sobota 7. dubna 2012

Recenze - Demonata: Démon a zloděj

Anotace:

Když bratra Pecky Flecka ukradnou démoni, vydá se do jejich vesmíru, aby ho zachránil. Je to magické nebezpečné místo, kde vládne chaos. A před Peckou stojí tři zásadní výzvy:

Naučit se ovládat magii
Najít svého bratra
Přežít...

Ale Lord Lítost ho už netrpělivě očekává...

Pocit po dočtení: Zabalte mi Dervishe domů!

Proč jsem si knihu vybrala
Demon Thief (The Demonata, #2)
Miluju knížky od Shana. Je to jeden z mejch 5 nejoblíbenějších spisovatelů, takže volba Demonaty byla logická. Chtěla jsem zjistit, jak se liší od Darrena a jeho upírů. Démon a zloděj je druhý díl ze série Demonat. V Česku už vyšly 4 díly, Demonata: Lord lítost, Démon a zloděj, Massagre a Bec. První díl jsem četla, a tak jsem byla zvědavá, co se bude dít v tom druhém.

Něco málo k obálce

Hm, ani nevím, která z obálek se mi líbí víc. Ta původní je divná, nějaká ruka, asi sestavování portálů? No, česká je taky zvláštní, zobrazuje jakéhosi démona (žeby Artilerie?). Nu, úplná katastrofa to není, ale mohlo by být lépe. Ale je to Darren Shan, tomu odpustím i obálku.

Hodnocení (může obsahovat spoilery)

Hlavním hrdinou je plešatý Pecka Flek. Super překlad, pánové a dámy! :D Z toho jsem naprosto nemohla. Stejně jako zbytek. Lord Loss je prostě Lord Loss, a ne lítost. A Céva s Artilérií? No, tu malou krokoušovskou potvoru jsem měla ráda už v prvním díle. Pecka je divnej. A jeho vymyšlenej bratr? No, teda vlastně..

Pecka Flek nikam nezapadá, protože je divnej. Umí si hrát s podivnejma světýlkama, dotýkat se jich, sestavovat z nich obrazce. Rodiče ho považujou za psychouše. Pecka má mladšího bratra Arta. Jednoho večera Pecka a Art zmizí portálem, díky jakémusi démonovi. Rodiče jsou na mrtvici. Pecka si vůbec nepamatuje, co se tehdy v noci stalo po jejich návratu. Rodiče jsou mimo a přestěhují se do nové vesničky.

To ale moc nepomůže. Díky staré čarodějnici je Pecka pořád nervóznější. Po masakru dětí ve vesnici se Pecka rozhodne vřítit se do světa Demonat, spolu s Berenabusem (či jak se to píše), Razem a později i Žralokem a mladým Dervishem Gradym, pátrajíc po Kadáverovi, který Arta unesl. To je nakonec zavede až k Lordu Lítosti (nevim, jak ho skloňovat) a odhalí mnohá tajemství. Odhalí se, kdo je tu zloděj?

Druhý díl Demonaty se mi líbil daleko víc, než ten první. Nejlepší byl samozřejmě mladý Dervish, se svým obvyklým filosofováním a smyslem pro humor. Ano, nejlepší postava. Pecku jsem si vůbec neoblíbila, nevím, nebyl nijak výrazný a prostě...

Shan se v Demonatě nebojí použít zvrhlosti a násilí, díky čemuž je Demonata více realističtější. Klidně nechá umřít nevinné děti a barvitě popisuje jejich smrt (připomínka násilí z Procesí rmtvých či Na horizontu pekla). Darren Shan píše svým osobitým stylem a ve svém žánru je rozhodně to nejlepší. Nesedne ale všem. Pokud jste fanoušky, přijdete si v Demonatě na své.

Celkové hodnocení:  91 %

 Ten poslední obrázek je nej :D Žralok, Dervish (vlevo) a Pecka (uprostřed)

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky


2 komentáře :

  1. ahoj, jen k těm obálkám, ta česká je převzatá z původní anglické verze, mně osobně se sice taky nelíbí, ale to je spíš tím, že mi připadají zbytečně moc nechutné a snaží se jen šokovat, když se podíváš na další díly, tak to mi jen dává za pravdu :) jinak pro lidi, co mají rádi horory, to je asi bezva kniha, ale mě ty proudy krve moc nebavily

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se tenhle díl zase tolik nelíbil, protože se mi to zdálo trošku zmatené, a hlavně mě hrozně naštval ten "bratr" ! :D

    OdpovědětVymazat