čtvrtek 19. června 2014

Vendea a maturitní seznam četby



Rozmýšlela jsem se, jestli nejdřív sepsat článek o knihách, které jsem četla v průběhu semestrů na VŠ nebo začít s maturitním seznamem knih, který jsem měla loni u maturit. Nakonec jsem se rozhodla pro to druhé, a tak se můžete seznámit s 20 klasikami, které jsem si na seznam vybrala. Nutno podotknout, že tam musela být minimálně 1 poezie, 1 drama a 1 próza. Knihy jsou řazeny vzestupně podle časového období od starších k novějším.

Můj seznam maturitní četby (k roku 2013 na Obchodní akademii)

Měla jsem poměrně problém si vybrat z našeho seznamu. Abyste tomu rozuměli, tak v prváku se ještě nevědělo, že bude jen jedna úroveň maturity, a tak jsem si začala číst knihy z té vyšší úrovně. No, a pak na konci třeťáku bum - žádná vyšší úroveň nebude. A co s tím? Ujal se seznam pro nižší úroveň, kde ty knihy, co jsem si já pečlivě načetla, samozřejmě nebyly. Stěží jsem tedy vybrala nějakých 15 a ten zbytek si holt musela ještě dočíst.

1. William Shakespeare - Hamlet

Shakespeare je anglická klasika. Kdo by ho neznal? Hamleta jsem si mimo Romea vybrala proto, že patří k mým oblíbeným tragédiím. Navíc bych o něm byla schopná i mluvit, což je podle mě nejdůležitější. I přesto, že jsou někteří hrdinové natvrdlí (viz Ofélie), je Hamlet super. Nic těžkého na porozumění a navíc je to drama. Miluju dramata.

2. William Shakespeare - Romeo a Julie

Romea a Julii jsem si tam dala spíš ze zvyku. Je to fakt klasika, u které se toho dá hodně namluvit. Samotný příběh mě moc nebavil, Julie mi přišla natvrdlá a Romeo taky. Zamilovat se po jednom večeru? Really? No dobře... Je to tragédie, tak to tak asi má být. Nejlepší na tom byli Romeovi bratranci.

3. Moliére - Lakomec

Moliéra jsem si chtěla vytáhnout. Tohle drama mělo vše, co mám ráda. Bylo to vtipné, bylo to rychlé. A Harpagon je prostě boží.

4. Alexander Puškin - Evžen Oněgin

Napoprvé se mi hodně líbil. Napodruhé už zas tak ne. Nevím, čím to je. Tohle dílo je vážně zvláštní. Asi mi moc nesedne ten styl románu ve verších. Nebo ten zbytečný člověk. Nevím. Rusáky nikdy moc nepochopím, až na výjimky.

5. Victor Hugo - Chrám matky boží v Paříži

Chrám matky jsem si tam dala spíše z donucení, protože z daného bloku tam nic moc lepšího nebylo. Chrám byl příběhově skvělý. Esmeralda, Quasimodo a ten konec... Jediný mínus? Nudné popisy. A hlavně hodně detailní popisy, což já nemusím.

6. Charles Dickens - Oliver Twist

Oliver Twist mě asi i bavil. Je to celkem bichle, takže jsem se do ní vážně musela nutit. Nemám také ráda hlavní hrdiny, kteří jsou tak malí jako Oliver. No, prostě děti. Dějově to ale nebylo vůbec špatné, možná trochu roztahané, ale pěkně to odráží tehdejší dobu.

7. Emily Brontëová - Na Větrné hůrce

S Větrnou hůrkou mám celkem problém. Když jsem jí četla poprvé, mimo povinnou četbu, tak mě strašně bavila. Heathcliffe byl prostě boží. Jak jsem ale trochu zestárla, začali mě hrdinové neuvěřitelně štvát (četla jsem jí pak ještě i na VŠ, ale o tom více v jiném článku). Příběh není špatný, trochu mi jen vadí ta rozvrstvenost románu - je těžší na pochopení. Než jsem poprvé pochopila, kdo je kdo.. No, nebylo to zrovna lehké.

8. Jane Austenová - Pýcha a předsudek

Někde v prváku se mi tahle kniha i líbila. Když jsem jí četla před maturitou na osvěžení paměti, už se mi nelíbila. Daleko lépe to vystihl film. Autorčin styl je takový těžkopádný, těžko srozumitelný (ale lepší než Lord Jim). Elizabeth by ještě ušla, ale pan Darcy? Chápu, co na něm ostatní vidí. Taky bych do něj asi byla zamilovaná, ale sorry. U mě vede homosexuální Basil z Doriana Graye.

9. Karel Jaromír Erben - Kytice

Kytice mne kromě Květů zla naučila milovat poezii (nebo ji alespoň tolerovat). Nejenom, že Erben pochází z městečka pár kilometrů od nás a svoje básně umístil do okolí mého rodiště, ale i ty hororové prvky. Jsem prostě fanda epiky.

10. Nikolaj Vasilijevič Gogol - Revizor

Byla jsem celkem zklamaná, že jsem si tuhle hru nevytáhla. Chlestakova jsem si oblíbila. Navíc to není nic obtížného a o tom období by se také dalo skvěle mluvit. No, celkem škoda.

11. Karel Čapek - R.U.R.

První ze dvou dramat od Karla Čapka. R.U.R. jsem měla i v seznamu na nedávnou zkoušku a vážně jsem tuhle knihu chtěla. Čapka mám moc ráda (alespoň jeho dramata). Mělo to akci, drama i zajímavou zápletku. A ten konec? A ty mrtvoly? Ano prosím!

12. Karel Čapek - Bílá nemoc

Bílá nemoc se mi v mnohém líbila více než R.U.R. Je tam ta nemoc, což zavání nějakou apokalypsou (ano!). Je tam zmatek a chaos. Je tam alá lepra. Co víc chtít?

13. S.K.Neumann - Kniha lesů, vod a strání

Tahle je tam z donucení. Potřebovala jsem z tohohle období nějakou poezii. No tak bác, vzala jsem si Neumanna. Ten jeho vitalismus fakt nemusím, ale co. Alespoň jsem té jeho přírodní lyrice rozuměla.

14. Jiří Wolker - Těžká hodina

Těžká hodina je výjimkou. Wolkera jsem si oblíbila a i přes ladění jeho balad jsem si oblíbila Baladu o očích topičových. Ten zápal pro práci je super.

15. Karel Poláček - Muži v ofsajdu

Překvapení? Miluju fotbal. Poláčkův styl není vůbec špatný. Navíc celkem ovládám fotbalovou hantýrku, tak to byla jasná volba. Četla jsem je sice už kdysi dávno, když mi bylo tak 12 (to víte, děda fotbalový fanda), ale v mé četbě prostě chybět nemohli.

16. George Orwell - 1984

Tak jo, tuhle jsem jako jedinou nestihla přečíst. Ale 1984 musí být vážně skvělá, už jen podle těch recenzí a podobně. Navíc jsem se jí perfektně našrotila, v případě, že bych si ji vytáhla. Ale mám jí doma a rozhodně si ji jednou přečtu.

17. Romain Rolland - Petr a Lucie - vytáhla jsem si

A tady je kniha, kterou jsem si nakonec vytáhla. Nemohla jsem dostat lepší knihu. Samotný příběh byl nudný a plytký, ale na rozebírání je skvělá. Dá se na ní skvěle ukázat ta válka a podobně. Takže pokud ji máte na výběr, doporučuji.

18. Erich Maria Remarque - Na západní frontě klid

Tuhle doporučuju ze stejného důvodu jako Petra a Lucii. A navíc je skvělá. Boží. Z těch, co tu mám, jedna z nejlepších. Sice je místy celkem naturalistická, ale to přežijete. Pozor, milovníci zvířat by si měli dát pozor.

19. J.R.R.Tolkien - Hobit

Hobita jsem četla tak ve dvanácti. Od té doby jsem ho znovu nečetla, ale dala jsem si ho tam. Když tam byl... Tak alespoň nějaký zástupce fantasy.

20. J.K.Rowlingová - Harry Potter a Kámen mudrců

Harry Potter je klasika. Kdo nečetl, nežil.

8 komentářů :

  1. Asi si nápad vypůjčím a sepíšu něco podobného. :) Neva?
    Tyjo tak to jste měli ještě skvělý seznam. My jsem tam neměli Hamleta, Na Větrné hůrce, Pýchu a předsudek a už vůbec ne Hobita a Harryho. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. 1984 si rozhodně přečti, mně se ta knížka kdysi vážně mo líbila a chystám si ji přečíst znova. ;) A souhlas, že Bílá nemoc je skvělá, ale abych se přiznala, ten konec ve mně vyvolal docela slušnou depresi. Já sice válečný témata ráda, ale prostě na mě dost působí, když na to přijde...

    Jen si tak říkám, kde jsou ty časy, kdy měl člověk problém přečíst za rok třeba deset knížek z povinný četby, co? Bože, co bych teď dala za deset... =D

    OdpovědětVymazat
  4. Jakožto milovník klasiky ne se všemi komentáři souhlasím, ale to je fakt otázka osobního vkusu :) Jinak skvělý nápad na článek, který by mohl spoustě současných maturantů usnadnit rozhodování :)

    OdpovědětVymazat
  5. Harry Pottera som nečítala a žijem, dokonca dosť šťastne a nemám pocit, že som o niečo prišla :) Na Rómea a Júlia mám rovnaký názor ako ty, mne tá ich láska príde ako komédia a nie ako tragédia. Na Větrné hůrce zbožňujem, čítala som ju v 16-tich, potom aj ako 20-ročná a stále si myslím, že je to úžasná kniha, dokonca sa mi páči o kúsok viac ako Jana Eyrová a knihy od Austenovej :) Kytice mám doma, ale ešte som sa k nim nedostala, Peter a Lucia sa mi páčilo a od Remarqa by som si chcela prečítať všetky knihy, len na to nemám čas :/

    OdpovědětVymazat
  6. Z tých som prečítala hneď šesť. Dobrovoľne. A ešte sa chystám na tú Bronteovú :) Ja som zvedavá, čo budeme mať my :D

    OdpovědětVymazat
  7. Normálně mám tvoje články ráda, ale neuraž se, tenhle mi přijde takový nějaký odfláknutý. Možná je to věc vkusu a názoru, ale ty tvé komentáře k dílům se mi vůbec nelíbí. :/

    OdpovědětVymazat
  8. Nápad je fakt super, možná taky něco takového sepíšu. Jinak mi ale přijde, že tam máš strašně moc dramat, nic proti nim, jen mi prostě přijdou trochu jako únik :D Ale já měla spíš problém dát dohromady jen 20 kousků :) A mám tam méně poezie. Jinak tedy pro mě by Petr a Lucie asi bylo čiré utrpení, je to strašně krátké, vymluvila bych se hned :D

    OdpovědětVymazat