neděle 26. července 2015

Čtečkaton | Proč číst e-knihy?

Zdroj
Rozhodla jsem se sepsat další tematický článek v rámci čtečkatonu, který dneškem končí (tak brzy!). Více o projektu ZDE. Nikdy jsem ještě podobný typ článku nepsala, takže to berte trochu s rezervou. Je to můj vlastní názor.

ebook-love
Zdroj
Nejdřív bych asi měla začít s tím, jak jsem se k e-knihám vlastně dostala. Před třemi roky (ten samý rok, kdy jsem začínala) jsem e-booky v lásce neměla. Skoro vůbec. Bylo to především tím, že u nás ještě nebyly tak rozšířené a četla jsem hlavně papírové knihy z knihovny (české). Zlom nastal ve chvíli, kdy jsem začala trochu víc číst anglické knihy, které jsem dostávala na recenzi na portálu NetGalley. Nejdřív jsem je četla na počítači, z čehož mě ale bolely děsně oči a nemohla jsem si to odnést s sebou. A tak přišla mamka před Vánoci s nápadem, jestli nechci čtečku.

Byla jsem poměrně skeptická, protože se přece nic nemůže vyrovnat té vůni papíru. Byla jsem v té době ještě na střední a dojíždět s jednou knihou, kterou jsem mohla ten samý den vrátit do knihovny, pro mě nebyl takový problém. Uznala jsem ale, že na ty anglické se mi to určitě hodit bude. A tak mi mamka k Vánocům pořídila mého prvního Kindla 5, Lokiho. Nemohla jsem udělat lépe. Nečetla jsem na něm tolik jako teď, ale přeci jen to byl velký pokrok. Začala jsem se pomalu zamilovávat do e-knih. Největší zlom přišel ve chvíli, kdy jsem nastoupila na VŠ. 

Jak možná víte, studuji částečně i Literaturu a v prvních dvou rocích mého studia jsem měla celkem tři semestry, kdy se pravidelně četla jak česká, tak světová literatura. Pokud jste na vysoké, tak určitě víte, jaký problém je sehnat v knihovně knihu, zvlášť pokud je tam jeden výtisk a chce si jí půjčit najednou dvacet hladových studentíků. Dost klasiky nebo i skript se dá najít či zdarma zakoupit na internetu, takže to pro mě bylo ideální. Přeci jen je rozdíl, když do školy na hodiny, kde jsme ty knihy museli mít s sebou, taháte v batohu pět knih nebo jednu lehounkou čtečku. Ve druháku jsem navíc začala do školy i dojíždět a tahat s sebou v batohu se sešity i padesát knih bylo nad moje síly. Čtečka vydrží dlouho, je lehká a vejde se i mezi sešity a učebnice... Takže ideální.

Zdroj

Díky cestování a anglickým knihám jsem si na e-knihy zvykla a za nic bych je nevyměnila. Pořád mám ráda papírové knihy, ale čtení e-knih je pro mě vzhledem k dojíždění daleko pohodlnější. Většinou čekám tak dvě hoďky, než mi pojede vlak nebo ráno před seminářem, takže i proto se hodí čtečka, která má teď navíc podsvícení, takže si můžu číst i ve tmě (nejhorší je to v zimě).

To bude pomalu vše, takže si to nějak shrneme. Pár bodů, proč si myslím, že jsou e-knihy a čtečky přínosem:

    Good read...
    Zdroj
  • Dlouhá výdrž - čtečka vydrží nabitá hodně dlouho a po vybití ji stačí jen zastrčit do PC a ona se do hodinky nabije. Pokud nemrháte připojením na wi-fi a máte ji v leteckém módu, vydrží vám nabitá hodně dlouho
  • Pojízdná knihovna - většina čteček má poměrně velkou kapacitu paměti, takže s sebou můžete vozit najednou klidně 300 knih
  • Skladnost - dejte své čtečce slušivý obal a je připravená vyrazit na cesty. Navíc je lehká a vejde se i do kabelky. To o jiné tisícistránkové knize říct nemůžete. Ušetříte si tak bolest zad (a věřte mi, mě ty záda fakt bolí, když jsem kdysi tahala povinnou četbu na semináře)
  • Rychlý přístup - e-knihy máte koupené během pár vteřin. Pak už se stačí jen připojit na wi-fi nebo přetáhnout díky kabelu, a můžete číst. Nemusíte nikam chodit a nemusíte čekat pár dní, než vám dojde balík.
  • Šetří to peníze - E-knihy jsou levnější než papírové knihy. Sice si ji nemůžete vystavit do knihovny, ale co... Pokud se vám kniha poté líbí, kupte si jí v papírové podobě. Nikdo vám nebrání. 
  • Kámoš na cestování - Pokud dojíždíte do školy nebo práce, tak vám bude čtečka nerozlučným kamarádem. Je lehká, vejde se a můžete si knihu kdykoliv přepnout na jinou. Nemusíte tak s sebou tahat tři knihy. 
  • Anglické knihy na dlani - díky Amazonu máte přístup prakticky ke všem anglickým knihám, které chcete. Navíc je tam dost akcí nebo knihy zadarmo, takže... nač čekat?
  • Recenzní e-booky - Hodně nakladatelství či e-shopů přechází pomalu také na e-booky. Díky čtečce tak můžete číst knihy i v předstihu, ještě než vyjdou (v některých případech). U anglických knih zase existuje NetGalley, kde můžete o RC e-book zažádat.
  • Pohodlnější čtení - osobně mám většinou problém s tím, že se mi s papírovou knihou blbě leží nebo sedí a musím si sednout ke stolu. Čtečka je lehká a můžu si s ní v pohodě lehnout. 
  • Noční sova - Pokud máte čtečku s podsvícením, můžete si číst i v noci. To se hodí například v neosvětlených dopravních prostředcích či v noci, pokud nechcete rušit rodiče s lampou. 
  • Rychlejší čtení - Na čtečce čtu rychleji. Nemusím obracet strany, jenom zmáčknu jedno tlačítko. Dole navíc vidím, kolik procent či stran mi ve knize chybí a můžu tak počítat. Navíc si můžete i nastavit font, pokud na to nevidíte.
Je mi jasné, že je tu spousta nevýhod, ale jakožto dojíždějící osoba, která čte aj knihy, bych čtečku nedala z ruky. 

Zdroj
A co vy a e-booky?

6 komentářů :

  1. Ja jsem odpurce, pro me to proste neni kniha, neuznavam ctecky a e-knihy. Radeji budu nosit plnou tasku knih. Ale chapu, ze pro nekoho to je lepsi.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Mám to naprosto stejně :) Sice bylo pro mě težší najít jinou stránku s ebooky než je Amazon, z něj knížky do pocketbooku nedostanu, ale nakonec jsem vše vyřešila a nemůžu si čtečku vynachválit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! :) Já tedy pořád dávám přednost papírovým knihám a asi vždycky budu, ve čtečce mám ke stovce knížek, ale tak 99% z nich zadarmo. Papír je prostě papír. :) I když je pravda, že v budoucnu asi přesídlím alespoň z části na e-knihy, ono nacpat do kufru papírové knihy na rok, projít s tím do letadla, skladovat to na koleji a pak ještě další nakoupit a to všechno zase dostat domů, to teda sranda nebude. :D Ale věřím, že jsem takový magor, že jsem schopná je opravdu tahat kamkoliv. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný článek :) Já sice pořád dávám přednost papírovým knihám a to se nejspíš nikdy nezmění, protože není nad to, mít knihu v ruce. Ale ebooky mám ráda taky, protože na čtení ve vlaku cestou do školy jsou ideální :) A hlavně, nemusím pro ně hledat místo v mé přeplněné knihovničce :D

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý článek :) Taky bych si ráda koupila čtečku, ale momentálně mám jiné priority, za které platit. Asi až na Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvěle zpracovaný článek. Sama jsem taky přešla na čtečku, a je to super praktická věc. Nejdřív jsem koupila čtečku mamce, která je technickej antitalent. Okamžitě si ji zamilovala a čte pořád :)

    OdpovědětVymazat