neděle 9. prosince 2012

Recenze - Střípky duší

Střípky Duší (Souls #1)Anotace:

Láska. Smrt. Osud. Nebezpečí.

Lenzi slyší hlasy a má vize - vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci - dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí - člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim - a že on byl po celá staletí jejím ochráncem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak nebo Alden, život nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…


Proč jsem si knihu vybrala

Zase za to může ta kouzelná obálka. A jelikož vypadalo, že kniha bude mít co do činění s minulými životy, tak jsem jí prostě musela přečíst. A mít. Tahle touha něco vlastnit je strašná... 


Něco málo k obálkám

Pro obálku mám zvláštní slabost. Na první pohled je hodně zvláštní - dívka, jejíž tělo se drolí do střípků duší. Hezká pointa. Rozhodně jsem moc ráda, že CooBoo ponechalo originální obálku - hodně si pomohlo a určitě tím udělalo knize o hodně větší reklamu.

Hodnocení

421892ef18de4893dc5dad34f05d4db5_largeLenzi slýchá už nějakou dobu hlasy, které se dožadují pomoci. Pomalu ale jistě si myslí, že začíná bláznit, stejně jako její otec, který je také slýchával a spáchal kvůli tomu sebevraždu. Jediný, kdo Lenzi chápe je její přítel kytarista, Zak, který to stejně jako Lenzi neměl v životě jednoduché. Dívka začíná být pomalu ale jistě závislá na prášcích, které na nějakou dobu sice hlasy utlumí, ale v poslední době už nezabírají ani ony. Po příhodě ve škole na její narozeniny nechce Lenzi nic jiného než vypadnout. Spolu se Zakem se vydávají na hřbitov navštívit jejího otce. Tam také poprvé spatří Aldena, pohledného chlapce se stříbrnýma očima, který Lenzi začne vyprávět cosi o tom, že patří mezi Mluvčí, kteří mají pomáhat zbloudilým duším a pomoci jim přejít na druhý břeh. Lenzi nejprve myslí, že i Alden a vše kolem toho patří jen mezi její halucinace, po útoku zlovolné duše ale bolestivě zjišťuje, že svět plný duchů a Mluvčích je reálný. Její přítel Zak to nenese moc dobře - neustálá přítomnost Aldena v něm vyvolává potlačovanou žárlivost. 

Lenzi bude muset hodně zapracovat, aby se jí nic nestalo a udržela sebe i svého Strářce naživu: Nikdo totiž neví, proč Lenzi chybí vzpomínky na její minulé životy, které jí měly pomoci se se svou úlohou vyrovnat a proč se znovu narodila až o 100 let déle než měla. V patách s šílených duchem vraha se Lenzi pokusí najít odpovědi - pokud tedy už není pozdě.

Tumblr_mctrg1xaqi1rfwwsho1_500_largeAutorka nám přináší svět plný duchů a bytostí, které mají za úkol jim pomáhat a převádět je na druhý břeh, aby z nich nevznikaly zlovolné bytosti. Jedná se o typickou YA s romantickou zápletkou a hlavní hrdinkou, která se od svého odlišuje svými schopnostmi a musí si dávat pozor na to, aby jí neposlali do blázince. Mimoto se tu také objevuje fenomén minulých životů, který celou knihu hezky oživuje. Kniha má okolo 300 stran a s radostí musím přiznat, že se četla jedna báseň. I přesto, že už podle anotace může jít o klišé, vůbec tomu tak není a celý děj plyne tak, jak má. Najdeme tu vše - přátelství, lásku i akci. Místy mě sice trochu štval Zak, ale zbytek to vykompenzoval.

Tumblr_merm4bnggb1qlyigao1_500_large
Hlavní hrdinka Lenzi je sympatická slečna, která rozhodně není dokonalá a sama se potýká s problémy, které jí přivádějí k šílenství. Autorka nám také ukazuje lásku k rodičům, což je moc pěkné. Pokud jde o Aldena a Zaka, tak jsem si nemohla stěžovat. Obě postavy mi byly sympatické a rozhodně by mi nevadilo ani s jedním randit. Hezkým zpestřením byli další dva Strážci - Maddi a Raci - hlavně u Raciho hlášek jsem se chlámala smíchy. Všechny postavy vystupují reálně a ani chvíli jsem neměla pocit, že je něco špatně.

Pokud tedy hledáte oddychovou YA knihu o zajímavém tématu plném duchů a minulých životů, šáhněte po Střípcích. Je možné, že se vám kniha nebude líbit, ale na mě udělala celkem dojem.

Celkové hodnocení85%

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku. 

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky 

4 komentáře :

  1. Tuhle knížku bych si strašně moc ráda přečetla :o))

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá docela příjemně, ta obálka je opravdu krásná a to pokušení vlastnit knihu je strašné :D

    OdpovědětVymazat
  3. Musím přečíst! :D Děkuji za skvělou recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to fakt senzačně..už mě ti všemocní a okouzlující upíři,andělé,vlkodlaci atd. nudí^^ Miluju hrdinky,které to nemají v životě lehké :D

    OdpovědětVymazat