úterý 2. října 2012

Recenze - Drakie


Drakie (Firelight, #1)
Anotace:

Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu.
Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit. Jediným světlem je pro Jacindu Will, který v ní rozdmýchává její dračí podstatu. Cítí k němu neodolatelnou přitažlivost, ale přitom zná jeho temné tajemství. On a jeho rodina jsou lovci. Za každou cenu by se mu měla vyhýbat. Tak málo stačí, aby se z ní navždy stal člověk!


Proč jsem si knihu vybrala

Kniha mne lákala už od vydání v anglické podobě. Ta obálka byla prostě úžasná. Neodolala jsem a knihu si od kamarádky půjčila a nakonec i pořídila domů. Tenhle skvost od CooBoo mi prostě nemohl chybět v knihovničce.



Knižní trailer:

 

 Něco málo k obálkám


Obálka je jedno z největších lákadel celé téhle knihy. Máme originální obálku, za což jsem rozhodně moc ráda - ihned to přidá na dojmu. Obálka je nádherná a modelka odvedla svojí práci mistrně. Ani holandská obálka není špatná - šupinatá slečna se na ní skvěle výjimá. Moc nechápu, co má znamenat ta italská - chudák Jacinda dostala asi zelenou žloutenku.
Indonéská Drakie se mi líbí - je jednoduchá a k tématu draků se moc a moc hodí. A nakonec ještě originál! 
 
Hodnocení

Jacinda žije v kolonii drakiú - bytostí, které uvnitř své lidské skořápky ukrývají svoji drakií - impozantní dračí stvoření, které se pyšní jednou z mnoha schopností a žijí dlouhým životem. Ve své dračí podobě dokážou drakiové dokonce i létat. Stačí jim jediné - vlhkost a lesy. Jacinda je už od narození výjimečná - po několika stovkách let je první drakií, která dští oheň, což je v její vesnici považováno za naprostou raritou. Už od mala jí tedy celý klan věnuje mimořádnou pozornost a od Jacindy se čeká, že brzy zaujme místo vedle náčelníkova syna Cassiana, s kterým vytvoří nový a mocný rod drakiů, kteří dští oheň. 

Drakiové jsou totiž na pokraji vyhubení - Lovci po nich tvrdě jdou kvůli drakijské kůži a jejich zázračné krvi. Jacinda má už dost všech přísných pravidel, kterými se musí řídit a jednoho dne se rozhodne proletět se se svojí kamarádkou Azurkou. Tím však poruší pravidla a přiláká na sebe pozornost Lovců, kteří odvážnou Jacindu málem chytí. Nebýt Willa, lovce, který jí v malé podmořské jeskyňce zachrání. Jac se vrací do vesnice, kde vypuklo hotové pozdvižení. Jacindina matka, která v sobě po smrti manžela potlačila svou Draki, se rozhodne svou dceru odvést daleko, aby jí nikdo nemohl ublížit a ona se nestala "chovnou drakie". Jacinda protestuje a nemíní odejít - ví, jaký dopad by to mělo na celou vesnici a snoubence Cassiana. Matku to ale vůbec nezajímá, a tak Jacindu i s jejím dvojčetem Tamrou odveze do městečka uprostřed pouště. Důvod je jednoduchý - teplo a písek mají za úkol zničit drakie uvnitř Jacindy. Otázka však je, jestli to Jacinda dovolí. Tamra, která je šťastná z příchodu do nové školy, si nový domov náležitě užívá. Pobyt mezi drakii byl až příliš bolestný - narozdíl od obletované sestry v sobě Tamra nikdy neprobudila svojí drakii. 

Jacinda cítí, jak její drakii slábne a chřadne. V té nejhorší chvíli se v nové škole ještě objevuje Will, který Jacindu podivným způsobem fascinuje. Ač se od něj snaží držet dál, zjišťuje, že jen pouhá Willova přítomnost v ní oživuje její drakii a rozpaluje jí. Mohl by být Will tím způsobem, jakým by mohla Jacinda v poušti přežít a zároveň být sama sebou? V hloubi srdce totiž touží po tom, aby její rodina byla šťastná, a tak se snaží jim jejich nový domov co nejméně komplikovat. Dostat se do Willovy přízně by nebylo až tak těžké, je tu ale jeden problém... Tenhle sexy chlapec bydlí v domku plném Lovců.. a sám je nejlepším z nich.. Dokáže Jacinda odoloat pokušení nebo se vrhne přímo do spárů největšího nebezpečí, které hrozí ze všech stran?

Drakie je prvním dílem z trojdílné série od Sophie Jordan. Autorka nám svižným a zajímavým způsobem podává příběh z pohledu hlavní hrdinky Jacindy, která stejně jako většina dívek v Young adult fantasy není jen tak obyčejný člověk. V této sérii se setkáváme s něčím novým - novou rasou drakiů, kteří sice vypadají jako lidé, ale během vteřiny se dokáží převtělit do dračí podoby. Sledujeme osudy těchto bájných stvoření, kteří se musí skrývat před celým světem. Kvůli tomu tu máme velmi přísná pravidla, která musejí drakiové dodržovat, což zahrnuje mimo jiné také dohodnuté svazky podle nejlepších genetických předpokladů. Už samotná myšlenka drakiů celou knihu příjemně oživuje a rozhodně vás donutí číst dále a dále. Pokud jde o zápletku, tak by se dalo říci, že se pohybujeme v celkem krátkém časovém úseku, který ale uteče jako voda. Celý příběh je spíše o pocitech, i když akční scény tu samozřejmě také nechybí, i když jen minimálně. To, co dělá Drakie Drakie jsou nejspíše duševní pochody a pocity hlavní hrdinky, která řeší velmi závažné problémy ohledně lásky k rodině na straně jedné a na straně druhé oddanosti ke svým druhům. Aby toho nebylo mámo, přidejme zakázanou lásku k nepříteli, který vás však může jako jediný udržet tím, kdo doopravdy jste. Na celém příběhu se mi tedy nejvíce líbilo právě toto - hlavní hrdinka bojuje s tím, aby zůstala tím, kým je a nepřišla o důležitou část sama sebe.

Pokud jde o charaktery, tak jsem byla doopravdy spokojena, i když jsem si oblíbila jen úzký kruh postav. Hlavní hrdinka Jacinda byla skvělá a celý příběh jsem s ní prožila od začátku do konce. Pokud jde o Willa, tak jsem s ním neměla vůbec žádný problém, celkem sympatický kluk. Moc jsem si neoblíbila Jacindino dvojče Tamru, i když jsem naprosto chápala její činy - být celý život přehlížena není jen tak. Cassian. I když tenhle draki v celé knize moc nevystupoval, stejně jsem si ho oblíbila. Že by trochu bad boy? Willovi bratranci byli skvělým oživením celého děje.

I když je Drakie knihou spíše pro mladší čtenáře, určitě jí nepohrdnou ani dospělí a starší čtenáři. Kniha je napsaná lehce a rozhodně zaujme svým zajímavým námětem. Pokud máte tedy rádi draky propojené s nějakou tou romantickou zápletkou a příjemnou hlavní hrdinkou, pak šáhněte určitě právě po Drakie.

Druhým dílem je Vanish, který vychází na podzim 2012 u nakladatelství CooBoo. 

Celkové hodnocení:  87,5 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

8 komentářů :

  1. Hm... pořád mě nebaví :D Nehledě na to, jak skvělé recenze na ni pořád čtu. No ale dobře, po tomhle jí dám ještě jednu šanci! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňa knižka veľmi bavila 8)
    s Tamrou som na tom bola rovnako - nepáčila sa mi, ale úplne som ju chápala 8(
    ta ako potom aj Jacindu, tú mám veľmi rada 8) nelúbil sa mi otvorený koniec!!! ach, prečo to tí autori robia??? 8D

    OdpovědětVymazat
  3. Co na to mám říct?... :D Asi budu pokračovat tady na Hany reakci - Miluju miluju miluju :D kupodivu k prvotnímu nespokojení se nemůžu dočkat až otevřu Vanish :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha už mě láká dlouho a teď ještě víc... obálka není špatná a líbil se mi ten nápad. Všichni na to ostatně pějí chválu.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherná kniha, konečně je to něco jiného než samí upíři, vlkodlaci,...
    Už se chystám na další díl :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se opravdu moc líbila :) Je to taková akční oddechovka (pokud to dává smysl) :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tato knížka byla vážně skvělá.

    OdpovědětVymazat