úterý 21. února 2012

RC review - Dvě zrcadla


Nakladatelství: Host
Autor:  Karolina Limrová
Autor obálky:  Kateřina Wewiorová
Počet stran:  280
Rok vydání:  2011
Vazba:  v pevných deskách
Formát:  205 x 135 mm

Anotace: 

.
Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by nikdy Katy Simmonsovou nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve. Joshua spatří Katyinu tvář poprvé v prastarém zrcadle, které objeví na půdě chátrajícího sídla. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho duši se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno. Ale co když přijde den, kdy zjistí, že mu to nestačí? Co když víc než po lidské krvi začne toužit po zvuku jejího hlasu? Má někdo jako on vůbec právo chtít něco víc než její úsměv?
V romantickém příběhu s prvky fantasy se v rychlém sledu událostí střídají promluvy obou hlavních hrdinů a my sledujeme napínavý děj ze dvou úhlů pohledu. V knize najdeme všechny atributy spojené s tímto žánrem; především však rozehrává odvěké téma o síle lásky a boji dobra se zlem.



Proč jsem si knihu vybrala


mykindafairytalee:

(by g w e n h w y f a r)
O téhle knize jsem slyšela na několika knižních blozích, kteří jí zrovna recenzovali. Slyšela jsem něco o druhém Stmívání, a tak jsem byla zvědavá, co je na tom pravdy. Navíc je to fantasy romance psaná českou autorkou, což je samo o sobě naprosto úžasné (ten fakt, že v tomhle žánru u nás vlastně někdo tvoří a dokázal se prosadit). A tak jsem nelenila, a napsala si o recenzní výtisk.

Něco málo k obálce

 Ač nemám české obálky moc ráda, Dvě zrcadla patří mezi ty, které by mne v knihkupectví nejspíše na první pohled zaujaly (i když na obálky typu Fallen a Zář to nemá). Ano, obálka je vcelku milá, znázorňující modelčin krk. Jak jinak také v knize o upírech, že? Dle mého názoru tedy obálka není zbytečně přeplácaná a pro tento titul je jako dělaná

Hodnocení (obsahuje spoilery)

Dvě zrcadla. Dle anotace jsem pochopila, že se bude jednat o něco alá Stmívání, akorát s trochu jinými prvky. Celá napjatá jsem tedy začala číst. Hlavní hrdinkou je knihovnice Kate, žena, která se pomalu ale jistě sbližuje se svým nejlepším kamarádem od dětství Tedem. Prostě klasické klišé. Žije vcelku nudný život, navštěvujíc obchod se starožitnostmi, proplouvajíc. Cosi se ale změní, pod ruku se jí totiž dostane staré a zachovalé egyptské zrcadlo, které ji něčím naprosto okouzlí. A co se nestane, že.. Rozhodne se ho koupit domů. Zrcadlo tedy skončí v Katině pokoji.

Na druhé straně tu máme Joshuu Merbotha, stříbrookého krasavce, na kterém je cosi podivného. Je to snad to, že jakmile Joshua vstoupí pod slunce, můžeme ho spatřit jako stařečka, prakticky se rozpadajícího před očima? Nebo jeho divoký výraz ve chvíli, kdy má hlad a zdá se, že se na vás každou chvíli vrhne? Kdo by mu ale mohl odolat, že? Joshua se přestěhoval do nového domu a při návštěvě podkroví nalezl egyptské zrcadlo, ke kterému ho cosi přitahuje. Náhoda? Ale kdepak?

Jakmile se totiž začne smrákat, uvidí Joshua v zrcadle neznámý pokoj, a tam, světe div se, překrásnou ženu. A kdo jiný by to byl, než naše Kate? Vtip je ale v tom, že oba dva se mohou spatřit jen v několika vteřinách při svítání a při smrákání. Poté už se navzájem nevidí, Kate může vidět jenom Joshuu či naopak. Zdrcený Joshua neudělá nic jiného, než že začne malovat Katiny obrazy a Kate? Začne hledat cestu, jak Joshuu najít.

Nezapomeňme na Teddyho s podivným přívěškem na krku. Další tajemství? Samozřejmě, v okolí se nám tu objevují  Lovci upírů. Joshua by si měl dát sakra bacha. A jak to už bývá, Kate s Joshuou se nám do sebe zamilují a máme tu love story jak vyšitou. Upír, který se snaží vyhnout tomu, kdo je, nevyjímaje ani to, že zabil vlastní ženu a Kate, které nic z toho vůbec nevadí a chce být jen s Joshuou.

Silver_Eye.jpg Silver Eyes A nakonec se nám do toho připlete i žárlivá upírská ex-přítelkyně, která Kate nemůže vystát, a pošle na ní svého druha, který samozřejmě pohoří a nakonec si to s ní přijde rozdat ex samotná. Hádejte, jak to asi skončí?

K ději si myslím, že by asi stačilo. Jak jsem naznačila, vidím v Dvou zrcadlech některé prvky ze Stmívání, počínaje upírem na světle, nelogickou láskou, kterou nic nezničí, ani pochyby, ani zabíjení, nic, či druh žárlivé ex-přítelkyně (James a Victorie), která se za jeho smrt chce později pomstít. Tři díly Twilight nacpané do jedné knihy? Oh, vlastně čtyři, hádejte, jak skončí Kate? Velké tajemství. I přes podobnost ale musím autorce knihu pochválit a vyzdvihnout nápad se zrcadly (podobné jako Alenka v říši divů), či počáteční rukopisy na začátcích kapitol, znázorňující Joshovu minulost. Na to, že je kniha od české autorky, se mi četla lehce a rychle, do příběhu jsem se s chutí začetla (miluju tenhle styl literatury) a v klidu si oddychla. Pokud tedy milujete Stmívání, pak budete milovat i Dvě zrcadla.
Ze všech postav jsem si nejvíc asi zamilovala Teda, i když se někdy choval jako pitomec a občas i Joshe. Pravda, Kate byla snesitelnější a čtenáři bližší než Bella. Palec nahoru.

Celkové hodnocení na konec: 75 %

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Host za věnování recenzního výtisku. 

Zdroje:
Obrázky
Anotace

2 komentáře :

  1. Jej, tuhle knihu si chci půjčit na prázdniny, takže jsem recenzi radši ani nečetla a neznám tvůj názor :D. Každopádně podle anotace - stříbrné oči? Zase nějaký ten dokonalý vzorek mužského pohlaví? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Docela se divím, že dáváš knize tolik procent. Mně to přišlo jako taková nezajímavá odvařenina Stmívání, nic se tam nedělo a když už tam byla akce, tak jen chviličku.
    Ale někomu, kdo rád čte takový ty slaďárny, by se to určitě mohlo líbit, já jen pořebuju buď vynikající styl napsání nebo zajímavý děj. :)

    OdpovědětVymazat