úterý 21. srpna 2012

Recenze - Měsíční píseň

Mercy Thompson 1 - Mesicni pisen (Patricia Briggs) obalAnotace:

Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou.
Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi. Její bývalý šéf je gnóm. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu.
Vychutnejte si pořádný nářez, který na vás v knize čeká. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky.

Proč jsem si knihu vybrala

Knihu jsem si vybrala, protože v době jejího čtení byla v Praze zrovna Patricia a měla autogramiádu. Chtěla jsem její podpis, a tak mi nezbylo, než si přečíst alespoň jednu její knihu, abych nevypadala jako absolutní neandrtálec. Také jsem po ní už celkem dlouho pokukovala v knihovně, takže byla jen otázka času, než se k ní dostanu.


Něco málo k obálkám

Mercy Thompson vyšla v doopravdy hodně zemích, a tak se jistě hodně pobavíme. Pokud jde o naši obálku, je stejná jako oficiální americká, takže se nemáme za co stydět. Na obálce je typická Mercy s tlapičkou. Obálka se mi moc líbí - je to prostě ten typický Briggs styl.

Moon Called Moon Called (Mercy Thompson, #1) Ruf des Mondes 

První dvě obálky jsou obě anglické. Ta první je tročiřku zvláštní, protože mi na první pohled připomíná jakéhosi neandrtálce. Drobet zvláštní. Na ruhé obálce mi modelka zase nepřipomíná Mercy, ale to bude asi osobním dojmem. Není špatná. Na třetí obálce je typický vlčí brána, která se objevuje i jinde a rudé oči. No, němci nejsou zas až tak špatní.

La figlia della luna Lolongan Malam (Moon Called (Mercedes Thompson, #1)) 

No, tak u italské obálky jsem se docela dobře pobavila, protože vypadá fakt zvláštně a slečnu na obálce bych tipovala na nějakou měsíční ženu. Indonéská obálka se mi kupodivu celkem líbí.

La Llamada de la Luna (Mercedes Thompson, #1)  Moon Called (Mercedes Thompson, #1) 

Španělská obálka si získala moji pozornost, protože jsem v první chvíli vůbec nerozeznala, že se jedná o Mercy. Myslela jsem, že je to tetování. No, jsou i horší. Anglická fialová obálka by bez onoho obličeje byla adleko lepší.


 
V závěru tu máme horkého "favorita", a to naše sousedy z Polska. Nevím, jestli to má být Mercy, ale modelka se mi vůbec nelíbí. Nu, udělejte si názor sami.
 
Hodnocení
 
 
1668642-mercy1_large 
 Mercedes Thompsonová není vůbec obyčejná. Nejenže pracuje v autodílne, kde opravuje Volkswageny (autodílna patří gnómovi jménem Zee), její soused je vlkodlak (a dělá si na ní velké nároky), ale mezi její stále zákazníky patří upír. Mercy už odmala vyrůstala mezi vlkodlaky, i když ona rozhodně vlkodlak není. Patří mezi kožoměnce, starověké indiánské kouzelníky, kteří dokážou změnit podobu. Ona se mění v kojota. Už odmala tak měla problém zařadit se mezi ostatní, její matka jí tudíž šoupla k vlkodlačímu vůdci (jež se mezi vlkodlaky označuje jako marok), aby Mercy coby štěně vychovali mezi sebou. Zde také potkala okouzlujícího Samuela, syna maroka Brana, s nímž málem utekla. Nakonec ale utekla a skončila právě zde, v autodílně. 
 
Mezi nadpřirozenými bytostmi fae se začíná šeptat o jakýchsi podivných úkazech, které se dějí v sousedství. Mercy nachází tělo mladého vlkodlaka, na kterém evidentně někdo testoval své zvrhlé chutě. A kdo jiný se na tento úkol hodí víc, než právě Mercy? Nejenže někdo úmyslně mění lidi ve vlkodlaky, ale také je unesena dcera jejího vlkodlačího souseda Adama. Mercy, spolu s přáteli, bude muset pachatele dopadnout co nejdříve - jinak by se také mohlo stát, že lidé objeví, že mezi nimi volně chodí noční tvorové.
 
Celý příběh je psán z pohledu hlavní hrdinky, Mercy Thompsonové. Zápletka je rozhodně originální a i když v dnešní době najdete vlkodlačí a upíří tematiku na každém rohu, v případě této knihy vám to vůbec, ale vůbec vadit nebude. Autorka vytvořila autentický svět, ve kterém vedle lidí žijí i nadpřirozené bytosti. Nepřekvapí vás, že váš soused by mohl být vlkodlak. Nové prvky v podobě kožoměnce jsou vítaným zpestřením. Kniha není ani nijak dlouhá a uběhne cobydup.
 
Pokud jde o hrdiny, Patricia se nebála vytvořit image drsné hlavní hrdinky. Mercy rozhodně není nějaká panenka z cukru, která se rozteče jakmile uvidí svého bývalého přítele. Její vtipné poznámky a postřehy vás rozesmějou a donutí vás jí prostě milovat. Dva zápasící vlkodlaci v podobě sexy Adama a doktora Samuela vás rozpálí a pokud se budete chtít trochu zchladit, oblíbíte si upíra Stefana, který miluje Scooby Dooa a vlastní náklaďáček v jeho stylu. Ani ostatní postavy nejsou nijak "mělké" a rozhodně i po přečtení zůstanou ve vaší paměti.
 
Měsíční píseň je prvním dílem ze zatím sedmidílné série Mercy Thompson. Pokud máte rádi upíry, vlkodlaky a ostatní nadpřirozené bytosti smíchané s humorem a netradiční hlavní hrdinkou, Mercy Thompson je přesně to pravé pro vás. Nudit se rozhodně nebudete.
 
Celkové hodnocení:  90 %
 
Zdroje:
 


3 komentáře :

  1. Jsem ráda, že se ti to líbilo. :) Mercy je jedna z mých oblíbených sérií a vážně jsem si zamilovala celý ten svět. :) Snad se ti další díly budou líbit stejně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To už je dnes poněkolikáté, co na tuto autorku narážím. Asi si od ní výžně budu muset něco přečíst :D

    Jinak to srovnání obálek je zajímavé. Upřímně, většina se mi líbí více než ty naše. Nemám ráda "drsňačky" na obalech... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sérii Mercy Thomson miluju! Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat