pátek 1. srpna 2014

Speciál s Darrenem Shanem (5) - Sága Lartena Hroozleyho


Po menší pauze pokračujeme v představení knih našeho milovaného Mistra. Darren je velmi plodný autor a má na účtě už několik vícedílných sérií, tudíž je více než logické, že i představení jeho knih rozdělím na více částí. V každém díle sérii krátce dějově představím, přidám nějaký osobní názor, případně odkazy na recenze a názory dalších čtenářů.
Pro dnešek se podíváme na čtyřdílnou sérii o Lartenu Hroozlym. 

Něco k ději

Čtyřdílná sága o Lartenu Hroozlym pojednává překvapivě o Lartenu Hroozlym, jedné z hlavních postav ze Ságy Darrena Shana. Oproti Darrenovi se tu ale setkáváme s mladým Lartenem a poznáváme to, jak se vlastně stal upírem a další události z jeho života, které jsou v Sáze Darrena Shana pouze zmíněné. Mladý Larten Hroozley se svému svěřenci Darrenovi za mlada hodně podobal - byl nespoutaný a chtivý po životě. Chcete se dovědět, co bylo před tím, než se z něho stal ten zahořklý mrzout v rudém plášti? Pak je tahle čtyřdílná sága právě pro vás. Doporučuji přečíst teprve až po dvanáctidílné Sáze Darrena Shana, bude vám to dávat větší smysl (postavy i události).

V České Republice dosud vyšly tři díly (Zrození zabijáka, Oceán krve, Palác prokletých). Čtvrtý díl je naplánován na podzim 2014.

Zrození zabijáka (The Saga of Larten Crepsley, #1)Oceán krve (The Saga of Larten Crepsley, #2)Palác prokletých (The Saga of Larten Crepsley, #3)

Můj názor

S Lartenem je to podobné s jako Darrenem. Celá série se nese v podobném duchu jako Darren Shan, je tu jen jiný hlavní hrdina. Daleko sympatičtější. Je celkem škoda, že má tahle série pouhé 4 díly, protože by se v ní dalo pěkně čarovat. Děj je spíše střípkovitý, zabírá velký časový úsek. Tyhle knihy bych doporučila všem milovníkům původní ságy, protože se tu toho hodně dovíte. A nejenom o samotném Lartenovi - nejste třeba zvědaví na to, jak se Larten poprvé setkal s Lady Evannou nebo kdy potkal Arru Plachetovou? A co třeba jeho život s Vandžou a Gavnerem?

"A když jsme ho pojmenovali, co ho rozporcovat a podělit se o něj? Vypadá chutně, tenhle maličký Gavner." 
 - Palác prokletých

Co se mi na knize líbilo asi nejvíc? Hlavní hrdina. Larten je po většinu času úplně jiný než v původní Sáze. Je odvázanější a veselejší. Člověk se u jeho dialogů zasměje. Opilý Larten totiž stojí vážně za to. Ani se samotnému autorovi nedivím, že ho má ze svých postav nejradši. Já si Lartena díky těmhle kraťoučkým knížečkám oblíbila také. A nebojte se, o zábavného Pana Sudda určitě nepřijdete. Stačí sledovat Lartenův osud a pochopíte ty drobné souvislosti, které by vám bez původní ságy unikly.

Názory ostatních

Zatím jsem z této série četla první 3 díly, jelikož poslední díl u nás teprve vyjde a to já si rozhodně počkám. J
Moc jsem si užívala další stránky Lartena. Zjistit něco o jeho životě před setkáním s Darrenem a moci pochopit jeho následné chování během Ságy Darrena Shana.

Líbil se mi začátek třetího dílu a to jak Larten objeví VELKÝ upíří objev. Jsem za tuto sérii ráda, jelikož mi postupně dochází, proč se co dělo v knihách o jeho učni a ty spojitosti jsou fajn.
Recenze

1. Zrození zabijáka
- Vendea
- Awekki
- VeEee

2. Oceán krve
- Vendea

3. Palác prokletých
- Vendea

Žádné komentáře :

Okomentovat