neděle 24. listopadu 2019

Recenze - to bylo tvé jméno. 2

to bylo tvé jméno. 2Oficiální anotace

Už několik měsíců si Taki vyměňoval tělo s Micuhou, ale to nečekaně skončilo. Přesto není schopen zbavit se přetrvávajících vzpomínek na městečko, v němž nikdy nebyl, a na dívku, s níž se nikdy nesetkal - a proto se vydává najít podhorskou oblast, kde Micuha žije. Jako jediné vodítko mu k tomu slouží pouhých několik skic krajiny, které zpaměti načrtl. Zdá se to jako marná, bláhová výprava, ale dovede ho k realitě, která je ještě neuvěřitelnější, než cokoli, co dosud zažil…

Proč jsem si mangu vybrala?

Manga ke Kimi no na wa. patří mezi ty kratší. Sice jsem ji už četla v polštině, nemohla jsem si ale nechat ujít český překlad. Přeci jen se každý den nestává, aby se u nás přeložila nějaká contemporary (u Crwe vůbec). Celý příběh Mitsuhy a Takiho je navíc neuvěřitelně krásný a měl by si ho přečíst / zhlédnout úplně každý. Nehledě na to, jestli jste fanoušci mangy nebo ne. Makoto Šinkai je totiž bůh.


Filmový trailer


Něco málo k obálce

Ze všech tří svazků se mi ten druhý barevně líbí asi nejvíc. Pořád sice preferuji polskou verzi, která má i přebal, ale u nás to prostě neletí, takže... se musím spokojit s tím, co máme.

Hodnocení

Je to již několik měsíců, co si Taki a Micuha nepravidelně vyměňovali na několik dní v týdnu těla. Jak náhle to začalo, tak to ale i skončilo. Po nějaké době to začíná působit více jako sen než realita. Taki však na dívku z malé podhorské vesničky nemůže zapomenout a vrtá mu hlavou, co se s Micuhou stalo. Nebere mu telefony a jiný způsob kontaktu s ní nemá. Proto se jen podle mlhavé kresby místa, které si z výměn zapamatoval, vydává Taki se svými přáteli dívku najít. Podaří se mu odhalit tajemství a důvod, proč si s Micuhou už nevyměňují těla? Co se stalo oné osudné noci?

to bylo tvé jméno. 2 je druhým svazkem z třídílné manga série stejného jména z pera Makota Šinkaie. Kresbu má na svědomí Ranmaru Kotone. Formát mangy u nás až tak obvyklý není, a to zvláště u nakladatelství Egmont. Přesto jsem neskutečně ráda, že jsme se dočkali právě tohoto příběhu. to bylo tvé jméno. můžete spíše znát jako film, který je v zahraničí velmi oceňovaný a patří mezi nejoblíbenější anime filmy vůbec. A má k tomu spoustu důvodů. Příběh Micuhy a Takiho sice na první pohled vypadá obyčejně a jednoduše - výměna těl, která záhy skončí. V příběhu se ale skrývá více, než se na první pohled zdá. Všechna tajemství jsou postupně odhalena právě ve druhém svazku, který se ve velké míře zaměřuje na Takiho a to, jak se se "ztrátou" Micuhy vyrovnává. Příběh je neuvěřitelně citlivý, napínavý a ke konci knihy přechází i do akce a do boje s časem. Nesmím opomenout ani nádhernou kresbu Ranmarua Kotoneho, která je pro celou mangu typická. Na začátku mangy najdete i několik barevných stran, což je rozhodně příjemný bonus. A pokud se s mangou setkáváte poprvé, na konci máte i návod, jak se má správně číst. Nic těžkého na tom není!

Všechno, co po ní zůstalo.... je pryč.

Makoto Šinkai se ve velké míře zaměřil na charaktery svých postav. Máme tu hned dva hlavní hrdiny - Micuhu a Takiho, které nám autor představil v prvním díle. Micuha celý svůj život žila na venkově a řídila se pravidly. Jejím snem je opustit nudný život a vydat se vstříc svobodě. Taki oproti ní žije v Tokiu, nikdy se nad smyslem svého života ale příliš nezaobíral a spíše plul s proudem. Vztah Micuhy a Takiho patří k mým nejoblíbenějším - jejich nepřímá interakce skrze výměnu těl je prostě boží. Autor dokázal velmi dobře vykreslit jejich osobnosti, které působí dost realisticky. Osobně mám radši asi Takiho, ale to je tím, že tu dostal větší prostor. Šinkai nezapomněl ani na vedlejší postavy, kterých je požehnaně. Ať už jde o Tesshiho (odmítám mu říkat Tešek, je to barbarství!), Okuderu či Micuhinu rodinu.

Dostávám se k vlastním dojmům. Na příběhu tvého jména. je krásné to, že ať ho vidíte/čtete po padesáté, vždy se najde něco, čím vás příběh překvapí. Nebudu tu nadávat na počeštěná jména, která jsou bohužel ve všech českých překladech (proč Tešek! mohl to být klidně Teši.), ale spíš se zaměřím na to, na co si většina lidí u prvního dílu stěžovala - nudný příběh. Osobně bych s touhle mangou asi na začátek nezačínala, jelikož samotný děj může být trochu zmatečný a chvíli vám potrvá, než ho pochopíte. Zvlášť, pokud jste zatím nepřišli do kontaktu s japonskou kulturou. Protože na ní je tahle manga založená. Ve druhém svazku se to totiž konečně začíná rozjíždět a vychází najevo, proč se děje to, co se děje. Plus jedno velké šokující odhalení, u kterého jsem u filmu plakala. Protože... !!! to bylo tvé jméno. je můj nejoblíbenější anime film, takže je jasné, že u mě zabodovala i manga. Makoto Šinkai umí pracovat s postavami. Nehledě na krásnou a čistou kresbu Ranmarua Kotoneho. Pokud se nebojíte trochu složitější zápletky, určitě to zkuste. Stojí to za to!

to bylo tvé jméno. 2 bych doporučila všem, kteří hledají citlivý a lehce komplikovaný manga příběh s nádhernou kresbou, zajímavými postavami a srdcervoucím rozuzlením.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka


Žádné komentáře :

Okomentovat