neděle 8. prosince 2019

(Foto)Recenze - Země příběhů – speciální průvodce

Země příběhů – speciální průvodceOficiální anotace

Fanoušci Země příběhů, pozor! Doplňte svoji knihovničku o bohatě ilustrovaného průvodce oblíbených příběhů. Přehledně zpracovává původ a historii řady postav, míst a kouzelných předmětů. Zachycuje spletitá magická dobrodružství, jak je znáte a milujete, a zároveň přináší i nové, dosud neznámé obrázky a informace. Třešničkou na dortu jsou originální skici postav a obálek od Chrise Colfera a další bonusové materiály, které dokumentují vznik slavné série.

Proč jsem si knihu vybrala?

Chrise Colfera jsem si zamilovala už v Glee, a proto mne neskutečně potěšilo, když se kromě své herecké kariéry začal věnovat i psaní. Země příběhů je jedna z nejlepších middle grade sérií, které jsem kdy četla a bylo mi trochu líto, že už skončila. Proto jsem neváhala a skočila po příležitosti zrecenzovat i speciálního průvodce, který s sebou přináší spoustu drobností a zajímavostí, které v ústředním příběhu nenajdete.

Něco málo k obálce

Poklona panu Brandonovi Dormanovi, protože ty ilustrace jsou jako vždy nádherné. Fakt klobouk dolů.

Hodnocení

Příběh Connora a Alex Baileyových sice už skončil, nikdy ale není na škodu se dovědět o jejich světě něco víc! Speciální průvodce s sebou přináší zbrusu nové informace, které ocení každý správný fanoušek série. Chcete se dozvědět něco více o svých oblíbených postavách? Bam! Nebo o místech, na kterých se Země příběhů odehrávala? Bingo! Rozhovor Matky Husy s Chrisem Colferem, fan arty fanoušků, Chrisovy tipy pro začínající spisovatele a mnohé další. Ponořte se do speciálního průvodce, který vám připomene vaše oblíbené momenty z původní série.

Země příběhů - speciální průvodce je, jak už název napovídá, doplňkovou knihou k šestidílné middle grade sérii Země příběhů, kterou napsal americký herec a spisovatel Chris Colfer. Sice v něm nenajdete žádný příběh, na druhou stranu s sebou ale přináší spoustu zákulisních informací z původní série, které jistě ocení každý skalní fanoušek. Publikace je rozdělena do několika částí - najdeme zde kapitolu Kdo je kdo v Zemi příběhů, která nám představí všechny hlavní i vedlejší postavy ze všech dílů (padouchy i klaďase), zajímavá místa, Connerovy povídky, magické předměty a kouzla, rozhovor Colfera s Matkou Husou, tajemství ze Země příběhů, obrázky od fanoušků a mnohé další. Vše doplňují bohaté ilustrace Brandona Dormana, který má na svědomí i samotné obálky.

Když vycházíte z něčeho známého, dodá to vaší práci pravdivost, a krom toho je to mnohem větší zábava.

Jelikož nejde o klasickou beletrii, ale spíše o doplňkové materiály k sérii, zaměřím se rovnou na své dojmy, které jsem ze čtení knihy měla. Už několik let patřím mezi skalní fanoušky Země příběhů. Chrise Colfera mám ráda už od střední, kdy jsem ho poprvé viděla hrát v Glee, a stejně mne uchvátila i jeho spisovatelská kariéra. Speciální průvodce je doopravdy výjimečný. Čím se od podobných knih v žánru liší? Na první místo bych postavila ilustrace, které novým faktům dodávají úplně jiný rozměr. Hrdiny, místa, kouzla a další si tak můžete bez problémů představit a porovnat, zda se vaše představa o postavách shoduje s tím, jak je vidí autor. Sama sice spisovatelka nejsem, ale oceňuji rady, které Colfer mladým spisovatelům zanechal ke konci knihy. Určitě se budou hodit! I když je tahle publikace určena spíše na náhodné listování, sama jsem ji přečetla na jedno posezení od začátku do konce. Asi to nebylo úplně nejšťastnější řešení, i tak jsem si to ale užila.

Zemi příběhů - speciálního průvodce bych doporučila všem fanouškům Země příběhů, kteří se o svých oblíbencích chtějí dozvědět něco víc. Pokud jste sérii ještě nečetli a hledáte zábavnou a dobrodružnou middle grade inspirovanou pohádkami, mrkněte po ní!

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka







1 komentář :