čtvrtek 7. března 2019

Minirecenze - Jízda, Neuvěříte, co se stalo potom, Kamenný dům (série Class)

JízdaNeuvěříte, co se stalo potomKamenný dům (A Class Novel)


Anotace k jednotlivým dílům můžete najít na konci článku. 

Seriálový trailer


Něco málo k obálkám

Jsem neskutečně ráda, že se nakladatelství Slovart rozhodlo zachovat originální obálky celé série, jelikož je fakt nádherná a v knihovně vypadá krásně. K sérii se navíc neskutečně hodí. Mým favoritem je asi obálka dvojky, která má mou oblíbenou barvu a spolu s trhlinou v časoprostoru vypadá fantasticky.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro class tv show
Zdroj
Všechny tři díly série z prostředí seriálu Class se odehrávají ve stejném prostředí se stejnými postavami, i když každá z knih má trochu jinou zápletku. Hlavní hrdinové série Class se musejí vypořádávat s různými problémy, které na ně mimozemská stvoření nachystají. V Jízdě dochází k nečekaným úmrtím a je jen na hlavních hrdinech, aby zjistili, zda za tímto trendem sebevražd stojí něco mimozemského nebo ne. V Neuvěříte, co se stalo potom se mezi studenty Coal Hillské střední objeví nová sociální síť, která studenty ponouká k plnění různých (často až brutálních) výzev a challengí. O Kamenném domu pak kolují různé povídačky a lidé se mu záměrně vyhýbají. Straší tam snad? Na to musí přijít Tanya spolu se svými přáteli.

"Kdo za tím stojí?" zařve Quillová a třese Amarem."Nemůžete napadnout studenta!"

Seriál Class je spin-off kultovního seriálu Doctor Who, a i když byla jeho produkce po první sérii ukončena, vyšly k němu hned tři companion romány odehrávající se v jeho prostředí. Každá z nich má sice jiného autora, všechny jsou ale psané podle námětu populárního spisovatele Patricka Nesse (jehož knihy vycházejí i u Slovartu), který je zároveň i scénáristou seriálu. Každý z románů funguje jako samostatná epizoda seriálu - není tedy nutné seriál přímo sledovat, pro pochopení děje (především u Jízdy) ale znalost minimálně prvních pár dílů doporučuji. Jmenovitě u Jízdy je na zadní straně knihy i napsáno, mezi kterými epizodami je vhodné knihu číst. Autorem Jízdy je Guy Adams, Neuvěříte, co se stalo potom má na svědomí James Goss a Kamenný dům napsala A.K.Benedictová.

Související obrázek
Zdroj
Sama jsem velkou fanynkou původního Doctora Who, a proto jsem samozřejmě nemohla spin-off sérii odolat. Samotný Doctor se jak v seriálu, tak i v knihách sem tam objeví (nebo je o něm alespoň zmínka), což jistě potěší každého fandu seriálu. Jak jsem již zmínila výše, každá kniha funguje jako jedna epizoda seriálu - není tudíž nijak zdlouhavá, rychle plyne a vždy můžete počítat s přítomností nějaké mimozemské entity. Není nutné knihy číst v pořadí, v jakém vyšly - můžete si náhodně vybrat, na co máte zrovna chuť podle anotace. Sama bych ale doporučila začít s Jízdou a skončit s Kamenným domem - hrdinové se totiž často odvolávají na události, které se staly v předchozích dílech (nejenom knih, ale i seriálu). Osobně jsem si nejvíce zamilovala Neuvěříte, co se stalo potom, které prezentuje téma sociálních sítí a toho, jak mohou být snadno zneužitelné. Knihy bych nedoporučovala slabším povahám - v každém díle se objeví minimálně jedna mrtvola (hrozí i ztráta končetin).

Venku mezitím chlapec vylezl až na vršek kandelábru. Zvedl palce, aby ho mohli přihlížející vyfotit, ztratil rovnováhu a spadl na zem. Dav dál natáčel jeho nehybné tělo a čekal, že sanitku zavolá někdo jiný.

Výsledek obrázku pro class tv show ram
Zdroj
Mimo velkého lákadla v podobě mimozemských entit jsou tu pak samotní hlavní hrdinové, na kterých celá série v podstatě stojí. Nabídka je rozmanitá a na své si přijde každý. Máme tu April, hackerku Tanyu, Rama a mimozemského prince Charlieho, kterého doprovází kriminálnice Quillová. I když je dohromady svede spíše náhoda, fungují jako jakási parta, která brání lidský svět proti mimozemšťanům. Diversitu hrdinů jsem doopravdy ocenila. Mezi mé favority bezesporu patří slečna Quillová, která na Coal Hillské střední sice funguje coby učitelka, ve skutečnosti je to ale pěkná bad ass.

Dostávám se k dojmům, které ve mne tato série zanechala. Přiznám se, že jsem před přečtením prvního dílu viděla pouze první tři díly, které mi byly doporučeny, abych se chytala (do téhle doby jsem stále viděla pouze ty tři). A dobře jsem udělala. Dokázala jsem se pak s hrdiny daleko lépe sžít a představit si, jak by asi reagovali na filmovém plátně. I přes různé autory se všechny tři díly četly stejně rychle - doslova jsem jimi prosvištěla. I když se mi nejvíce líbilo Neuvěříte, co se stalo potom, velmi dobré byly i zbylé dva díly. Kromě akce a napětí je tu také spousta humorných scén, které celou sérii skvěle oživují. Pokud tedy hledáte nějakou rychlou jednohubku a máte rádi Doctora nebo sci-fi, rozhodně doporučuji.

Každá čepel se zabodne přímo do srdce. Ne že by silueta nějaký měla. Stíny srdce nemívají.

Jízdu, Neuvěříte, co se stalo potom a Kamenný dům bych doporučila všem milovníkům sci-fi, kteří hledají nenáročné čtení na jedno odpoledne či fanouškům Doctora Who, kteří se do původní série zamilovali a chtějí nějaký další příběh ze stejného univerza.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji BookLabu (Slovart) za poskytnutí recenzních výtisků. 
Více o knihách najdete ZDE, ZDE a ZDE

Anotace Jízdy

Poppy je tichá dívka. Až do chvíle, kdy ukradne auto a projede s ním výlohou sázkové kanceláře. Max je hodný kluk, ale jednoho dne vyvraždí celou svou rodinu. Jen tak, pro zábavu. Amar byl vždycky plný radosti ze života, tak proč se chce zabít skokem ze školní střechy? Někteří studenti z Coal Hill nejsou tak úplně sami sebou. Někteří z nich umírají. Ram se právě vzbudil v cizím těle, a pokud nepřijde na to proč, může být na řadě právě on.

Anotace Neuvěříte, co se stalo potom

Druhá kniha z volně navazující série inspirované seriálem Class se světa kultovní ságy Doctor Who zavede čtenáře do školy Coal Hill. Všichni studenti tu najednou poslušně plní výzvy webové stránky, kterou spravuje miláček vlogerského světa Seraphin. A výzvy jsou čím dál brutálnější a nebezpečnější. Nejdřív vedou ke rvačkám, potom začnou ohrožovat život. Až nakonec několik lidí zmizí. Když webová stránka začne rozdělovat i Aprilinu partu, rozhodně se dívka, že na vlastní pěst vypátrá, kdo za tím vším stojí. Ke své hrůze zjistí, že svět už není takový, jako byl dříve. A neuvěříte, co se stane potom.

Anotace Kamenného domu 

Poblíž školy Coal Hill stojí starý kamenný dům. Lidé kolem něj většinou procházejí se sklopenou hlavou. Všichni vědí, co se o tom místě povídá. Kdo se však před domem zastaví a podívá se nahoru, spatří obličej přitisknutý na okenní tabulku. Obličej křičící dívky. Tanyu kamenný dům něčím přitahuje. Je opředen záhadami a ona si umíní, že jim přijde na kloub. Čím hlouběji však pátrá, tím více si uvědomuje, že na ni v domě něco čeká. Něco, co už dlouhá léta láká do svých sítí nevinné. Něco hrozného…

Žádné komentáře :

Okomentovat