středa 1. ledna 2020

To nejlepší + největší zklamání za rok 2019

Image result for 2019"

Rok se s rokem sešel a máme tu opět každoroční shrnutí toho nejlepšího a nejhoršího, co jsem za rok přečetla. Tentokrát i v čas! Podle GR jsem přečetla krásných 324 knih (i s mangami), což je boží. Výzvu jsem na začátku roku měla nastavenou na 100 knih, to jsem ale zvládla už někdy v dubnu, takže jsem musela několikrát nastavovat. Pojďme se tedy podívat na to nejlepší!

TOP 12 NEJLEPŠÍCH KNIH 2019


Defy Me (Shatter Me, #5)The Poppy War (The Poppy War, #1)Uzumaki: DeluxeThe Wicked King (The Folk of the Air, #2)

Titul NEJLEPŠÍ KNIHA ROKU 2019 získává bezkonkurenčně Defy Me, pátý díl série Shatter Me od Tahereh Mafi. Po trochu rozpačité čtyřce jsem se trochu bála, ale nemusela jsem. Autorka to opět dokázala. Po dočtení jsem byla emočně totálně vyždímaná. Ignite Me je sice pořád moje oblíbenkyně v sérii, tohle ale mělo dost blízko. Hlavní výhoda? JE TU POV MÉHO MANŽELA KENJIHO. JAKO OMG. A ta akce a plot twist na konci? Wow, wow, wow. A samozřejmě Warnette. To je už topka. Další velkou peckou je The Poppy War, která mě neskutečně překvapila. Napínavý fantasy příběh, který byl nečekaně krutý a nelítostný. A jako ten závěr? WOW. Po Defy Me rozhodně druhá nejlepší. Pak tu mám i nějakou tu mangu. Uzumaki (v češtině Spirála) je klasika japonského hororu od Junjiho Ita, který je v tomhle žánru absolutní topka. Znepokojivé, creepy a prostě wow. I když jsem letos přečetla i Queen of Nothing, do topky se u mě dostal druhý díl, The Wicked King. Líbilo se mi, jak velkou roli tu hrály intriky a jak se vyvíjel vztah mezi Jude a Cardanem. Kam se hrabe nějaký Feysand. Jude patří k mým nejoblíbenějším ženským hrdinkám, a to právem.

Achilleova píseňNevlastní sestraI Stop SomewhereHodinky

V loňském roce jsem se konečně seznámila s knihami Madeline Miller. A jsem za to neskutečně ráda! I když to bylo těžké, do topky jsem vybrala Achilleovu píseň (a to hlavně kvůli Patroklovi a tomu, že je to BL). Neskutečně poutavá a depresivní kniha z prostředí řeckých mýtů a legend. Patroklus je pro mě pořád jedním z nejlepších knižních hrdinů ever. Miluju ho. Jako další tu mám netradiční retelling Nevlastní sestru. Už se toho o ní řeklo hodně, a tak jen zmíním, že se mi neskutečně líbilo propojení pohádky a francouzské války. Hell yeah. A samozřejmě charakter Isabelly, který je geniální. I Stop Somewhere si své místo ve dvanáctce plně zasloužila. Jeden z nejničivějších příběhů, které jsem kdy četla. Patnáctiletá Ellie byla znásilněna a poté zabita. Po své smrti se vrací jako duch a sleduje pátrání po svém těle a následně i soud. Není to pro každého, ale mně osobně vyrazila dech. Hodinky jsou prvotinou jedné mé rodačky. Nechtěla jsem číst, ale nakonec jsem ráda, že jsem to zkusila. Společensko-psychologický román o páru, který rozdělí nehoda. Po letech se setkávají. Veronika Jonešová rozhodně psát umí a těším se na pokračování.

The Final Empire (Mistborn, #1)Shadow of the Fox (Shadow of the Fox, #1)Žár (Dobyvatelská sága, #3)Ruthless Gods (Something Dark and Holy, #2)

V roce 2019 jsem konečně přečetla svého prvního Brandona Sandersona. A začla jsem rovnou s Mistbornem. První díl The Final Empire mne velmi mile překvapil. Čekala jsem těžší angličtinu, která v high fantasy obyčejně je, neměla jsem ale žádné problémy. Líbí se mi systém magie, world building a samozřejmě postavy. Kelsier ftw. Shadow of the Fox byla dalším velkým překvapením. Svět inspirovaný japonskou mytologií je přesně něco pro mě. Navíc je hlavní hrdinka napůl kitsune. Skvělá výpravná podívaná, která stojí za to. Julie Kagawa umí. Mám tu i poslední díl Dobyvatelské ságy, Žár. Ach, tohle bylo prostě skvělé. Víc takových historických YA. Lada je top MC, která se s ničím nemaže a prostě jde i přes mrtvoly. A jako poslední tu mám Ruthless Gods, kteří sice ofiko vycházejí až letos, ale měla jsem je možnost číst díky Netgalley už loni. Druhý díl Wicked Saints je ještě lepší jak jednička. Neuvěřitelně krvavá podívaná, která je přesně můj jam.

NEJHORŠÍ KNIHY A NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ ROKU 2019


The Truth About MagicThose GirlsAfter: Polibek (After, #1)Cracked Kingdom (The Royals, #5)

Začneme tím nejhorším z nejhoršího. Následující čtyři knihy by měly být obřadně spáleny, protože nevím, proč je autoři vůbec stvořili. Buď byli na houbičkách nebo nevím. Začneme kontroverzním Atticusem, který to opět dokázal. Nikdy bych nevěřila, že budu chtít zpět jeho pseudo motivační básničky zkopčené z Googlu, protože.. The Truth About Magic je jen o líbání krásných slečen, chlastu a hvězdách. Nějaké působení na čtenáře? Vůbec. O generických fotkách z Pinterestu radši nemluvím. Pořád doufám, že Atticus jednou napíše něco, čemu budu moci dát lepší hodnocení. Asi ne. Those Girls u nás vyšlo v překladu u YOLI jako Jak to mají holky. A nechápu, jak tuhle sračku někdo mohl vůbec vydat. Máte rádi Mean Girls? Já taky. Jenže Those Girls to berou na úplně nový level. Tři nejlepší kamarádky, které se ale neustále oslovují vulgárně a nebojí se svou BFF zdrogovat, nechat ji samotnou (zatímco ji mezitím málem znásilní učitel) a ona jim to pak ještě odpoví jako by se nic nestalo. Tři slečny, které mají sexuálních zkušeností víc než většina z nás, ale o existenci kondomů asi nevědí. Welp. Those Girls propagují témata, která by měla být v knihách pro mládež zakázaná. A nejhorší na tom je, že u nás to najdete mezi knihami pro třináctileté. Kdo by nemiloval YOLI? Nikoho asi nepřekvapí, že se tu objevilo i After: Polibek. Anna Todd je královnou Wattpadu. A tahle kniha tam měla i zůstat. K dobru jí dávám jen to, že je zábavnější než Papírová princezna a sračky od Abbi Glines, to je ale tak všechno. Potřebovala by proškrtat. Na 500 stránkách najdete jen to, jak Tessa brečí, hádá se s Hardinem, podvádí svého hodného přítele a dává se s Hardinem opět dokupy. Nemluvím o tom nechutném konci, který ve filmu není. Jak může mít po tomhle Hardina někdo ještě rád? JAK S NÍM SAKRA VYDRŽÍ TESSA? A nakonec naši oblíbení Royalové. Nikoho určitě nepřekvapí, že tu jsou. Poslední díl Papírové princezny, Cracked Kingdom, jsem četla hned na začátku roku. Oh boy. Postavy opět na zabití, plot twist, který nedával smysl a naprosto ubohý konec (autorky asi nevěděly, jak to skončit, tak to všem ulehčila). Odpad.

Dorothy in the Land of Monsters (Oz ReVamped, #1)How To Catch a Thot (dating women)Captured by the AlienWe Can Be Mended (Divergent, #3.5)

Dorothy in the land of monsters jsem bohužel nedočetla. Knihu jsem měla na recenzi z Netgalley. Podle anotace zněla zajímavě - retelling na Čaroděje ze země Oz. Bohužel to byl skoro doslovný přepis originální knihy. A zbytek? Dorothy si to chtěla celých 20 % rozdat s Dřevorubcem. To chcete. Dalším klenotem z Netgalley je How to catch a thot, naprosto originální návod na to, jak si obsatart vlastní thot nebo fuckboie. Nevím, kdo s tím nápadem přišel, ale... Nope. Captured by the Alien je další skvělou knihou ze žánru beast eroticy. Vždycky se ráda pobavím u nějaké nové publikace. Narozdíl od svých kolegů jako je Taken by T-rex tohle ale byla slabota. Mělo to sice skvělý world building, samotné sex scény ale absolutně pokulhávaly. Škoda. We can be mended je novelka ze světa Divergence, která se odehrává pár let po událostech Aliance. Taková sračka... Konec, který nikdo z nás nechtěl. Autorka tím absolutně zazdila ten "skvělý epic konec", který vybudovala a totálně tím urazila Tris. Čtyřka novou přítelkyni nepotřeboval. A navíc tuhle? NE. Spálit.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny - původní scénářSpin the Dawn (The Blood of Stars, #1)NesváZrádné srdce (Kroniky pozůstalých, #2)

Grindenwaldovy zločiny jsou poslední knihou z těch, které prostě byly špatné. Existenci téhle knihy pokládám za upřímnou zbytečnost a ždímání prachů. Už ten film nedával smysl a měl skončit po prvním dílu. Nesnáším, když někdo něco natahuje jen pro prachy. Další tři knihy už mne spíše zklamaly. Možná jsem měla vysoká očekávání, možná mi nesedl styl psaní. Jak u čeho. Rozhodně to tedy nejsou špatné knihy, ale nejsou pro mě. Spin the Dawn začala výborně. Originální nápad s krejčovskou soutěží ala Project Runaway je boží. V druhé půlce se to bohužel změnilo v nudný quest, který tu boží první půlku absolutně zkazil. Kniha Nesvá dost utrpěla na tom, že je od E. Lockhartové, od které jsem už četla We Were Liars. WWL byla absolutní bomba, která mě dokonale odrovnala. U Nesvé jsem měla problém se stylem vyprávění. Absolutně mne nezaujal a štvaly mě skoro všechny postavy. Hlavně ta hlavní. Zrádné srdce trpí komplexem druhých dílů. První díl mne vcelku bavil - líbil se mi totiž koncept toho, že nevíte, kdo je padouch a kdo ne. Zrádné srdce ale bohužel bylo nudné a nic se v něm nestalo. Doufala jsem v nějakou akci. Well... Nope. Ono je dost těžké snažit se najít nějaké pozitivum, když jednoho z love interestů nesnášíte a doufáte, že někde umře.


DALŠÍ KNIHY, KTERÉ SE NEVEŠLY DO TOP 12 NEJLEPŠÍCH KNIH


Eleanor & ParkPes Jejího VeličenstvaThe Merciless (The Merciless, #1)Pamiętnik Przyszłości, Tom 9 (Future Diary, #9)
Jednoho dne (Every Day, #3)KirkeCinder & Ella – Šťastně až navěkyEliza a její nestvůry
Hidden Huntress (The Malediction Trilogy, #2)O Maidens in Your Savage Season 1Srdcerváči (Heartstopper, #1)Zaklínání světla (Tvář magie, #3)
Ve stínu HvozduTemné a osamělé prokletí (A Curse So Dark and Lonely, #1)Jsem holka. Co s tím? (The Spinster Club, #3)Kulti
JoJo's Bizarre Adventure: Part 2—Battle Tendency, Vol. 2Síla stínů (Sedmiříší v troskách, #2)Jeřábí ženaMapa dní (Miss Peregrine's Peculiar Children, #4)

A jaké byly vaše topky a stopky za rok 2019?

Podělte se do komentářů a klidně hoďte i odkaz, ať se mrknu! ;) 

2 komentáře :

  1. Ty jo, krásný počet. Já měla šílenou krizi a první půl rok jsem nečetla téměř vůbec, takže jsem na necelých třiceti knihách, ale zas jsem ráda, že jsem měla docela dobrou ruku.
    Určitě musím co nejdříve přečíst Žár, na závěr se hodně těším a chystám se i na After, tak snad budu nadšenější.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat