neděle 19. února 2012

Recenze - Hunger games: Vražedná pomsta

Co máte dělat, když na vás závisí osud celé země?

Vražedná Pomsta (The Hunger Games, #2)
Nakladatelství: Fragment
Autor: Suzanne Collins
Překlad:  Zdík Dušek
Počet stran:  336
Rok vydání:  2010
Vazba:  brožovaná
Formát:  205 x 145 mm
Originální název:  The Hunger Games: Catching Fire



Anotace:

Catching Fire (The Hunger Games, #2)Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?






Něco málo k obálce

Pokud bych měla srovnat zrovna českou a anglickou obálku, nenajdeme na nich žádné větší změny, snad až na nadpis, kde místo Catching fire je na české verzi napsáno Hunger games a pod ní jméno autorky, Vražedná pomsta je žlutým fontem vedle reprodrozda. Osobně se mi víc líbí ta anglická, jelikož žlutý nápis a Hunger games mi k obálce zrovna moc nejde.

Proč jsem si knihu vybrala

Jak bych mohla vynechat pokračování té nejúžasnější série? Naprosto nemožné.. Chtěla jsem se dovědět, jak celá série vlastně dopadne, a proto je druhý díl naprosto nezbytný, i když sem na něj slyšela z celé série nejmenší ohlasy. Asi něco jako spojovací článek. Nevadí, i tak to byla jízda.

Hodnocení

Příběh pokračuje po  74. ročníku Hladových her, které vyhrála Katniss spolu s Peetou, což bylo samozřejmě proti pravidlům a prezident Snow to bere jako odpor Katniss proti celému Panemu a rozhodně jí to také chce osladit. Katniss a Peeta jakožto vítězové jezdí po všech krajích, v rámci vítězného turné. Také pro jejich rodiny dostali domy ve čtvrti Vítězů, což znamená jednodušší život v luxusu a s dostatkem jídla. Katniss však ví, že svým chováním v Aréně zpečetila osud prakticky celému 12. kraji a je jen na ní, jak s tím naloží.


Do 12. kraje přicházejí noví, krutější mírotvorci, a nastává zde teror, stejně jako v ostatních krajích, kde se někteří lidé již bouří, podpořeni Katnissiným odporem, věnovaným zejména Routě. Katnissin vztah s Hurikánem celou situaci jen komplikuje, což se také podepíše na tom, když Hurikána zpráskají bičem za lovení v lese. Má snad Katniss na výběr? Jak se vyrovná s tím, že jí Peeta pořád miluje? Navíc se blíží 75. ročník Hladových her, tzv. Čtvrtohry, které budou něčím výjimečné.

Nikdo však nečeká to, že v tomto speciálním ročníku Hladových her budou Splátci bývalí vítězové přecházejících ročníků, opět muž a žena za každý kraj. Prezident Snow se tak chce pojistit, že Katniss s Peetou zemřou a Panem se uklidní. Katniss s Peetou tedy znovu odcházejí do Arény, aby hráli o své životy.
Musím uznat, že jsem nečekala návrat hlavních hrdinů do Arény. Bylo to takové milé překvapení, jelikož popis Suzanne naprosto zbožňuji. Setkáváme se tu se starými splátci, kteří se snaží Katniss pomoci přežít a dostat se nějak z Arény, než bude pozdě... Jak to bude dále záleží jen na vás, pokud si knihu přečtete.

Dostávám se k samotnému hodnocení. Hlavní hrdinka Katniss je stále úžasná, musí se rozhodovat prakticky za celý Panem. Je rozpolcená láskou mezi Hurikánem a přátelstvím s Peetou. Jak si nakonec asi vybere? Hurikán zde měl o trochu větší místo než v prvním díle, za což jsem byla vděčná, jelikož ho mám celkem ráda, i když s pricházejícím filmem sílí nadšení pro Peetu. Kdo by toho malého nevinného pekaře neměl rád?
Nejvíce mi však uhranul splátce ze 4. kraje, Finnick, úžasný zrzounek, který umí skvěle zacházet s trojzubcem. Prostě takovej rybář, mající strach o svou snoubenku Annie, kterou zajal Kapitol.

Kniha je opět plná napínavých momentů, kterými Collinsová nešetří. Zvrat v každé minutě. A ano, opět mne potěšil drahoušek Cinna, který Katniss pomáhá při výběru šatstva a vlastně jí tím zvýšil už v prvním díle šanci na výhru. Chudáček Cinna.. 

Pokud stále váháte, jestli po Hunger games šáhnout, rozhodně neváhejte. Stojí to za to! Ta kniha mi toho hodně dala. Jen to kladné.

Konečné hodnocení? Knize dávám  95 % 

Za věnování recenzního výtisku bych moc chtěla poděkovat nakladatelství Fragment.

Zdroje:
  

3 komentáře :

  1. Tuto knižní sérii zkrátka miluji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné hodnocení :-) Také mám moc ráda Cinnu a je mi líto, že s ním Katniss jen telefonuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle díl je můj nejoblíbenější :) a díky filmu jsem si naprosto zamilovala Peetu :D
    marky-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat