pondělí 3. září 2012

Recenze - Země stínů

Zeme stinu (Alyson Noelova) [CZ] obalAnotace:

Námětem třetího dílu Nesmrtelných je opět vášnivý milostný vztah Ever a jejím nesmrtelným přítelem Damenem. Cena, kterou Ever musela zaplatit za Damenovo uzdravení, je nelidsky vysoká. Aby Damen znovu neonemocněl a navěky se neodebral do Země stínů, nesmí mezi oběma milenci dojít k žádnému tělesnému kontaktu. Ever se s tím nehodlá smířit a zoufale hledá, jak tohle prokletí zrušit. Do jejího života však náhle vstupuje atraktivní a sympatický Jude, který ztělesňuje vše, po něčem může mladá žena toužit…

Proč jsem si knihu vybrala

Jelikož se jedná o třetí díl a já nemám ráda nedočtené série, tak Země stínů byla jasnou volbou ihned po tom, co vyšla. Většina mého okolí mne měla celkem za blázna, ale já si stála za svým a chtěla dát téhle knize s podivnou obálku ještě poslední šanci.


Trailer:



Něco málo k obálkám

 Shadowland (The Immortals, #3) Evermore - Das Schattenland (The Immortals, #3) 

Nejprve se podíváme na tu naši obálku. Nejenom já ale i celé moje okolí si v době, kdy Země vycházelo, kladlo jednu otázku: CO TO PROBOHA JE? Nebudu lhát, obálka se mi nelíbí, ale je pravda, že jsem viděla ještě horší. To nic ale nemění na tom, že Ever na obálce vypadá jako zruinovaná troska, která spolkla citron a nechává se osvětlovat UV lampou. A ten font? K tomu se nebudu vyjadřovat. Oproti tomu anglická obálka Shadowlandu je doopravdy krásná, tedy v rámci možností. Modelka vypadá jako Ever a přívěsek s krystaly i celá ta záře vypadají přirozeně. Německá obálka je také zajímavá, v podání klasických žlutých tulipánů. Neváhala bych s její koupí stejně jako u té anglické obálky.

Le pays des ombres (Eternels, #3)  Schaduwland (De onsterfelijken, #3) 

Francouzské éternels jsou prakticky stejné jako origoš obálka, nebýt tulipánu, který vidíme místo přívěsku. Není to nejhorší, ale ta kytka mi tam prostě nesedí. Nizozemský Shadowland je zajímavý.

ShadowlandW cieniu klątwy (Nieśmiertelni, #3)

A máme tu zlatý hřeb večera! Indonéská obálka mi připomíná nějaké čaroděje. Vážně. Druhá obálka, nejspíš polská, není až tak špatná.


Страна на сенките (Безсмъртните, #3)Prieblandos šalis (Nemirtingieji, #3)

Bulharská obálka mi evokuje obálky na Školu noci. Litevská obálka vypadá docela dobře, nemyslíte?


 
V Katalánsku musejí mít vlastní obálku! Je to klasická obálka z prvního dílu Evermore, okořeněná o přívěsek. No, ještě to jde.
 
Hodnocení 

Ever se vzpamatovává z chyby, kterou udělala po tom, co chtěla svému nesmrtelnému příteli Damenovi zachránit život. Damen sice stále žije, ale Ever musela zaplatit příliš velkou cenu - nesmí se Damena už nikdy po celou věčnost dotknout. Její dotyk by byl totiž pro Damena smrtelný - jeho duše by odešla do Země stínů, nekonečné propasti. Ever se ale nehodlá jen tak vzdát a snaží se najit lék nebo způsob, jak Damenovo prokletí zrušit.

Možnost záchrany by nabízel Roman, temný nesmrtelný, který už celá staletí touží pokořit Damena a Ever mu vzít. Ever bude muset být ale hodně opatrná, aby nespadla do další z jeho lží - díky němu je na tom Damen totiž tak, jak na tom je. Damen se Ever snaží vyhýbat jak jen to jde, aby jí to ulehčil. Jeho neustálé omluvy a příkazy dohánějí Ever pomalu k šílenství.. Také tu máme její bývalé reinkarnace, o kterých jí Damen nic neřekl. Při práci v esoterickém obchodě se E. seznamuje se sympatickým surfařem Judem, který by jí mohl nabídnout něco víc než Damen. Ever se bude muset rozhodnout, zda i přes všechny lži a překážky má smysl bojovat pro nesmrtelnou lásku k Damenovi, která by ale mohla Ever stát její vlastní duši. A nejen její.

Velkým plusem celé knihy je to, že děj ubíhá děsně rychle a aniž si to nějak přejete, jste na konci. Právě tahle vlastnost knize hodně přidává. Zpracování celého příběhu je rozhodně zajímavé a samotný námět by nebyl až tak špatný (i když co si budeme nalhávat, velká láska a spol. už jsou dneska out), ale všechno okamžitě zkazí postavy. Dějové zvraty bychom tu měli - OK. Minulé životy - OK. Otravné postavy - KO.

Hlavní hrdinku Ever ignoruji už od prvního dílu. Má přesně ten samý komplex jako Bella. Máme tu věčnou lásku mezi ní a Damen. Poté přichází Jude. A bum, naše Ever neví, koho z nich si vybrat. Na druhou stranu se podobá i Luce z Pádu, protože tu máme ono lhaní od přítele ohledně jejich věčné lásky, která by vlastně vůbec věčná být nemusela. Damen měl přeci více holek v době, kdy Ever nebyla. Když přehlédneme tato fakta, zůstane nám nudná hlavní hrdinka, která pomalu nemá co nabídnout (i když je zajímavější než Damen). A konečně se dostáváme k největšímu kameni úrazu - Damenovi. Chápu, že by pořád oblejzal Ever, ale co má proboha znamenat to jeho neustále fňukání a ponižování sama sebe. Ano, všichni chápeme, že za to, co z Ever je, může Damen. Ano, víme, že prohýřil celý svůj dosavadní život a žil jenom materiálně. Ale doopravdy si Damen může myslet, že to, že nebude obtěžovat Ever a nebude si materializovat ta nejdražší auta ho učiní svatým? Mimoto lže Ever a neustále se omlouvá. Co je to za chlapa? Z Damena se stal druhý Edward. Hurá!

Když odhlédneme od hlavní dvojice, postavy jsou už o něco lepší a výrazně zvyšují kvalitu celé té já tě miluju tolik, že tě klidně nechám jít. Roman - padouch, který v Modrém měsíci očaroval celou střední školu. Není to až tak plochá postava, jak by nás mohlo napadnout. Má občas i nějakou tu sarkastickou poznámku a rozhodně je lepší než Damen. Jude - nejlepší postava celé knihy. Tajemný syn staré vědmy v obchodě, kde s ním Ever pracuje. Blond, surfař, se smyslem pro humor. Tenhle kluk mi dělal radost celou knihu. Haven - Eveřina nejlepší kamarádka, gothička a spol., která je zamilovaná do Romana. Na můj vkus až moc hysterická. Čarodějná dvojčata ze Země léta byla druhou třešničkou na dortu. Spolu s Judem celou knihu tak nějak prozářily.

Pokud se vám tedy líbily předchozí díly a vy toužíte vědět, jak dopadne nekonečná láska mezi Ever a Damenem, tak rozhodně neváhejte.

Celkové hodnocení:  70 %

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky 

2 komentáře :

  1. Taky nemám ráda rozečtené série - proto se fackuju za zahájení četby školy noci .) Jinak tahle kniha by mě na první pohled nezaujala (co je to sakra za obálku?), a ani podle tvé recenze by se mi asi nelíbila

    OdpovědětVymazat
  2. Takže TOHLE je ta nejnesitelnější Ever (pardon, hrdinka) ever? :D
    Obálka je přinejmenším podivná a ani to nezní jako něco, co by mě bavilo...

    OdpovědětVymazat