úterý 5. srpna 2014

Speciál s Darrenem Shanem (7) - Město


Po menší pauze pokračujeme v představení knih našeho milovaného Mistra. Darren je velmi plodný autor a má na účtě už několik vícedílných sérií, tudíž je více než logické, že i představení jeho knih rozdělím na více částí. V každém díle sérii krátce dějově představím, přidám nějaký osobní názor, případně odkazy na recenze a názory dalších čtenářů.
Pro dnešek se podíváme na třídílnou sérii Město. Kardinál klepe na dveře.

Něco k ději

Trojdílná série město je urban thriller sérií pro dospělé čtenářstvo, což se odráží i po jazykové stránce. Příběh je daleko drsnější, autor využívá hrubých výrazů a nebojí se opět zabíjet. V Procesí mrtvých sledujeme osud mladého ambiciózního Kapaka Raimiho, který se brzy dostává do křížku s vldácem Města, mocným Kardinálem, který tahá za pomyslné nitky celého města a skrývá podivné tajemství. Na horizontu pekla se nese zase v detektivním duchu a sleduje osud Al Jeeryho a Paukara Wamiho. Jaké tajemství se skrývá v rituální vraždě? V Městě hadů se pak oba hrdinové setkávají, aby vyřešili tajemství Města a Kardinála.



V České Republice vyšly již všechny tři díly pod záštitou nakladatelství Plus (Albatrosmedia).



Můj názor

Zatím jsem četla pouze první dva díly, takže nemůžu posoudit sérii jako celek. Byla jsem ale překvapená, jak se mi i přesto první dva díly líbily. Město je totiž první dospělácká série, kterou jsem od Darrena četla. Byla jsem zvyklá na jeho horory pro děti. Ale drsný thriller pro dospělé? Kdepak. Procesí jsem zhltla na jedno posezení. Bylo to drsné, zajímavé, místy dokonce i zvrácené. Kapak mi sice k srdci vůbec nepřirostl, ale dokázala jsem se přes to přenést. Ve spojení s těmi prvky Inků to totiž bylo vážně něco. Navíc je tu Kardinál, který se může směle zařadit po boku Lorda Lítosti i Osmonda Sudda. Další z Shanových záporáků, kteří se vám vryjí do paměti.

Na horizontu pekla je spíše taková detektivka. A vážně mě bavila! Al Jeery byl naprosto úžasný a jeho spojení s Paukarem Wamim? No bože... Ty useknuté hlavy mě straší ještě teď. V Městě hadů by se měli objevit oba dva, takže uvidíme, co to udělá. Třeba budu dosti mile překvapená.

Pokud se nebojíte drsných a mysteriózních knih, pak bych vám tuhle sérii rozhodně doporučila. Protože stojí vážně za to.

Názory ostatních 

Procesí mrtvých

Dokonale promyšlený příběh. Zprvu lehce zmatený než se člověk začal orientovat v tajemném Městě! Kniha plná záhad, ze kterých vám běhá mráz po zádech. Stále si říkáte: „Tak už. Už bude něco z toho všeho vysvětlené?“ … Ne. Shan napínal do poslední stránky, do vašeho posledního dechu. Pak přišlo prudké stoupání a autor vám předhodil pěkně uspořádané řešení každé záhady. A na konci? Woow.. Posledních několik stran jsem zhltla a jen žasnu a vy budete také
Byla to netradiční kniha a moc se těším na další 2 díly, které tu mám připravené, ale ten čas je neúprosný a já se k nim ne a ne dostat.
Oblíbila jsem si Kardinála. Jo byl to zloduch, ale to jak dokázal vytvořit celé město a všechny ty záhady a tajemno. Byl to borec a jeho úmysly sice nebyly čisté, ale zato účinné.
Velké plus za názvy kapitol. Název jako měsíc z kalendáře Inků byl dobrý nápad a sama jsem je hned při čtení kapitol hledala, co který název vyjadřuje.

- Malouš

Recenze

1. Procesí mrtvých

2. Na horizontu pekla

3. Město hadů

1 komentář :

  1. Zatím jsem se k tomuto autorovy nedostala, ale co není může být.
    Spřátelíme blogy?

    OdpovědětVymazat