neděle 28. října 2012

Recenze - Darren Shan: Madame Okta (1)

Madame OktaAnotace:

První díl série hororů pro silné nátury. Darren Shan miluje pavouky, jeho kamarád Steve zase upíry. Proto přes varování svého učitele navštíví dobře utajený Circo Mostruozo, jehož představení oba chlapce okouzlí. Darrena dokonce natolik, že se rozhodne za každou cenu získat cvičenou, smrtelně nebezpečnou pavoučici Madame Oktu. Ta omráčí svým jedem Steva a kolotoč událostí, které plynou jako jedna noční můra za druhou, se roztáčí.

Proč jsem si knihu vybrala

Číst knihy od nejoblíbenějšího spisovatele je tak nějak vaše povinnost. A hádejte, co se stalo mě? V rámci re-readingu jsem sáhla právě po Darrenovi. Moje vzopmínky z dětství na tuto knihu nemůže překonat nic - a tak jsem tedy celá natěšená sáhla po prvním dílu této dvanáctidílné série.


Něco málo k obálkám

Madame Okta (Příběhy Darrena Shana, #1) A Living Nightmare (Cirque Du Freak, #1) 

Albatros se rozhodl u nás vydat knihu jak v paperbacku (starší verze), a následně i v hardbacku. Abych pravdu řekla, tak zrovna u prvního dílu se mi více líbí paperbacková verze, na kterou jsem zvyklá už od mala. Okta je tu barevnější a víc pavoučí. Pokud jde o hardback, tak také není špatný (oproti dalším dílům). První z anglických obálek není špatná a k celé knize se poměrně hodí.

A Living Nightmare (Cirque Du Freak, #1) A Living Nightmare (Cirque Du Freak, #1) 

A už to začíná. U první obálky si doopravdy nejsem jistá, co tím autor obálky myslel - oni nemají tesáky! A k druhé obálce se nevyjadřuji - jakýsi podivný mišmaš pavouka, nějaké hlavy a budovy.Hmmmm...

Cirque Du Freak (The Saga of Darren Shan, #1) Der Mitternachtszirkus (The Saga of Darren Shan, #1) 

To je ale barevná obálka! Trochu zlepšení, ale obrázek pana Hroozleyho je doopravdy vtipný. Taková avataří bestie? :D Německý Mitternacht... vypadá hezky zeleně - zajímavé zpracování Cirque du freak.

Cirque Du Freak (The Saga of Darren Shan, #1) De grote freakshow  (Cirque Du Freak, #1) 

Nevím, odkaď pochází tyhle dvě obálky, ale moc se mi nelíbí. Oškliví pavoučci, oškliví.

Darren Shan und der Mitternachtszirkus Circo dos Horrores - Vivendo um pesadelo... 

Němci se vyznamenali. Co to je proboha za kreslenýho Darrena?! Portugalská obálka by vypadala celkem dobře, kdyby tam nebyla ta podivná lebka s křídlama. Jako WTF?

El Tenebroso Cirque Du Freak (La Saga de Darren Shan, #1) Rémségek Cirkusza (Vámpírkönyvek, #1) 

Španělská obálka je oproti té hrůze předtím dost dobrá, nemyslíte? Pavouček vystihuje celý příběh. Maďarská obálka je zvláštní, ale až tak děsná taky ne.

Hodnocení

¨Tohle je příběh Darrena Shana, kluka, který miluje pavouky. Darren si žije poklidným životem se svojí sestrou Annie a rodiči. Chodí do školy, hraje fotbal, sní o budoucnosti. To se však změní. Jednoho dne přinese do školy jeho kamarád letáček lákající na Circo Monstruoso, panoptikum hrůz. Darren a jeho kamarádi jsou okamžitě unešeni - zvláště po zjištění, že tam bude i cvičená pavoučice. Darrenův nejlepší kamarád Steve Leopard jim nakonec obstará lístky - ale jen dva. S pomocí náhody los padne na Darrena a Steva. Po večerce se tedy vykradou z domu a plní očekávání zamíří na vystoupení. Panoptikum je opravdové a Darren se Stevem se nestačí divit nad úchvatnými kousky. Hadí chlapec, vousatá dáma, ohebná dvojčata. A nakonec pan Hroozley a jeho cvičená pavoučice, Madame Okta. Jakmile jí Darren uvidí, jasně ví, že musí být jeho. Steve oproti tomu jeho nadšení nesdílí a celý večer ja zamlklý. Celý následující večer se mění v jedno velké dobrodružství. A není vůbec jisté, zda to chlapci přežijí - NIKDY nekraďte upírovi jeho domácího mazlíčka!

Mistr horroru, Darren Shan, nám přináší originální příběh plný dobrodružství a napětí. Poprvé jsem ho četla někde v šesté třídě na základce, takže už tady můžete vidět, pro jakou věkovou kategorii je kniha určena. Darren se ale bude líbit i starším čtenářům - ve stylu psaní autora je skrytá jakási lehkost, která vás nutí otáčet neustále stránky a dovědět se, co se skrývá v další kapitole. Anotace sice slibuje pořádný horror - chtěla bych ale některé nadšence vyvést z omylu. Darren má možná děsivý nádech, ale pro otrlejší čtenáře to bude spíš komedie. Autor pojmenoval hlavní postavu po sobě, což je dosti zajímavé, nemyslíte? Příběh, který nám předkládá, má 12 částí, tudíž se nesmíte divit, že rozjížděcí díly budou odlehčenější než ty další. Příběh o chlapci s láskou k pavoukům je vcelku slušný námět, pohlédneme-li na autorův další repertoár (Demonata, Město, Zom-B). Kapitoly jsou krátké a kniha je poměrně uzoučká, takže jí budete mít do dvou hodin přečtenou.


Seznamujeme se zde s Darrenem, chlapcem, kterého nic netíží. Postupně je ale postaven před rozhodnutí, která můžou změnit jeho život a Darren se naučí, že za neuvážené činy se také platí. Je zajímavé pozorovat jeho charakter oproti tomu Stevovu. Steve je oproti Darrenovi živelnější a agresivnější. Autor nám předkládá pohled na život teenagerů, kteří nemusí řešit starosti běžného života. V kombinaci s postavami z Panoptika to vytváří zajímavý nadpřirozený mix. S upírem Lartenem Hroozlym se tu setkáme zatím jen okrajově - už v prvním díle se ale ukazuje jeho smysl pro humor a nezaměnitelný charakter, který si v budoucnu jistě oblíbíte. Pokud ho skřížíte s Darrenovým spratkovským komplexem, vyjde z toho zábava na celý večer. A nezapomeňme na Madame Oktu! Stěžejní charakter celé knihy! :D

Chtěla bych se ještě zmínit o filmovém zpracování, o kterém někteří z vás jistě slyšeli. Abych je vyvedla z omylu, tak filmové zpracování je zpracování prvních třech dílů, plus v něm najdete ještě spoilery na poslední díly knih, tudíž nedoporučuju sledovat před přečtením celé série. Navíc jsou tam i blbosti, které v knihách vůbec nejsou a ztvárnění postav (pan Hroozley) je vcelku úsměvné. Už z traileru jsem věděla, že film bude propadák. Fanoušci knih se obrací v hrobě.

Jak tedy shrnout tuto knihu? První díl skvěle nastartoval celou sérii a nebojím se říci, že celá sága patří mezi nejlepší čtivo, jaké jsem kdy četla. Pokud máte rádi trochu toho mrazivého horroru (i když ne moc), needwardovské ztvárnění upírů a nějakou tu legraci, pak šáhněte po Madame Oktě. Darren Shan píše svým osobitým stylem, který se jen tak nevidí (uvidíte v dalších dílech, trochu připomíná Patricka Nesse).

Celkové hodnocení:  90 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Ach, Darren... a Larten! Ten hlavně, můj milovaný Larten! :( :D První 3 nebo 4 díly byly podle mě nejlepší, nad tím, jak se ti dva nemohli vystát, jsem se vážně bavila :D
    Nicméně, co se týče filmu, ten jsem ani nedokoukala, takže netuším, jaké spoilery tam jsou... Ale podívat se na tu hrůzu do konce, za to mi to fakt nestojí.

    OdpovědětVymazat
  2. Já pavouky nesnáším, takže se mi bohužel tahle knížka číst nechce, je to už tou první větou: Miluju pavouky. :)

    OdpovědětVymazat