neděle 6. října 2013

Recenze - Navždy tvůj

Navždy tvůjAnotace

Někdy se za láskou honíme, někdy do ní vrazíme náhodou — a někdy nás táhne ke dnu jako balvan. 

Pětatřicátnice Judith se v supermarketu seznámí s okouzlujícím svobodným architektem Hannesem, který si získá nejen Juditino srdce, ale také sympatie její matky a všech přátel. Zdá se, že je to po všech stránkách ideální muž. Jenže… Hannes je příjemný, jenže až nesnesitelně, je pozorný a oddaný, jenže otravně. Intenzita jeho lásky začne Judith dusit. Čím více se chce z příliš těsného vztahu vymanit, tím více se k ní Hannes snaží připoutat. 

Nakonec se s ním Judith i přes nesouhlas svého okolí rozchází. Hannes na ni však začíná vyvíjet stále se stupňující psychický nátlak. Až Judith skončí na psychiatrii. Ještě že je tu její asistentka Bianca, která jediná věří Juditinu podezření… 

Román Navždy tvůj začíná jako klasický milostný příběh, ale končí jako napínavý psychothriller. Po svém vydání se velmi rychle vyšplhal na čtvrté místo žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel.

Proč jsem si knihu vybrala

Zaujala mne především anotace, která už na první pohled vypadala jako pořádné psycho. A jelikož většinou podobné knihy pro dospělé moc nečtu, rozhodla jsem se trochu oživit své měsíční čtení a pustila se do téhle hubeňourky.

Něco málo k obálkám

Per sempre tuoZa vedno tvoj

Naši obálku jsme převzali z originálu. Ze všech třech obálek vypadá asi nejseriózněji a nejvíce přibližuje atmosféru celého příběhu. Italská a slovinská obálka také nejsou k zahození, slibují ale spíše romantický zaláskovaný příběh než psycho, které se pod krásnou obálkou skrývá.

Hodnocení


P▲R▲NOI▲
Judith už pomalu přestává věřit na to, že by se v jejím životě mohl objevit laskavý a milý muž, který by donutil její srdce opět bít. Náhoda je ale mrška, a tak se Judith nečekaně seznamuje s architektem Hannesem, který vypadá jako prototyp dokonalého muže. Je pozorný, milý, líbí se její rodině i přátelům a pro svou lásku by udělal cokoliv. Do slova a do písmene. 

Judith je s novým protějškem spokojena, postupně se ale ukazuje i to, že každý potřebujeme trochu svobody. Z velké lásky se postupně stává paranoia, která jí stíhá na každém kroku. Hannesova nehynoucí oddanost jí pomalu dusí a je jen otázkou času, než jí vzduch dojde... 

Navždy tvůj je samostatné dílo z pera Daniela Glattauera, které se zaměřuje především na lidské duševní stavy a to, že přehnaná oddanost může i škodit. Kniha se na první pohled tváří jako obyčejný zaláskovaný příběh o velké lásce. Je tu ale jeden problém - láska se postupně mění spíše v pronásledování a "slaďárna" se postupně mění v pravé psycho. Knížečka je poměrně útlá, i přesto se ale autorovi povedlo stvořit reálný příběh, z kterého vás v druhé polovině nepříjemně zamrazí. Kniha je velmi čtivá a svým stylem mi maličko připomněla díla z pera severských autorů.

Oni dva nemohou už nikdy existovat samostatně. Když dýchá, dýchá i on.

Hlavní hrdinka Judith je velmi příjemná a vyrovnaná žena, která pracuje v obchodu s lampami. Autor nám ale ukazuje, že stalkerství a paranoia mohou i tu nejvyrovnanější osobu přivést na pokraj příčetnosti. Hannes je prototypem člověka, kterého si každý oblíbí a který pro svou milovanou udělá cokoliv. Postupně se ale dovídáme, že jeho chorobná posedlost Judith pramení z něčeho úplně jiného. Autor také poukazuje na lidské činy a rozhodnutí, která se mění každou vteřinou a jediné rozhodnutí může mít katastrofální dopad.
Me.

Knihu Navždy tvůj bych doporučila všem milovníkům psychologických příběhů s kapkou té napínavosti, kteří se nebojí, že by mohli přijít o psychickou pohodu. Autor stvořil velmi zajímavou podívanou, kterou ocení především dospělé čtenářstvo ( i když své fanoušky si jistě najde i mezi mladšími).

Celkové hodnocení:  82 %

Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :