a osvobodit se jak fyzicky, tak i mentálně?

Cesta Argosanů je prvním dílem prequel dilogie k sérii Divotvůrce, kterou má na svém účtu Sebastien de Castell. Zaměřuje se v ní na minulost Ferius Parfax - jednu z nejzajímavějších postav z původní série a to, jak se z ní vlastně stala Argosanka. Na začátek hned musím varovat před tím, že nejde o žádné lehké čtení. Cesta Argosanů je temná, plná mučení, vraždění a dalších ne zrovna pěkných věcí. Slabším povahám by to nemuselo dělat moc dobře. Pokud to ale zvládnete, čeká na vás úžasná jízda plná toho, co máte z Divotvůrce tak rádi. Autorův styl psaní je stále stejně čtivý, poutavý a okamžitě vás vtáhne do děje. De Castell také poodhaluje další detaily ze světa, ve kterém jeho hrdinové žijí - dovíte se nejenom něco o Jan'Tepech, ale i o dalších místech a národech. Kniha je rozdělena na několik částí podle toho, v jaké části života se Ferius zrovna nachází. Je tak hezky vidět, které okolnosti a rozhodnutí z ní udělali ženu, kterou už tak dobře znáte. 

Cesta rytíře není Cestou Argosanů.

Ferius by Gavin Reece
Největší důraz autor samozřejmě kladl na minulost a rozvoj charakteru Ferius. Zdála se vám fa
scinující v Divotvůrci? Teď budete zírat. Každá druhá postava v young adult knihách má nějakou tragickou backstory, je ale hodně těžké ji napsat tak, aby byla uvěřitelná a dávala postavě nějaké důvody k tomu jít vpřed. Sebastienovi se to povedlo na výbornou. Ferius se už od mala nenávidí a je neustále na útěku. I tak jí ale neustále fandíte a doufáte, že to nevzdá. Bez své minulosti byla Ferius zajímavá. Teď? Chci vědět ještě víc! Svůj prostor dostávají i vedlejší postavy, které Ferius od mala potkává. Nečekejte žádnou romantiku, protože tam není. 

A nakonec mé vlastní dojmy. Co vám budu povídat... jsem nadšená a natěšená na druhý díl. Cesta Argosanů mě rozhodně nezklamala a dala mi přesně to, co jsem od ní čekala. Poutavý děj plný akce a zvratů, které jsem nečekala, sassy MC s temnou minulostí a prokletím a jeden starý Argosan. Co víc si přát?

Cestu Argosanů a sérii Divotvůrce bych doporučila všem, kteří hledají dobře napsanou fantasy se zajímavým světem, systémem magie a ne zrovna mírumilovnými národy.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 

Více o knize ZDE


Zdroje:

Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat