pondělí 19. listopadu 2012

Recenze - Balthazar

BalthazarAnotace:

V románu Balthazar autorka odhaluje životní příběh nejzajímavějšího studenta akademie Evernight. Po stovky let byl upír Balthazar osamělý – bez spojenců, bez lásky. Nyní čelí svému největšímu nepříteli, ale už nemusí bojovat sám.

Proč jsem si knihu vybrala

Ach, Balthazara já už od prvního dílu miluju a byla to z celé série vždy moje nejoblíbenější postava. A tak není žádným tajemstvím, že jsem si prostě chtěla přečíst knihu, která je jen o něm a jeho minulosti. Řekněte, kdo by odolal? Navíc je to poslední díl v sérii, takže jsem si ho nemohla nechat ujít. 





Trailer:



Něco málo k obálkám

  Balthazar Balthazar (Medianoche, #5) 

Obálky celé série Evernightu byly vždy jednoduché a slušivé - ty naše se nikdy moc neodlišovaly od originálu. U Balthazara malou změnu můžeme najít - Ale pouze jen v barvičce a obličeji. Dle mého názoru jsou obě obálky pěkné a sérii skvěle dokončují. Pokud jde o španělskou obálku s pírkem, tak si pokládám otázku, jakou to má vlastně symboliku. Takovou obálku bych spíše čekala u nějaké andělárny.

Balthazar

Catalánská obálka má pak doopravdy zajímavý námět - nejspíše Skye na koníkovi. Ke knize se to hodí - kdybych ale nevěděla, že to má být Evernight, tak bych tipovala něco jiného.

Hodnocení

Skye se vrátila z Evernightu, který je v troskách a doufá, že na staré střední škole plné lidských studentů alespoň nějak zapadne. O existenci upírů neměla do nedávné doby ani páru. Svou nejlepší kamarádku z Evernightu nechala daleko za sebou a zbyl jí jen její kůň Eb. Skye se návratu na školu děsí i z dalšího důvodu - její dlouholetý přítel Craig se s ní rozešel a našel si za ní náhradu. Jak to jen Skye zvládne? Navíc má podivný dar, který získala během ničení Evernightu - vidí duchy mrtvých, kteří se ještě nepohnuli dále. Docela děsivé. Během projížďky na Ebovi Skye napadne zuřivý upír Lorenzo, který se jí pokusí zabít. Naštěstí se v blízkosti dívky zdržuje Balthazar More, její bývalý evernightský spolužák a mimochodem také upír. Po záchraně se Skye dovídá, proč se stává terčem právě ona. Má na ní zálusk upír jménem Redgrave, který má s Balthazarem nevyřešené účty.

Balthazar se tak hlásí do Skyiny školy coby nový profesor, aby jí mohl lépe chránit. Na pomoc přijde i stará známá Bianca, přízrak, kterou Skye zachránila. Dokáže ale Balthazar odolat pokušení a nic s dívkou nezačít i přesto, že ho neskonale přitahuje a zároveň jí udržet v bezpečí před Redgravem a vlastními vzpomínkami? Jeho vzpomínky by totiž mohly vše zničit - je libo návrat staré milenky či vlastní chorobomyslné sestry, která zešílela a zabíjí na potkání?

Claudia Gray nám představuje zatím poslední pokračování své série o Akademii Evernight, tentokráte se zaměřením na jednu z nejdůležitějších postav, která v předchozích dílech sehrála důležitou úlohu. Děj je vyprávěn lehce, takže se čte velmi dobře a rychle, člověk nemá problém textu porozumět a vžít se do situace. Najdeme tu romantickou zápletku promísenou s celkem velkou akcí a následně i Baltíkovými vzpomínkami na svou minulost, což děj velmi obohacuje. I když je kniha většího formátu, není problém jí za jeden den přečíst. Z velké části na tom mají podíl i postavy a celkově svět Evernightu - jedná se sice o v dnešní době už klišé upíry, ale Grayová je představuje v trochu jiném světle, z čehož vychází zajímavý příběh s neotřelými prvky.

Postavy. Jak jsem se zmiňovala, hlavními postavami tu jsou Skye a Balthazar. Skye je lidská dívka, která se snaží srovnat se smrtí svého bratra a s tím, že vidí duše zemřelých. Snaží se těm místům vyhýbat, ale málokdy se jí povedne zasáhnout než omdlí. S tím, že existují upíři a přízraky se teprve vyrovnává a jistě to pro ní není lehké. Jakmile začne něco cítit i k Balthazarovi, začne v ní probíhat boj. Dokáže Skye začít lidem opět důvěřovat po tom, co se s ní Craig rozešel? Dále Balthazar, chlapec, o kterém celá kniha je. Seznamujeme se s jeho historií, jeho vztahem k mladší sestře Charity, Redgravovi a bývalé milence Constantie. Balty je sympatický a ani na konci knihy se vám nezprotivý. Správný mužský charakter, který nikdy neomrzí. Celkem velký prostor je dán i ostatním upírům jako Redgravovi, Constantie či Charity, čímž se autorka vyhýbá jednotvárnosti příběhu zaměřením se pouze na hlavní pár.

Tuto knihu bych doporučila široké škále čtenářů, které se alespoň trochu líbí knihy s upíry a zajímavými knižními hrdiny. Kniha si svou pozornost zaslouží a dle mého názoru je jedním z nejlepších kousků v této sérii.

Celkové hodnocení90 %

Děkuji nakladatelství Egmont za poskynutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. No, tuhle sérii jsem ukončila druhým dílem... Ale jakto tak vypadá, tak udělám re-reading a dojedu celou sérii až do konce. Tvá recenze mě vážně nalákala k přečtení této knihy! Ale bohužel bez předchozích dílů nebudu úplně v obraze takže... píšu si na seznam knih k přečtení :D

    OdpovědětVymazat
  2. Akademii Evernight jsem přečetla celou a musím říct, že nejvíc jsem si oblíbila právě Balthazara. Je to moc sympatický upírek :) Recenzí jsi mě nalákala ještě víc, takže se budu snažit si knížečku, co nejdřív sehnat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Akademie Evernight se mi moc líbila.. tedy.. první tři díly, ten čtvrtý nestál už za moc.. Na Balthazara jsem se těšila strašně moc.. byl to můj oblíbenec, ale kniha mě docela zklamala.. Nejspíš jsem od ní čekala hodně..

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka se mi taky moc líbila! :)
    Evernight miluju a Balthazara taky :D.. Jenom škoda, že tam moc nevystupovala Bianca s Lucasem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Už si dlouho plánuju přečíst tuhle knížku (=od té doby, co vyšla), ale nějak jsem se k ní ještě nedostala.
    Ale tuhle sérii mám ráda, tak doufám, že se mi tenhle díl také bude líbit.

    OdpovědětVymazat
  6. Na sérii mám takový neutrální názor, nesedla jsem si s Biancou, ale v podstatě jde o pěknou jednoduchou oddechovku. Balthazara jsem měla vždycky ráda, takže na poslední díl už si brousím zuby... budu ale muset počkat, až ho budou mít v knihovně. :D

    OdpovědětVymazat