pátek 20. března 2015

Report z knižního srazu s předpremiérou Rezistence + minirecenze na film


Knižní sraz spojený s předpremiérou filmu podle knihy si obvykle nenechám ujít. A nejinak tomu bylo i u Rezistence - těšila jsem se už dlouho dopředu. Příhodně mi i odpadly dopolední Automatizované knihovní systémy, tudíž jsem mohla jet do Prahy bez jakéhokoliv pocitu viny.

Sice jsem málem nestihla přestup v Hradci, protože jsem si prostě musela dojít pro gumové papoušky, nakonec jsem to ale zvládla a v doprovodu Amy z AEM Books naše báječné dobrodružství začalo. Neměly jsme moc času, a tak jsme jen v rychlosti proběhly slevy v Neoluxoru na Hlavním nádraží. Vážně bída. Na druhou stranu... moje peněženka vřískala radostí. Oběd v KFC se stal už stal naší tradicí. Poté jsme rychle pádily na sraz, a právě včas.

Frakce (photo by Linda)
Knižní sraz probíhal ve spolupráci Olgy z Neoluxoru a šéfredaktorky CooBoo, Terezy Pecákové (a dalších) v Lucerně. Po přivítání byla vyhlášena soutěž s Bookaholičkou Annou (kterou určitě znáte z Luxoru) o nejlepší nápad na nové meme. Proběhlo také vyhlášení Divergentní povídkové soutěže. Časem bych si určitě některou z vítězných ráda přečetla. 

Poté přišel již dávno očekávaný Rezistentní kvíz, který si připravila Willinda s Freckles. Spíš z legrace jsem se zúčastnila, protože ze samotné knihy si toho pamatuju už vážně málo (dám dohromady, jak se jmenuje Tris, Čtyřka, Uriah, Jeanine a Tori a že byli kdesi u Mírumilovných, to je vše). I tak jsem se ale skvěle pobavila - holky si totiž připravily vážně rozmanitou a zajímavou škálu otázek od data vydání Rezistence přes informace o autorce až po to, kdo co v knize řekl. Obzvlášť v téhle části jsem se pobavila, protože jsem si vůbec nepamatovala jména některých postav. Takže vám tu ukážu příklad:

Eric = "Piercingy, zlej od Tobiase"
Evelyn = "paní Eatová" (správně Eatonová)

A reakce na to, co znamená tetování na Trisině klíční kosti - "To myslej ty jarabáky?"

Srazzujeme (photo by CooBoo)
Sice jsem skončila jako poslední, ale to vůbec nevadí! Ostatní na tom byli o dost lépe a vyhráli moc pěkné knižní ceny z produkce CooBoo. Pak následovala volná zábava, kdy se ale většina osazenstva sebrala a odešla (asi nakupovat?) a u našeho stolu tak došel čas až na debatu o našich oblíbených fotomontážích, které pobavily i některé členy z redakce. Po vyhlášení bookaholičky Anny byl čas na film. Více v minirecenzi níže.

Nevýhodou takových srazů je to, že se dostanu domů vážně pozdě, stejně jako Amy. Do vlaku jsme si koupily zmrzlinu (mňam!) a gumídky, takže ta cesta ubíhala i rychle (až na to polsko-ruské individuum, které tam obtěžovalo pár mladíku pár sedadel od nás) a dokonce jsem zvládla i doběhnout k sestřence na byt (to podivně pronásledující individuum bylo fakt děsný). Takže za sebe hodnotím sraz vážně pozitivně a je vážně škoda, že jsem tam neviděla některé z vás. Snad příště :)

Minirecenze na film

We can't be controlled...
Na film jsem šla s tím, že jsem knihu sice četla, ale dějově si ji vůbec nepamatuju, takže moje další hodnocení se odvíjí především z toho. Rezistence začíná přesně tam, kde skončila Divergence - Tris, Čtyřka a Caleb jsou na útěku a jediné místo, kam mohou jít, je centrála Mírumilovných. Nehledě na to, že Tris proti sobě poštvala Jeanine Matthewsovou ze Sečtělých. Velký epický boj je na spadnutí... skoro. Pokud se dřív nezhroutí Tris.

Jedna z věcí, které si pamatuju z knihy, je právě Tris a její věčné sebelitování. Pokud srovnám knižní Rezistenci s knižní Divergencí, je tam rozdíl fakt velký. Rezistence se mi v podstatě ani tolik nelíbila... což se odráží i od očekávání, která jsem měla u filmu. Ve filmu se překvapivě Tris tolik nelitovala, takže palec nahoru! Všichni mluví o tom, že se režisér od knihy odklonil fakt hodně. Tak ať, já si ji stejně nepamatuju. V podstatě jsem příběh hodnotila čtyřmi hvězdičkami, a to hned z několika důvodů.

Zaprvé humor. Hlavním showmanem byl bezesporu Peter, jehož hlášky jsou nezapomenutelné. Pak vedoucí Upřímných. Nepamatuju se na něj, ale je to vážně kus! Líbila se mi akce a i když to bylo místy fakt hodně přehnané, odpustila jsem Tris i to její nesmyslné vzpírání gravitaci (sorry, nejsi Legolas!).

Untitled
Pokud jde o výkon samotné Shailene, tak se vážně snažila. Ze začátku jsem si vážně říkala, že ji budu mít ráda. Vážně. Jenže převrat nastal ve chvíli, kdy si ufikla vlasy a udělala na nich ten melír (jak si to dokázala?!). Jasně, podle knihy se ostříhat měla, ale čekala jsem spíš nějaké to mikádo). Od té chvíle jsem neviděla Tris, ale Hazel Grace z Hvězd, umírající nemocnou teenagerku, která se navíc utápí v tom, že zabila svého kamaráda. Nejsem si jistá, ale v knize Tris měla problém vůbec střílet a používat zbraně, ne? Tak jakto, že tady si vesele střílí ostošest?

Čtyřka alias Theo James... Z Thea jsem nebyla nadšená už v jedničce, ale nakonec jsem si ho oblíbila. V Rezistenci si získal opět mou nelibost - netuším, jestli je to díky jeho uším nebo proto, že vypadá jak gorila. Vážně chápu jeho nekonečnou lásku k Tris, ale sakra, chlape! Co se takhle trochu postavit za sebe a nenechat se tou holkou jen sekýrovat?

Caleb nezklamal. Během celého filmu vystřídal v podstatě dva výrazy. Ale byl vtipný, o tom žádná. Bohužel stejné jako u Shayline - vidím ho jako Guse, což pak trochu kazí efekt.

Největší chyba celého filmu? Zapomněli pojmenovat Uriaha. Je sice super, že si tam běhá a má dokonce i pár replik, ale proboha?! Je tak těžké ho oslovovat jménem? Uriah je pro mě jedna z nejdůležitějších a nejlepších postav knihy... Tak proč mi to sakra kazíte?

Další světlou stránkou je bezesporu soundtrack. Takhle z hlavy si asi nevzpomenu na nějakou konkrétní písničku, ale bylo to úchvatné, a to mi stačí.

InsurgentVelkým překvapením byla i Čtyřkova matka, která vypadala věkově jako jeho přítelkyně. U scény, kde pak večeří matka, Čtyřka, Tris a Caleb jsem to viděla následovně - rande ve čtyřech - Čtyřka a jeho nádherná přítelkyně Evelyn a Gus s Hazel, kteří si sem odskočili z Hvězd. Dokonalé.

Jsem asi na konci. Neberte tenhle nesouvislý chumel názorů moc vážně. Ani moc nevím, co si o filmu vlastně myslet. Ale i přesto se mi líbil.

Celkové hodnocení: 75 %

Trailer:



Zdroje:
Filmové obrázky
Srazový banner

4 komentáře :

  1. Já se pořád ještě nedostala k tomu, abych si přečetla knihy, takže si jsem jistá, že budu z filmu nadšená stejně jako z jedničky :) Nemám totiž ponětí, co udělali oproti knize jinak :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký report, účast na takové akci musí být super! :-)
    Jen mě teda dost překvapilo, že se většina blogerek zvedla a odešla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On byl zrovna Velký knižní čtvrtek... tak to tipuju na nálety na Luxor :) on pak už byl volný program

      Vymazat