úterý 5. března 2019

Recenze - V pasti času + Vítr ve dveřích (série)

V pasti času (A Wrinkle in Time Quintet, #1)Oficiální anotace (prvního dílu)

Třináctileté Meg Murryové se poslední dobou moc nevede. Připadá si nemožná, nehezká, ve škole se jí nedaří, nikam nezapadá. O jejím pětiletém bratru Charlesovi kolují ošklivé pomluvy, a ke všemu musí poslouchat vlezlé narážky na záhadné zmizení svého táty, talentovaného fyzika, který se pořád nevrací. Jedné temné bouřlivé noci ale do domu Murryových zavítá nečekaná, podivná návštěva – paní Kdovíco. Jak se ukáže, paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí Meg a Charlesovi pomoct najít tátu. Aby se za ním ale obě děti dostaly, musí se vydat na nebezpečnou cestu napříč prostorem a časem a za pomoci svého kamaráda Calvina svést bitvu s temnotou, která postupně zahaluje celý vesmír.

Proč jsem si knihy vybrala?

Nikdy jsem této sérii nevěnovala příliš pozornosti, ale v povědomí jsem měla uložené, že jde o klasiku, kterou by si každý měl alespoň jednou přečíst. Příhodně v loňském roce vyšly u nakladatelství Slovart hned dva první díly, tudíž jsem měla možnost se s dílem Madeleine L'Engle seznámit podrobněji. Do kin navíc přišla filmová adaptace prvního dílu... Takže proč ne?


Filmový trailer


Něco málo k obálkám

A Wrinkle in Time (Time Quintet, #1)A Wrinkle in Time (Time Quintet, #1)A Wind in the Door (A Wrinkle in Time Quintet, #2)

Jelikož je celá série už poměrně stará, odpovídají tomu i originální obálky. Musím uznat, že se Slovartu nové zpracování velmi povedlo a líbí se mi více než originály. Pak tu samozřejmě máme filmovou obálku prvního dílu, která není špatná, ale k ostatním dílům v sérii se až tak nehodí. Jelikož jde o recenzi prvních dvou dílů, nezapomněla jsme i na origoš Vítr ve dveřích, který také není až tak špatný.

Hodnocení 

Vítr ve dveřích (Struny času, #2)V prvním svazku, V pasti času se čtenáři seznamují s třináctiletou Meg Murrayovou, která je na svůj věk až příliš inteligentní, ve škole ale příliš nezapadá, stejně jako její pětiletý bratr Charles. Jelikož jsou oba sourozenci dětmi talentovaných fyziků, nemají to vůbec snadné. Meg navíc začínají trápit i pocity méněcennosti a opovržení nad vlastním vzhledem. Brzy ale zjistí, že to je to poslední, nad čím musí přemýšlet. Dojde totiž k únosu jejich otce, který záhadně zmizí a nikdo neví pořádně kam. Na scéně se naštěstí objeví tři záhadné dámy, které vědí, kde by jejich otec mohl být. Sourozence tak čeká nebezpečná záchranná mise, která je možná zavede i do jiné galaxie. Jejich dobrodružství pokračuje i ve Větru ve dveřích, ve kterém se autorka soustředí především na Meg a její záchranu bratra, který znenadání onemocní a je v ohrožení života.

V pasti času a Vítr ve dveřích jsou první dva díly pětidílné série z pera Madeleine L'Engle, které v originále vyšly již v šedesátých letech minulého století a v novém překladu vyšly u Slovartu teprve v roce 2018 s novými obálkami. V tom samém roce se první díl příhodně dočkal také filmové adaptace. I když se série odehrává v reálném světě, prolínají se v ní i prvky fantasy i sci-fi. Autorčin styl psaní nejspíše nesedne každému, mne osobně ale velmi bavil a obě dvě knihy jsem přečetla na jeden zásah. První díl se soustředí zejména na představení hrdinů a na samotnou záchrannou výpravu otce sourozenců. Zejména ve druhé půlce je tedy akční a napínavý, což bylo velké plus. Zároveň se ale také zabývá i závažnějšími tématy jako je přijetí do společnosti či hledání sama sebe a sebeláska. Jelikož je hlavní hrdince teprve třináct, má série lehce pohádkovější ráz, i když jako pohádku bych ji rozhodně neoznačila. Díky tomu, že sourozenci vyrůstají v rodině fyziků, odpovídá tomu i děj. Pokud jste tedy fanoušky této vědní disciplíny, určitě budete ze série nadšeni.

"Ta tmavá věc, co jsme tam viděli," začala, "s tou můj táta bojuje?"

Výsledek obrázku pro a wrinkle in time
Zdroj
I když jsou světy, které sourozenci navštíví, bezesporu jedním z největších lákadel celé série, neméně důležité jsou i samotné postavy a jejich psychologický vývoj, kterým postupně procházejí. Nejvíce pozornosti je věnováno třináctileté Meg, která má komplexy z toho, jak úspěšná a krásná její maminka je, a má problém najít na sobě jakákoliv pozitiva. Postupem času tak sledujeme její cestu a to, jak se staví různým překážkám a postupně tak dospívá. K tomu jí asistuje i spolužák Calvin, který to také nemá doma zrovna lehké a díky přátelství s Meg se může seberealizovat. I když je Charlesovi na začátku série teprve pět, psychicky je daleko vyspělejší a stejně jako jeho sestra do společnosti moc nezapadá. Osobně jsem Charlese moc nemusela, na druhou stranu jsem ale dokázala jeho charakter ocenit, především v druhém díle. Autorka se zaměřila i na představení vedlejších postav, z nichž nejzajímavější jsou asi paní Kdovíco a její dvě přítelkyně, které jsou sice výstřední, na druhou stranu ale působí jako čarodějky. Jejich asistence je navíc při záchraně otce sourozenců naprosto klíčová.

"Proč lidi nikdy nevěří těm, co se nějak odlišují? To se odlišuju tolik?"

Výsledek obrázku pro a wrinkle in time
Zdroj
Přesuneme se tedy rovnou k mým dojmům. Oba dva díly jsem četla hned za sebou, měla jsem tedy lepší možnost je porovnat. Na rovinu přiznávám, že jednička se mi svou zápletkou zalíbila více, Vítr ve dveřích ale také nebyl vůbec špatný. Neměla jsem nejmenší tušení, že první díl vyšel už v šedesátých letech, jelikož se to na stylu vyprávění ani zápletce nijak výrazně neodráží.

Nejsem sice největším fanouškem fyziky, i tak mne ale V pasti času zaujalo. Autorčin styl vyprávění je výpravný, poutavý a zajímavý. V pasti času je na rozdíl od druhého dílu pohádkovější - sourozenci totiž cestují na různá místa, která poznávají. Celá záchranná mise otce byla dobře podaná. Líbilo se mi i zakomponování Meganina vnitřního boje - díky tomu jsem měla lepší možnost se do dívenky vcítit a soucítit s ní. A nesmím zapomenout i na úžasné postavy paní Kdovíco a jejích přítelkyň - nemůžu se dočkat, až je uvidím i ve filmové podobě. I když se mi dvojka líbila o trochu méně, pořád to byla fajn jízda. Ocenila bych zejména autorčinu fantasii, která je opravdu bezbřehá a nikdy bych na začátku neodhadla, že se bude příběh ubírat tímto směrem. Filmové zpracování V pasti času jsem sice ještě neviděla, mám to ale v plánu. Trailer vypadal fantasticky.

V pasti času a Vítr ve dveřích bych doporučila všem, kteří hledají zajímavou fantasy/sci-fi sérii s pohádkovějším nádechem o hledání sebe sama a o překonávaní těžkostí. Není to sice pro každého, minimálně ale stojí za to zkusit alespoň první díl.

Celkové hodnocení: 3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji BookLabu (Slovart) za poskytnutí obou knih k recenzi. 
Více knihách najdete ZDE a ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky - V pasti času
Obálka - Vítr ve dveřích

Žádné komentáře :

Okomentovat