neděle 12. července 2015

Měsíční shrnutí za červen 2015


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za červen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy

Za červen jsem celkově přečetla 14 knih a 7 mang, což je celkem 21 kousků. To vůbec není špatné na to, že jsem se až do třetího týdne v podstatě učila každý den na svoji nejtěžší zkoušku. Můžu být pyšná. 

Unravel Me (Shatter Me, #2)
Unravel Me

Pokračovala jsem ve svém každoročním re-readingu své nejoblíbenější série. Unravel Me jsem si užila na sto procent, jako vždy. Pořád mě ale překvapují detaily, kterých jsem si během předchozího čtení vůbec nevšimla. Knihu jsem slupla jako malinu, protože jsem se nemohla dočkat závěrečného a mého nejoblíbenějšího dílu. Juliette tu sice působí hodně nevyrovnaně, je ale super vidět v přímém přenosu, jak se z malé chudinky mění v silnou ženu, což vyvrcholí právě v Ignite Me. Také se tu v daleko větší míře objevuje můj manžel Kenji... Kdo by ho nemiloval?

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Fracture Me (Shatter Me, #2.5)
Fracture Me

Opět re-reading. Tahle novela mi pije krev vždycky, když jí čtu. Jak jinak, protože je z pohledu Addieho Adama debila Kenta. Pardon, ale nic jiného ani nejde říct. Je ale stejně akční jako konec Unravel Me a navíc je tu i Kenji. Nebýt Addieho, tak by to bylo dokonalé... Konečně je tu vidět, jak sobecký a arogantní debil to je a jaké jsou jeho pravé city k Juliette (což vyvrcholí v Ignite Me). Ne, Addie se prostě nemůže řídit Kenjiho nápady (za každý bych ho zlíbala), ne... Kdyby tahle novela nebyla tak důležitá k pochopení dalšího děje v Ignite Me, tak bych ji možná i vynechala. 

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


P.S. I Still Love You (To All the Boys I've Loved Before, #2)
P.S. I Still Love You

Na pokračování knihy To All the Boys I've Loved Before jsem čekala celý rok, takže jsem ho přirozeně slupla během tří dnů mezi zkouškami. Líbil se mi oproti jedničce daleko víc. Jenny Han prostě umí. Moc se mi líbilo, jak se zaměřila i na rodinu hlavní hrdinky, nejenom na samotnou zápletku. Lara Jean je jedna z nejsympatičtějších hrdinek, které jsem potkala a i když je občas trochu mimo, stejně ji mám ráda. Jen mě trochu mrzelo, že Jenny nedala víc prostoru Johnovi. Přeci jen... je to moje srdcovka.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Spoutáni osudem (Krvavá romance, #3)
Spoutáni osudem

Tadadá! Bubny prosím! Nejlepší díl Krvavé romance je tu! Šla jsem do něj s velkým sebezapřením, protože předchozí díly byly prostě propadák. Ale když už jsem ho tu měla, tak proč ne (moje sebemrskačství se prostě nezapře). A byla jsem vážně překvapená. Sice to pořád je propadák, ale díky flashbackům do minulosti se to o dost vytáhlo a hlavní hrdinové (rozumějte, Emilia), byly místy snesitelní. O nekonečné lásce Dustina a Sáry radši nemluvit, to je katastrofa pořád... Ale ty flashbacky mě fakt příjemně překvapily.Nikdy jsem netušila, že se dá Krvavá romance číst i jinak, než s utrpením.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček

Kill Me, Kiss Me 2,3,4,5

Kill me, Kiss me (K2) 2. dílKill me, Kiss me (K2) 3. dílKill me, Kiss me (K2) 4.díl Kill me, Kiss me (K2) - 5. díl

Tuhle manwhu jsem tu měla rozečtenou už věky. K učení na zkoušku se hodí perfektně. Nic nenáročného, obrázky a skvělý děj. Jednička mě bavila fakt hodně, stejně tak i zbytek. Jak jsem zmínila v recenzi k Nowhere but here, gangy zbožňuji, a tady můžeme do jednoho nahlédnout. Taky byl super vztah hodné školačky, která je ve skrytu duše ale děsná drsňačka a šéfa gangu... Pokud hledáte nějakou jednohubku, tak vám tuhle sérii doporučuji. (Zabte prosím Jung-wooa).

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Škola dobra a zla - Svět bez princů (The School for Good and Evil, #2)
Škola dobra a zla - Svět bez princů 

Tahle pohádková série je prostě skvělá. Líbí se mi, že ji napsal chlap. Je to na tom dost znát. Nijak přehnaně romantické, spíše akční a tak správně temné. Dvojka se mi líbila o hodně víc než jednička - vztah Agáty a Sofie opět prochází těžkou zatěžkávací zkouškou. Nic není tak, jak se zdá... A zlo se opět skrývá ve zdech Školy dobra a zla. Pokud milujete pohádkové náměty, tak jděte do téhle série... Je to vtipné a čte se to jedna báseň. Osobně jsem si nejvíc zamilovala Agátu s Tedrosem... prostě nyaaaa.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Nevítaní (Uninvited, #1)
Nevítaní

Anotace slibovala zajímavý příběh, kde hlavní roli hrají geny a tzv. vražedný gen, který mění posedlé ve vraždící monstra. Hlavní hrdinka je dokonalá studentka, které se ale život změní ve chvíli, kdy objeví, že má v sobě onen gen. Hodně lidem se kniha nelíbila, připadá jim plytká... No, já asi patřím k té druhé půlce, která si ji na sto procent užila. Něco podobného jsem na nervy ze Stylistiky vážně potřebovala. Vážně. Četlo se to samo, bylo to správně napínavé a prostě celkově nenáročné. Za mě palec nahoru.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Hrej vabank

Jednoznačně nejlepší díl z celé série. Zaujalo mě především téma - vyrovnávání se se smrtí někoho blízkého. Mám s tím osobní zkušenost, takže jsem dokázala s hrdiny soucítit. Oba hrdinové mi navíc perfektně sedli. Roxy bych sice občas zabila, ale chápu ji. Navíc miluju autorčin styl psaní, který je lehký a velmi čtivý. Další z knih, která mě dokázala rozptýlit během učení na Stylistiku. Moc děkuji, Emmo Hart, získala sis dalšího pravidelného čtenáře.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Bleach 17, 24, 25

Obr�zekBleach Volume 24: Immanent God Blues (Bleach #24)Bleach Volume 25: No Shaking Throne (Bleach #25)

Sedmnácté volume jsem si půjčila v knihovně, tentokrát v češtině. Takže re-reading. Grimmyho a Hichiga pak v angličtině. Ani už nemusím říkat, jak moc jsem se do téhle mangy zamilovala. To, co se děje v 24 a 25 je fakt super, jedna z mých oblíbených částí celé série. Nejvíc jsem si samozřejmě užila 24, protože je tam ve velkém Grimmjow. 25 nebyla špatná, Hichiga ale moc nemusím, takže jsem si spíš užívala Vizardy (Hiyori a Shinji jsou prostě boží). No, a k re-readingu řeknu jen to, že jsem se děsně zasmála u souboje Zarakiho s Tousenem a Komamurou (doggie konečně odhalil tvář!).

Hodnocení na GR: 4.3 z 5 hvězdiček

The Stranger (The Syrena Legacy, #0.4)
The Stranger

Stranger je krátká novelka ze série The Syrena Legacy od Anny Banks, která se odehrává ještě před prvním dílem. Užila jsem si jí vážně na maximum, protože nás seznamuje s tím, jak se vlastně Rachel setkala s Galenem. Škoda, že nebyla o něco delší, vůbec by to ničemu nevadilo. První díl jsem sice četla už celkem dávno, i tak jsem si opět zamilovala svět Sirén, které Anna Banks stvořila. Navíc tu ještě není Emma, kterou jsem v Poseidonovi moc nemusela, takže za mě rozhodně ano. Víc novel.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


A Darker Shade of Magic (A Darker Shade of Magic, #1)
A Darker Shade of Magic

Velké překvápko měsíce. Od autorky jsem si zamilovala The Near Witch, takže jsem přirozeně chtěla něco dalšího. Vybrala jsem si poměrně nedávnou novinku, kterou chválí celý zahraniční booktube. Nezklamala. Celý fantasy svět s paralelními Londýny je naprosto skvěle vymyšlený. Hrdinové jsou uvěřitelní a sympatičtí, především kick-ass Lila, která chce jednoho dne být pirátem. Ani nevím, co se mi na knize líbilo víc, jestli samotná zápletka nebo svět... Asi oboje. Rozhodně doporučuji!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Kouzelník ze Lhasy
Kouzelník ze Lhasy

Další příjemné překvapení tohohle měsíce. Od autora jsem už četla Dalajlámovu kočku, která mě uchvátila, takže jsem se rozhodla i pro jeho další knihu. A dobře jsem udělala. Kniha je psaná ze dvou pohledů, každý z hrdinů žije v jiném časovém období a na konci se jejich osudy prolnou. Navíc jsou tu myšlenky dharmy a buddhismu, o které se okrajově zajímám, takže jsem si alespoň trochu rozšířila obzory. Pokud hledáte něco meditativního a inspirativního, pak je tohle kniha pro vás. 

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Vodopád (Teardrop, #2)
Vodopád

Tohle bylo jedno velké WTF. Ta série měla takový potenciál! Atlantida. Miluju tenhle ztracený svět. Tak proč se nemohla Lauren Kate jednou pochlapit a trochu utlumit tu romanci na úkor samotného děje? Lauren byla nejspíš na houbičkách, jinak si neumím vysvětlit všechny ty manýry, duhové koníky a pegase a podobně... Na druhou stranu se to dobře četlo, abych Lauren neodsoudila úplně. Samotný konec byl celkem překombinovaný, jsem ale zvědavá, jak si s tím autorka poradí dál. Snad to zvládne.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Last Day of Love (Teardrop, #0.5)
Last Day of Love

Další novelka, tentokrát k sérii Slza od Lauren Kate. Odehrává se ještě před prvním dílem a vypráví příběh Andera těsně před tím, než měl zabít Eureku. Na to, že tuhle postavu nesnáším a nejradši bych ho vymazala z celé knihy, se mi tahle novelka líbila hodně. Ander byl celkem sympatický a až na ty kecy o lásce k Eurece se dal vystát. Navíc je tu trochu přiblíženo celé prostředí Sadařů a to, jak to u nich chodí. Nezlobila bych se, kdyby se na to Lauren víc zaměřila i v sérii. 

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Vykoupená (Škola noci, #12)
Vykoupená 

Poslední díl Školy noci u nás konečně vyšel a samozřejmě nemohl chybět ani v mé knihovničce. Těšila jsem se na něj vážně moc... a moje očekávání se naplnila. Bylo to napínavé od začátku do konce, Neferetiny kapitoly mě nesmírně bavily... jedna z nejšílenějších postav, o kterých jsem kdy četla. Vůbec bych se nezlobila, kdyby to byla hlavní hrdinka... Zoey ani nebyla nijak otravná a Kalona se tu pěkně blýskl.. Za mě rozhodně palec nahoru.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Elita (Selekcia, #2)
Elita

Oproti prvnímu dílu trochu slabší, i tak jsem si to ale užila. America je sice trochu otravná hlavní hrdinka, ale vynahrazuje mi to Maxon, z kterého se rozplývám pokaždé, když si na něj jenom vzpomenu. Vadil mi tu hodně Aspen. Nemám ho ráda a celé by to bylo jednodušší, kdyby někam zmizel. Navíc se tu řeší i Rebelové... no, řeší.. jak se to vlastně vezme. Těžko říct. Přišlo mi to trošku násilím natáhnuté, ale když Kiera jinak nedá... Pro Maxona vše.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Zrecenzované knihy


P.S. I Still Love You (To All the Boys I've Loved Before, #2)The Near Witch (The Near Witch, #1)Hodina čarodějnic (#1)Let It Snow
Vodopád (Teardrop, #2)Kouzelník ze Lhasy


Zhlédnuté filmy


posterZemě zítřka

Na Zemi zítřka jsem byla v kině s El a Amy. Nic moc jsem nečekala, což bylo jedině dobře. Vypadalo to jako fajn fantasy s paralelním světem, která by mohla být zajímavá. Byla to celkem nuda, co si budeme povídat, zabíjely to ale vtipné hlášky a samotné zpracování celého světa. Neříkám, že to je nejlepší film na světě a nejspíš ho už nikdy neuvidím podruhé, na oddech s kámoškami to ale bylo fajn. 

Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterHvězdný prach

Tohle byla moje premiéra. Jo, ještě nikdy jsem Hvězdný prach neviděla. Nakonec jsem se k němu ale dokopala a mrkla na něj (i když jsem se měla učit na Stylistiku). Povedený pohádkový příběh o jednom království, padlé hvězdě a ztraceném dědici... Bylo to tak správně romantické, mělo to atmosféru a hlavní hrdinové se mi moc líbili ( i když bych byla radši, kdyby tam celou dobu byl Ben Barnes). To je ale detail. Pokud tedy hledáte něco miloučkého na oddech, mrkněte na Hvězdný prach.

Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterBleach: The Sealed Sword Fenzy

Půlhodinový video film k anime. Jelikož jsem tohle anime v červnu dokoukala, zbylo mi dokoukat už jen pár OVÁček, na které jsem zapomněla. Došla tak řada i na Sealed Sword. Příběhově to bylo skvělé, mohlo by konkurovat i normálnímu anime dílu. Bylo to i vtipné a prostě... áááw. Nejvíc jsem se pobavila u Zarakiho, který pobíhal po lidském světě. A pak samozřejmě Shinigami v lidském oblečení v titulcích. 

Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterBleach: Memories in the Rain

Další krátký video film, které jen trochu rozšiřuje jeden z prvních dílů anime. Bylo vtipné se vrátit k původní kresbě a k tomu, kdy je Ichigo ještě takové mládě... Tyhle epizody jsem moc nemusela ani v anime, ale podívala jsem se na to, protože to bylo to poslední, co mi v dokončení anime a bonusů chybělo (když nepočítám Bleach muzikál). Takový lepší průměr, řekla bych.

Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček

A jak vypadal váš červen?

4 komentáře :

  1. Tak pro mě naopak bylo Hrej vabank nejslabší, ale i tak se mi kniha moc líbila. Konečně bych také měla dočíst Školu noci a Nevítaní mě také lákají.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, ty jsi toho přečetla :) A těším se díky tobě o moc víc na Školu dobra a zla :) Zrovna čtu jedničku, ale musím ji teď na chvíli odložit a věnovat se recenzákům, ale pak se k ní hned vrátím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nejdříve ke knihám :D
    Na To All the Boys I've Loved Before se chystám v momentu, kdy knížka vyjde v češtině, jelikož chci teď dočíst knížky co mám půjčené z knihovny. Jinak bych se k tomu možná i dostala v angličtině, protože si to v AJ všichni chválí.

    Elita by mi měla přijít tenhle týden, ale taky se k ní hned nedostanu a docela se i bojím, že mě zklame :/ protože první díl mě moc nenadchl, možná kdybych to nečetla při deštivém počasí :D tak by se mi to líbilo víc, kdo ví XD

    Na školu dobra a zla se taky chystám, achjo :D láká mě to jak kvůli obálce, tak díky skvělému hodnocení :)

    A k filmům... Na "Země zítřka" bych někdy taky ráda kouknula, ale když člověk nemá moc čas, tak je docela těžký se na to podívat, natož pak si vzpomenout na co se chtěl podívat. A zrovna když mám volno v práci, tak radši čtu a na filmu koukám buď jen s přítelem a nebo když jdeme s bratrem do kina, což je někdy i několikrát za měsíc, ale tam to prostě stojí za to :) když jde o skvělý film a směje se kolem více diváků, tak je to pro mě super zážitek ^^

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, přečetla jsi toho vážně hromadu..

    Školu dobra a zla - Svět bez princů jsem četla taky, hrozně se mi líbila, celkově si myslím, že jí s klidným srdce můžu zařadit mezi moje "nej" knižní série.. :) Zrovna tak jsem přelouskala i Elitu, ale u té musím říci, že bych nejraději Americe pořádně nafackovala za to, jak byla hrozně protivná..

    No a k filmům, tak z těch jsem viděla jen Hvězdný prach a to několikrát a vždycky se mi to hrozně líbilo.. :))

    OdpovědětVymazat