úterý 14. května 2019

Recenze - Temné a osamělé prokletí

Temné a osamÄ›lé prokletí (A Curse So Dark and Lonely, #1)Oficiální anotace

Princ Rhen, dědic mocného království, se vždy těšil, až převezme vládu a ujme se správy své země. Jenže to bylo ještě předtím, než ho proklela zlá čarodějka. Předtím, než se proměnil v odpornou krvelačnou zrůdu. Předtím, než zničil svou rodinu, svůj hrad i svou zemi.

Pro Harper život nikdy nenachystal nic dobrého. Žije sama s bratrem a matkou, nemají moc peněz. A když se jednoho večera pokusí pomoci neznámé dívce na ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté říše prince Rhena.

Monstrum? Princ? Harper netuší, co si myslet. Když však začne poznávat dobré stránky princovy povahy, vypadá to, že prokletí by mohlo být zlomeno. Že se do prince zamiluje lidská dívka. Ovšem to temné síly nemohou dopustit, a tak se spojí, aby Harper i Rhena zničily.

Proč jsem si knihu vybrala?

Prokletí jsem zpočátku vůbec neplánovala číst, jelikož mne celkem zarazila tloušťka knihy a představa další bichle se mi moc nelíbila. K retellingům na Krásku a Zvíře navíc přistupuju opatrně - svého favorita (Na lovu) už mám, takže jsem nic nového nepotřebovala. Všechny ty nadšené recenze mne ale nakonec přesvědčily o tom po knize sáhnout a jsem fakt ráda, že jsem to udělala!

Něco málo k obálkám

Stejně jako ostatní vydání, i to naše je převzaté z originálu, což je jedině dobře! V hardbacku tak obálka krásně vynikne a k příběhu skvěle sedí.

Hodnocení

image
Harper by Dark & Beautiful Art (Gina Hilton)
Princ Rhen vždy chtěl pro své království to nejlepší. Po prokletí pomstychtivou čarodějkou se z něj ale stává krvelačná nestvůra, která vyhubila velkou část poddaných, a to především na královském hradě. Zbylí přeživší se drží v ústraní a královskému hradu se obloukem vyhýbají. Jedinou možností na záchranu je láska k dívce, která kletbu zlomí. Princův společník Grey se tak proto musí vydávat do lidského světa, aby dívky unášel. Harper se nikdy neprosila o to, aby ji někdo unášel. Sama se každý den vypořádává s následky mozkové obrny a dluhy, které má na krku její bratr. Je tou poslední, která by se chtěla zamilovat do pohádkového prince. Kletba ale není jediné nebezpečí, které Harper a Rhenovi hrozí. Dokáží spojit síly a postavit se nepřátelské armádě, která chce Rhenovo království Uhlíkov dobýt?

Temné a osamělé prokletí je prvním dílem ze stejnojmenné série z pera Brigid Kemmererové, která se v zahraničí proslavila díky své sérii Elemental a v českém překladu jí již vyšla kniha Dopisy ztraceným (CooBoo). Kniha se odehrává hned ve dvou lokacích - první z nich je náš reálný svět, tou druhou je fiktivní fantasy svět, ve kterém se nachází i království Uhlíkov. Příběh je vyprávěn ze dvou úhlů pohledu - Rhenova a Harpeřina. I když je to pěkná bichle, stránky vám budou pod rukama doslova mizet díky autorčinu čtivému stylu psaní. I tak bych chtěla poukázat na lehce pomalejší tempo knihy, které by mohlo někomu vadit. V příběhu se toho moc neděje a autorka se spíš zaměřila na rozvoj svých postav a jejich vztahů, včetně jejich objevování, jaké škody Bestie v Uhlíkově vlastně napáchala. Akci tak čekejte spíš na konci. Pro lepší orientaci je na začátek knihy umístěna jednoduchá mapa, která vám pomůže se lépe zorientovat v Uhlíkově a přilehlých oblastech. Jak už anotace napovídá, jedná se o retelling Krásky a zvířete, ač trochu netradiční. A i když je kniha propagována jako young adult fantasy, občas jsem si připadala jako bych četla pohádku pro malé děti. To je ale spíš můj osobní problém a jsem si jistá, že by se mi to nestalo, kdybych četla knihu v originálu. On totiž název Uhlíkov zní jak z nějaké pohádky a ne z YA fantasy... Ale to je jen detail!

"Povězte, jak se jmenuje vaše země?" "D.C.," hlesnu tiše. "Lady Harper z Dýsí!" zajíkne se obdivně Evelyn. "Takové šťastné novinky! Nebo jste princezna Harper? Chystá se snad svatba?" Možná mi cestou zamrzl mozek. "Moment - řekla jste svatba?"

Právě na postavách stojí celý příběh, který sám o sobě nijak originální není, ale hlavní hrdinové ho dostávají na úplně nový level. Jmenovitě je to hlavně Harper, která se dostává do paralelního světa, který se úplně liší od toho jejího. Už dlouho jsem nečetla knihu, ve které bych našla hrdinku, do které bych se zamilovala a její kapitoly mne bavily nejvíc. Harper to dokázala. Velkým plusem je to, že jako dítě prodělala mozkovou obrnu a díky tomu nemůže moc dobře chodit. Autorka skvěle vykreslila, jak se s tím hrdinka musí ve světě, kde je jízda na koni tím hlavním, vyrovnat. Harper také umí používat mozek a nenechá se jen tak snadno ovlivnit. Nebojí se, je badass (hned na začátku se při únosu pokusí umlátit Greye tyčí) a dá se s ní skvěle ztotožnit. Navíc se musí vyrovnat i s tím, že jí umírá matka. Druhým hlavním hrdinou je Rhen aka Bestie, princ uhlíkovský. I když proti němu nic nemám, jeho charakter mi k srdci až tak nepřirostl a celou dobu jsem raději fandila jeho kapitánovi stráží, Greyovi, který mne svým charakterem zaujal daleko víc. Sorry, Rhene. Pořád si stojím za tím, že Harper a Grey mají daleko lepší chemii než Rhen a Harper. Z toho už vyplývá, že se příběh zaměřuje i na romantiku. Překvapivě to nebylo nijak cheesy a líbilo se mi, jak se veškeré vztahy postupně vyvíjely.

image
Rhen by Dark & Beautiful Art (Gina Hilton)
Dostávám se k dojmům, které jsem po dočtení knihy měla. Na Temné a osamělé prokletí jsem četla vesměs samé pozitivní recenze, takže jsem přirozeně nějaká očekávání měla. I tak jsem ale nečekala, že se do knihy až tak moc zamiluji. Jak jsem již zmínila, mým favoritem v retellingu na Krásku a Zvíře je Na lovu od Meagan Spooner (a pořád jí je), takže Prokletí mělo slušnou konkurenci. I přes pomalejší tempo knihy jsem ji měla přečtenou za jeden den, což se jen tak často nestává. Oceňuji především sassy hlavní hrdinku, která se chce neustále rvát a nikomu nic nedaruje a Greye, do kterého jsem se zamilovala. Čekala jsem sice temnou fantasy, a i když na mě kniha spíš působila jako temnější pohádka pro děti, stejně to miluju. Kromě klasické dějové linky točící se kolem Zvířete sem autorka zařadila i to, jak se s jeho řáděním musí vyrovnat obyčejní lidé, což bylo příjemné zpestření. Když už nic jiného, tak si to přečtěte alespoň kvůli Harper.

Temné a osamělé prokletí bych doporučila všem, kteří hledají netradiční a dobře napsaný retelling na Krásku a Zvíře s badass hlavní hrdinkou, která se nebojí někoho zmlátit tyčí.

Celkové hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

2 komentáře :

  1. Knihu si plánuji přečíst. Jen čekám, až ten hype trochu opadne. A Na lovu bych si konečně mohla přečíst :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat