úterý 6. října 2020

Recenze - Jsme všichni sněhové vločky?

Oficiální anotace

Olive cítí, že je toho na ni moc. Popravdě, nejspíš se každou chvíli psychicky zhroutí. Nejradši by to neřešila, jenže zároveň cítí, že potřebuje pomoc. Proto přijme pozvání na trochu divný letní tábor, kde by se měla dát psychicky do pořádku. Jenže jen co si na táboře Reset zvykne, začne jí to vrtat hlavou. Možná že „opravit“ nepotřebuje ona a její kamarádi, ale celý náš podělaný svět? A tak vymyslí plán. Průlomová, brutálně upřímná kniha o duševním zdraví, přátelství a o tom, jak z tohohle šíleného světa udělat laskavější místo, od britské bestselleristky Holly Bourne.

Proč jsem si knihu vybrala?

Holly Bourne se už stala stálicí mezi mými nejoblíbenějšími autory vůbec. Zamilovala jsem se do jejího trefného britského humoru a vážných témat, kterým se věnuje ve všech svých knihách a v žánru young adult patří rozhodně k těm nejlepším. Proto mi nemohly uniknout ani Sněhové vločky, které slibovaly další emocionální jízdu.

Něco málo k obálkám


Naše modroučká obálka patří rozhodně mezi moje favority a rozhodně bych ji za nic nevyměnila. Ty zbylé nejsou špatné, ale naše je naše.

Hodnocení

Zdroj
Olivin život je momentálně jedna velká horská dráha. Když už to vypadá, že je vše dobré, opět přijde psychické zhroucení. Olive ví, že jedinou možností na záchranu je odborná pomoc. I přes počáteční nedůvěru nakonec přijme pozvání do letního táboru Reset, vysoce špičkového zařízení s těmi nejlepšími terapeuty. I přes počáteční nadšení však brzy dívka začne přemýšlet nad tím, že je možná něco špatně se světem, a ne s ní. Vymyslí proto šílený plán, jehož realizace by však mohla mít nedozírné následky pro její duševní zdraví...

Jsme všichni sněhové vločky? je standalone young adult contemporary z pera britské bestsellerové autorky Holly Bourneové, které u nás u #booklabu vyšla již celá řada knih. Stejně jako v předchozích knihách se i tato zabývá především tématem duševních poruch, s čímž je třeba předem počítat. Pokud nějakou sami trpíte nebo vám toto téma není příjemné, raději se knize vyhněte. Autorka totiž dokáže velmi přesně a realisticky vykreslit to, co se nemocné osobě honí v hlavě, a rozhodně to není vždy příjemné. Kromě toho se autorka zaměřila i na to, jak duševní poruchy vnímá vnější svět. ve velmi malé míře se tu objevuje i romantika, která však ustupuje do pozadí a dává prostor vážnějším tématům. Kniha je psána svižně a dynamicky - budete ji mít přečtenou za jedno odpoledne, jelikož vás vtáhne dovnitř a už nepustí ven. 

Chci jen svůj klid. Ale hluk je všude.

 Na postavách stojí podstatná část celé knihy. Autorka dostala do vínku talent stvořit charaktery, které nejsou na čtení možná nejpříjemnější, ale jsou vyobrazeny velmi realisticky, tudíž se s nimi dá velmi snadno sžít. To se týká i hlavní hrdinky Vloček, Olive. Číst z Olivina pohledu je občas neskutečně frustrující a garantuji vám, že ji budete mít chuť zaškrtit. Olive totiž nechce znát vlastní diagnózu, a být tak zaškatulkovaná. Její mysl je ale neskutečně fascinující, protože i když nevíte, čím vlastně trpí, můžete hádat. Občas se chová iracionálně a koleduje si o nehodu, ale... svým způsobem jsem jí to žrala. Holly Bourne totiž dokáže proměnit strašné postavy v někoho, o kom chcete číst. Neskutečně mě bavili i ostatní pacienti z Resetu, stejně jako doktoři. Olivin love interest jsem žrala i s navijákem, být na jejím místě, tak ho taky žeru. 

Zdroj
Nakonec mé vlastní dojmy. Od knih Holly Bourne vždy očekávám jen to nejúžasnější. A stejně jsem to měla i u Vloček. A zklamaná jsem rozhodně nebyla. Ač byla hlavní hrdinka občas neskutečně frustrující, autorce se její charakter a duševní nemoc podařilo vykreslit neskutečně realisticky, takže jsem s ní ke konci už jen soucítila. Romantika taky na výbornou, rozhodně jsem nečekala, že se Olive zamiluje do toho, do koho se zamilovala. Taky jsem ráda za to, že autorka své knihy nekončí automatickým happy endem, protože tak život fakt nefunguje.

Jsme všichni sněhové vločky? bych doporučila všem, kteří hledají čtivý příběh s realisticky popsanými duševními poruchami, nesnesitelnou hlavní hrdinkou a uvěřitelnou romantikou. A ne tak úplným happy endem. 

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství #booklab za poskytnutí recenzního výtisku. 

Více o knize ZDE


Zdroje:

Anotace a obálky

Žádné komentáře :

Okomentovat