neděle 22. července 2012

Recenze - Death Note Volume 3

Death Note - Zapisnik smrti 3 (Ohba Cugumi, Obata Takesi,) obalAnotace:

Legendární fantaskní thriller se už dostává ke třetímu dílu.

Lightovi se podařilo zlikvidovat většinu svých protivníků, ale ten hlavní, tajemný detektiv známý pouze jako "L" stále zůstává. Do Lightova pokoje jsou navíc nainstalované kamery a samozvaný tvůrce dokonalého světa je pod přísným dohledem. Jak zvládne dál zabíjet? A aby bylo ještě hůř, na scéně se objevuje druhý Kira.

Proč jsem si mangu vybrala

Malá část z vás možná ví, že mám takovou menší "úchylku" na anime a následně i mangu. A jakmile se moje maličkost dověděla, že famózní a kultovní manga Death Note vyjde i u nás, nemohla jsem udělat nic jiného, než si jí pořídit. Nevadí, že má 13 Volume, vůbec to nevadí.. Všechny budou moje!




Něco málo k obálce

Na obálce třetího volume vidíme Shinigamiho (v překladu Smrtonoše) Ryuka. Modré pozadí skvěle ladí s jeho neobvyklým vzhledem. Stejně tak i font tak typický pro celou sérii a číslice. V zahraničí je obálka hodně podobná, až na ty fonty. Pro srovnání:

Death Note, Vol. 3: Hard Run (Death Note, #3)


Seriálové zpracování - opening: 



Hodnocení:

Light Yagami stále řádí ve světě coby Kira, vidina spravedlnosti, která pomocí Zápisníku smrti trestá zločince. Light je sice jen student, ale inteligence pobral dost na to, aby se dokázal šikovně vyhýbat policii a nenechal se chytit. Spolu se Smrtonošem Rjúkem, který ho doprovází, se snaží naplnit svoji vidinu dokonalého světa, ve kterém vládne Kira a kde není žádný zločin. Zní to celkem rozumně, až na to, že detektivní ústředí v čele s tajemným L si to nemyslí. Light se coby syn policejního vyšetřovatele dostává na žebříček podezřelých. Do jeho pokoje jsou namontovány kamery a on je tak pozorně sledován. To by ale nebyl Light, aby něco nevymyslel. Dočkáme se konečně úchvatného střetu Kiry a L, který se konečně rozhodne vystoupit a ukázat Lightovi svou tvář. Aby toho nebylo málo, na scéně se objevuje druhý Kira, který se evidentně touží setkat s naším pravým Kirou.

Od prvních dvou dílů se v tomto třetím Volume napětí postupně zvyšuje a nabídá grády. L se konečně rozhodl jednat a my se konečně dočkáme vtipných situací, ve kterých bude Light Yagami pěnit vzteky. Celý příběh je naprosto geniálně vymyšlen a nenajdeme zde ani tu nejmenší skulinku, ve které bychom pochybovali. Celé vyšetřování vypadá velmi realisticky a my i přes to, že se jedná o mangu, můžeme se zatajeným dechem pozorovat vyvíjející se mentalitu obou hlavních hrdinů. Ať už jste na straně tyranského Kiry, který dle svého názoru nedělá nic špatného či roztomilého, sladkostmi se cpoucího L, připravte se na skvělou akci. Pokud nejste zrovna fanoušky mangy, nemusíte se vůbec bát. Příběh samotný za přečtení rozhodně stojí, spojení reality a fantastických motivů rozhodně není na škodu a vdechne příběhu mysteriozní nádech. Autor nám bravurně představuje i vedlejší postavy, které zde mají také velký význam, který bude s následujícímí díly růst.

Pokud bych se měla zamyslet nad kresbou, nenašla bych žádné mínusy. Myslím, že z mang, které jsou na našem trhu, má Death Note jedny z nejlepších kreseb, jaké jsem kdy viděla. Postavy vlastně skoro vůbec nevypadají jako Japonci (pokud nepočítám některé padouchy), takže si připadáte jako někde v Británii. Menším problémem by možná mohlo být klasické čtení zezadu, které je pro mangy typické. Ihned na "začátku" knihy ale najdete obrázek, který vás bude navigovat na "konec" knihy a vysvětlí vám, jak mangu číst. Pokud se stále ještě rozmýšlíte, zda se na mangu vrhnout, rozhodně neváhejte a pořiďte si i předcházející Volume.

Konečné hodnocení:  95 %

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Crew za poskytnutí recenzního výtisku. 
Mangu můžete zakoupit zde.

Ukázka: 
(ta první stránka patří k mým největším favoritům :D, Light jako psychopat...)

Obr�zek Obr�zek


Zdroje:
Ukázky
Obálky
Anotace
Obrázky


2 komentáře :

  1. Žjóva, tys to fakt četla? Já po tom pokukovala věčně v Dobrovským, ale vidina toho, že vyhodím 13 x 199 korun mě děsila. Jinak jsem se samozřejmě do Death Note anime zamilovala. Teď vážně netuším, jestli jsi to dočetla, resp. viděla seriál, takže nebudu spoilerovat. Nicméně milovala jsem nejvíc L a Ryuka (Ryuka už pochopitelně pro ten nehorázně ulítle skvělej vzhled :D).

    OdpovědětVymazat
  2. Mangu jsem četla jen do půlky (ani nevím, proč jsem to nedočetla :D), ale anime si mě získalo, je to jedno z mých oblíbených, sice to trochu po smrti jedné určité postavy jde dolů, ale pořád je to vážně dobrý :)

    OdpovědětVymazat