čtvrtek 17. července 2014

Speciál s Darrenem Shanem (2) - Vše o autorovi



Původně jsem sice zamýšlela tohle info spojit rovnou i s rozhovorem, to jsem ale ještě nevěděla, jak bude Darrenova biografie obsáhlá. Doufám, že vám to nevadí a tenhle článek tedy vezmete spíše oddechově. Zmíním tu i nějaké odkazy, které vám v souvislosti s tímhle autorem budou užitečné, třeba jako kontakt a podobně. Následovat bude info o autorovi, amatérsky přeložené z jeho oficiálních stránek. Omluvte mě prosím za překlad či nepřesnosti, jsem jenom člověk a překladatel amatér.


Darren je člověk celkem společenský a osobně se stará o své FACEBOOKOVÉ STRÁNKY. Jednou měsíčně vydává SHANVILLE MONTHLY, kde shrnuje události týkající se jeho knih a většinou pořádá i nějakou tu mezinárodní soutěž. Vyplatí se sledovat jak Shanville, tak i FB, protože Darren je vážně aktivní a postuje příspěvky každý den. Dále pak jeho OFICIÁLNÍ WEBOVÉ STRÁNKY, kde najdete info o jeho nejnovějších knihách. Zmíním i DARREN SHAN FÓRUM, které je české. Sice je trochu mrtvé, ale po registraci je možnost se setkat s dalšími Shanstery. Pokud chcete autora kontaktovat, doporučuji jeho webové stránky, kde má buď svou adresu či kontaktní formulář.

A teď už k k samotnému autorovi....

Ayuamarca (UK)Darren O'Shaughnessy - to je Darrenovo pravé jméno. Ačkoliv je irského původu, narodil se 2. července 1972 v nemocnici sv. Tomáše v Londýně - přímo naproti Houses of Parliament ve Westminsteru, což může vysvětlovat jeho fascinaci zlými pijáky krve! Žil v jihovýchodním Londýně blízko Elephant & Castle. Začal chodit do školy, když mu byly čerstvé tři roky (byl to prostě divoch, žádná předškolní zařízení by ho asi nezvládla). Když bylo Darrenovi šest, přestěhoval se spolu se svými rodiči a mladším bratrem do Limericku v Irsku, kde žije dodnes.

Darren chodil na základní školu v Askeatonu, kde jeho matka učila, a poté na střední školu Copsewood College v Pallaskenry. Později se vrátil do Londýna studovat sociologii a angličtinu na Roehampton University. Několik let poté pracoval pro kabelovou televizní společnost v Limericku. Teprve poté se ve svých 23 letech usadil jako spisovatel na plný úvazek.

Ačkoliv Darren vždy toužil být spisovatelem, začal psát teprve ve svých teenagerovských letech, a to jen ve svém volném čase a pro zábavu (před tím psal příběhy pouze v případě, že byly za domácí úkol). Svůj první psací stroj si koupil ve 14 letech, na kterém vyťukal spoustu krátkých příběhů a komiksových předloh a dokonce začal i několik knih, které ale nikdy nedokončil. Svůj první literární úspěch si vychutnal v 15 letech, kdy skončil na druhém místě s rukopisem temné komedie s názvem "Den v márnici" (už tehdy byl Darren pěkně morbidní).

Koyasan (UK)Darren dokončil svůj první román v 17 letech. I když nebyl nikdy vydán, Darren si okusil, jaké to je být spisovatelem a v budoucnu se také na romány zaměřil, opouštějíc krátké příběhy. Dalších několik let byl Darren rozpolcen mezi univerzitou a prací. Průměrně napsal jednu knihu za rok. Experimentoval s různými nápady, žánry, délkami a styly. Jakmile začal pracovat jako spisovatel na plný úvazek, jeho výkony se zvýšily na 5-6 knih za rok! Později se to ale snížilo na 2-3 knihy za rok, vzhledem ke všemu tomu cestování za účelem propagace a zvednutí prodeje jeho knih.

Všechny jeho prvotiny byly orientovány na dospělé čtenáře. Ačkoliv Darrenovi se celkem líbila představa psaní knih pro děti, sám sebe považoval za spisovatele pro dospělé. Jeho prvním velkým průlomem v kariéře byla kniha pro dospělé vydaná v únoru 1999, pojmenovaná "Ayuamarca" (později znovu vydaná jako "Procesí mrtvých"), první díl z trilogie známé jako "Město". Procesí mrtvých následoval druhý díl, "Na horizontu pekla" v únoru 2000. O několik let později byla vydána třetí kniha, "Město hadů", po úpravě a znovu vydání prvních dvou dílů.

V lednu 2000 Darrenovi vyšla jeho první kniha pro děti, "Madame Okta", kterou napsal jako zábavný vedlejší projekt. Byl to první díl v sérii zvané "Sága Darrena Shana" (nebo "Cirque du freak", jak jí říkali v Americe). Kniha získala spoustu nadšených recenzí a také vzrůstající armádu hladových fanoušků, kteří se chtěli dozvědět víc o upírech, kteří byli úplně odlišní od těch ostatních.

Darren si psaní pro děti zamiloval tak moc, že se na něj zaměřil pro několik následujících let. Nejprve sepsal všech 12 knih o upírech. Upíří ságu rychle následovala série o démonech, "Demonata". Demonata zajistila Darenovi titul "Mistra dětského horroru" a také první místo na žebříčku britských bestsellerů. Napsal také krátký příběh "Koyasan" pro Světový den knih v Británii v roce 2006.

K Darrenově upíří sérii vyšla také manga od japonského umělce Takahira Araie. Ze začátku byla vydávána pouze v Japonsku, v současnosti se ale všechny díly prodávají v USA, Británii a dalších zemích.

Po napsání Demonaty Darren napsal jeden samostatně stojící román, fantasy příběh zvaný "The Thin Executioner", o kterém prohlašoval, že je to jeden z jeho oblíbených příběhů, které až doposud napsal. Poté následovala čtyřdílná série "Sága Lartena Hroozleyho", vyprávějící příběh pana Hroozleyho 200 let před událostmi v Sérii Darrena Shana.

Autor se také rozhodl napsat dvanáctidílnou sérii pro teenagery, "Zom-B". Knihy mají být krátké, každé tři měsíce vyjde nový díl. První díl vyšel na podzim 2012. V tomtéž roce také vyšla další kniha pro dospělé, "Lady of the Shades". Je to thriller s nadpřirozenými prvky.

Od začátku roku 2012 byly Shanovy knihy na prodej na každém kontinentu, v 39 zemích, v 31 jazycích a staly se dětskými bestsellery v Americe, Británii, Irsku, Nizozemsku, Norsku a dalších zemích. Shanovy knihy pro dospělé kralovaly žebříčkům betsellerů v Maďarsku, Japonsku a na Taiwanu. Celkově se na celém světě prodalo více než 20 milionů kopií jeho knih.

Filmová práva k Madame Oktě koupil Universal a film, který kombinuje prvky z prvních tří dílů v sérii, měl premiéru 23. října 2009. V hlavních rolích se objevili nováček Chris Massoglia jako Darren Shan, Josh Hutcherson jako Steve Leopard, John C Reilly jako Larten Hroozley, Salma Hayek, Willem Defoe a Ken Watanabe. Film byl nazván Upírův pomocník. V současné době nejsou žádné plány pro pokračování, protože si film nevedl příliš dobře.

Darren je velký fanoušek filmů. Je majitelem více než tisíce filmů. Také rád čte hodně komiksů a knih a rád studuje a sbírá originální díla, speciálně komiksy, impresionistická a post-impresionistická díla, moderní umění, a také sochy. A jeho další zájmy? Dlouhé procházky, sledování pořadů o cestování, ochutnávání nových jídel a snění o tom, jak ještě více vyděsit své čtenáře.


Darren tráví nejvíce času v Limericku spolu se svou manželkou. Nemá žádného domácího mazlíčka, ale na jeho dlouhých procházkách ho obvykle doprovází pes ze sousedství, Goldie. Také krmí divoké ptáky a občas pozoruje divoké koroptve a bažanty. Mimo domov v Limericku má Darren také apartmán v Londýně, kam utíká za zážitkem uspěchaného života. Na svých cestách Darren prakticky nepíše. Dává přednost klidné práci v tichu domova v Limericku, kde může pracovat v klidu, bez rozptýlení. 

Zdroje:

Článek
Obrázky

1 komentář :