pátek 26. července 2013

Recenze - Krásná katastrofa

Krásná katastrofa (Beautiful, #1)Anotace

Strhující milostný příběh.

Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Maddox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…

On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.


Proč jsem si knihu vybrala

Krásná katastrofa je jedním z předních zástupců v oblasti new adult, která se k nám do Česka pozvolna dostává. Bouřlivé reakce ostatních čtenářů mne donutily si knihu zapůjčit a přečíst si příběh o dvou naprostých protikladech. Chtěla jsem zakusit atmosféru nějaké pravé new adult.

Něco málo k obálkám

Beautiful Disaster (Beautiful, #1)Uno splendido disastro 

Nakladatelství Fortuna Libri se rozhodla pro originální obálku, za což jsem jim moc vděčná. Motýlek ve sklenici působí hodně tajemně a k celé knize se přesně hodí. Je rozhodně lepší než původní obálka s otevřenou pusou. No uznejte.. Italská obálka je celkem pěkná, pár mi k sobě celkem sedí, jen mne trochu děsí modelka alá Abby. Vážně? Tohle a Abby?

Beautiful Disaster (Kehancuran yang Indah)Underbara helvete (Beautiful, #1)

Indonéská obálka je oproti originálu o hodně barevnější. Vlastně se mi ten nápad s tetováním celkem líbí, ale moc mi tam nesednou ty motýli a také font písma. Švédové pak vsadili na růži. Nevím, obálka je pěkná, ale zrovna ke Krásné katastrofě se to moc nehodí.

Hodnocení

Travis Maddox je typický záletník - holky na něj letí, střídá je jak ponožky a o peníze také nemá nouzi, díky svým zápasům v ringu. Travis je kluk, kterému by se každá slušná holka měla vyhnout. To ale neplatí o Abby, která se se svojí nejlepší kamarádkou Americou vydává na vysokou, daleko od svého dětství plného temných vzpomínek. Abby chce začít znovu, jako typická vysokoškolačka. Seriozní svetříky a studium, tak vypadá plán, který si Abby namalovala. Jedna sázka ale vše změní - Abby slíbí, že s výbušným Travisem bude měsíc bydlet. Na oplátku se Travis vzdá na měsíc sexu. Abby si je jistá, že má výhru v kapse. To se ale hluboce přepočítala... Travis jí to totiž nemíní ulehčovat.

Untitled
Krásná katastrofa patří mezi jednu z průkopnických knih v žánru new adult. Oproti středoškolským románkům je děj Katastrofy umístěn do úplně nového prostředí - na vysokou školu. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a kniha vám velmi rychle uteče. Je plná srdceryvných zvratů, při kterých si budete kousat nehty nervozitou.

Zároveň je tu ale i ta zábavnější část - při Travisových poznámkách se dost často zasmějete. Vzájemné soupeření Travise a Abby je velmi osvěžující a celému příběhu dodává tu správnou atmosféru. Mimo rozvíjející se vztah dvou hlavních hrdinů tu autorka řeší i závažnější otázky, týkající se hlavně rodičovství, alkoholu a zápasů.

Jediným mínusem celé knihy jsou občasné překlepy. Nedivte se, pokud na několika místech najdete místo Travise Trevora. Zrak vás doopravdy nešálí. Po chuti mi moc nebylo ani Travisovo oslovení pro Abby - Holubička. Je to vlastně roztomilé, ale ve zkrácené podobě Holu už to až tak pěkné není. Dokážete si představit, že vám tak někdo říká na veřejnosti?
"Nikdy v životě jsem nepraštil holku," řekl, překvapený mými slovy.
"A já nehodlám být první!" zatáhla jsem za dveře. "Uhni, krucinál!"

Beautiful Disaster
Hlavní hrdinka Abby je zdánlivě slušná a milá dívka, která za sebou nechala minulost a rozhodla se začít nový život. Brzy ale pochopí, že každý, dokonce i ona, si s sebou svou minulost nese a každého jednou dostihne, nejčastěji v tu nejpřekvapivější chvíli. Autorka velmi pěkně vykreslila kontrast mezi Abby a Travisem, který je jejím pravým opakem. V posteli má každou noc jinou dívku a prakticky až do chvíle než potkal Abby ho to neštvalo. Žije zápasy a je také velmi výbušný a majetnický. Dále tu máme Americu, Abbyinu nejlepší kamarádku, která by pro svojí BF udělala prakticky cokoliv. Chodí s Travisovým kamarádem Sheplym. Charaktery Americy a Sheplyho jsem si doopravdy oblíbila - Shep i Mera jsou hodně obětaví a drží Abby s Travisem pevnýma nohama na zemi.

Krásná katastrofa je emotivným příběhem, který vás dojme k slzám. Autorčin jednoduchý styl je okořeněn Travisovými vtipnými poznámkami na Abbyinu adresu, což mnohdy odlehčí závažné situace, do které se oba hlavní hrdinové dostanou. Knihu bych doporučila milovníkům realistických příběhů, kteří mají rádi příběhy o nelehké lásce, která je postavena mnoha překážkám. Jste připraveni ponořit se do světa Travise Maddoxe?

Celkové hodnocení:  85 %

Pokud vás recenze zaujala, můžete knihu zakoupit na stránkách e-shopu Dům knihy ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky


3 komentáře :

  1. take ji uz mam objednanou jsem zvedava jak me zaujme :) vetsinou nejdu s proudem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nedokázala jsem ji přestat číst... úžasná kniha!

    OdpovědětVymazat