sobota 3. srpna 2024

Recenze - Všemi smysly

Oficiální anotace

Dvacetiletá Ember čelí nejtěžší zkoušce svého života: ze dne na den má na starosti tátův pohřeb, zhroucenou mámu i dva mladší sourozence. V lásce to také není žádná sláva… naštěstí se ale v té správné chvíli zjeví Josh Walker, sexy potetovaný fešák, hokejová hvězda a zároveň její nový soused. Stačí jediný jeho pohled nebo dotek, aby Ember zapomněla na svoji bolest. Když ale vyjde najevo Joshovo tajemství, její svět se otřese. A Ember se musí rozhodnout, jestli zvládne milovat muže, který by ji mohl zničit.

Proč jsem si knihu vybrala?

Až donedávna jsem žila v sladké nevědomosti a Čtvrté křídlo jsem pokládala za prvotinu Rebeccy Yarros. Oh well, jak jen já se mýlila... Už před mnoha lety totiž napsala spoustu NA knih, o kterých jsem neměla nejmenší tušení. Právě proto jsem nemohla odolat - z Čtvrtého křídla jsem totiž nebyla nadšená až tak jako zbytek světa, takže... zabodovala u mě její new adultovka?

Hodnocení

Zdroj
Dvacetiletá Ember měla svůj život perfektně nalinkovaný - stejná vysoká jako její dokonalý přítel, společné bydlení, svatba, děti... Vše se ale změní v den, kdy ve válce nešťastně zahyne její milovaný otec a mladá dívka se musí vrátit domů, aby zařídila pohřeb, podpořila zhroucenou matku a postarala se o dva mladší sourozence. A aby toho nebylo málo, její nejlepší kamarádka ji zahýbá s jejím "dokonalým" přítelem. Naštěstí se na scéně objeví Josh Walker - nebezpečný děvkař, do kterého byla Ember zamilovaná na střední. Po pár letech odloučení ho ale vůbec nepoznává. Stal se z něj doopravdy galantní a pozorný muž, který se pokusí ukrást její srdce? I on však skrývá tajemství, které by mohlo Embeřin život rozbít navždy... 

Všemi smysly je samostatně stojící román z řady tzv. "companion novels" série Flight and Glory, za kterými stojí bestsellerová autorka dračí série Čtvrté křídlo, Rebecca Yarros. Díky své tematice a hrdinům patří do žánru new adult. Kniha zpracovává těžké téma smrti někoho blízkého, vyrovnání se smutkem, nevěrou a tím, jak fungují americké rodiny, jejichž členové jsou součástí armády či námořnictva. Právě tento prvek byl na celém díle asi to nejzajímavější. Přišlo mi, že ho autorka zpracovala velmi citlivě, realisticky a bez příkras. Sama moc dobře vím, že zrovna u nás se s tím moc lidí neztotožní, pro Američany to ale není žádná velká neznámá. Yarros je známá především díky svému čtivému stylu psaní a nezklamala ani zde. Osobně bych řekla, že Křídlo bylo poutavější a ubíhalo rychleji, na druhou stranu jde ale o dva úplně odlišné žánry, od kterých každý čekáme něco jiného.

Sesypala jsem se a přesně pět minut vzlykala s hlavou na volantu. Potom jsem se napřímila, utřela si slzy a přestala brečet. Už jsem si nemohla dovolit brečet nebo se hroutit. Musím se postarat o svoji rodinu.

Postavy jsou jedním ze stěžejních pilířů celé knihy. Až mě překvapilo, jak moc sympatická byla naše hlavní hrdinka Ember. Uvažovala realisticky, logicky a i přes neskutečnou ztrátu a zlomené srdce zůstala pro svou rodinu silná a v podstatě se i vzdala budoucnosti, o které si myslela, že je jistá. Líbilo se mi, jakým způsobem autorka její charakter v průběhu celé knihy rozvíjela a měnila ho v souvislosti s tím, co Ember prožívala. Její vztah s otcem byl neskutečně silný a popravdě vzal i mě. Velký prostor dostává i její matka a sourozenci. Je zde ukázáno, že se každý se ztrátou vyrovnává jinak - ať už jde o úplný kolaps či tiché utrpení. A nakonec tu máme samotného Joshe Walkera. V podstatě nemám důvod ho nějak kritizovat, byl milý a sympatický už od první stránky a k MC se hodil. Jejich postupně se rozvíjející vztah a romantika byly velmi pěkně napsány. Jediná vada? Joshovo tajemství. Sice bylo víceméně jasné, o co se jedná, i tak mě to ale naštvalo... a dost.

Nakonec mé vlastní pocity... Nebudu lhát, byla jsem poměrně dost skeptická. Čtvrtému křídlu jsem sice ty čtyři hvězdy dala, rozhodně to ale nebylo nic převratného - spousta nelogičností v ději, klišé kam se podíváš a mohla bych pokračovat. Všemi smysly naštěstí dopadly o něco lépe. Splnily vše, co jsem od knihy s těžkým tématem čekala. Plusem byly i sympatické postavy a jejich více než uvěřitelné emoce. Proč tedy ne plný počet hvězd? Jak jsem již avízovala dříve, Joshovo "temné" tajemství mě spíš naštvalo. Jakože... proč? Chápu, že nějaké drama být asi muselo, ale tohle fakt ne. Do dalších NA od Yarros se rozhodně pustím, protože ta ženská je neskutečně čtivá.

Celkové hodnoceni: 4 z 5 hvězdiček 

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí reading copy.

Více o knize ZDE

Zdroje:

Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat