úterý 19. ledna 2016

Recenze - Crown of Midnight

Crown of Midnight (Throne of Glass, #2)Oficiální anotace

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře vím, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její živit rozmetá na kousky.

Proč jsem si knihu vybrala?


Jakmile jsem dočetla Throne of Glass, potřebovala jsem pokračování. A to okamžitě. Měla jsem štěstí, jelikož v té době byla CoM na BookDepository ve slevě. O CoM se říká, že je úplně někde jinde než ToG co se kvality týče. A tak jsem to riskla a zkusila. Protože Sarah J. Maas je vážně třída.

Knižní trailer



Něco málo k obálkám

Crown of Midnight (Throne of Glass, #2)Corona de medianoche (Trono de Cristal, #2)Kriegerin im Schatten (Throne of Glass, #2)

Jsem neskutečně ráda, že mám doma originální bílé paperbacky - líbí se mi asi nejvíc. Originál v barevném provedení není špatný, ale není to ono. Silueta není také vůbec zlá. A to vpravo... Nevím. Moc se mi to nezdá.

De donkere kroon (Throne of glass, #2)Karanlık Taç (Throne of Glass, #2)Корона полуночи (Throne of Glass, #2)

Obálek není nikdy dost, takže ještě pár dalších. Mým favoritem je ta úplně vpravo.

Hodnocení

throne of glass, celaena sardothien, and aelin galathynius imageCelaena Sardothien, nejznámější adarlanský nájemný vrah, si konečně vydobyla místo králova zabijáka. Výměnou za své služby jí byla přislíbena svoboda. Tajemná magie ale nikdy nespí a v Crown of Midnight se pomalu, ale jistě probouzí k životu. Celaeně se její nový život také dvakrát nezamlouvá - zabíjení není zrovna její nejsilnější stránkou a láska už vůbec ne. Říkejte to ale princovi a kapitánovi stráží. Královský dvůr je plný pletich a nepřítel se skrývá přímo v jeho středu. Na jakou stranu se Celaena postaví? Vybere si svobodu, lásku nebo záchranu celého království? Dozvíme se konečně pravdu o její minulosti?

Crown of Midnight je druhým dílem z fantasy série Skleněný trůn z pera Sarah J. Maas. V prvním díle Celaena bojovala o místo královy pravé ruky; v tom druhém se musí vyrovnat s tím, co to znamená. Příběh je umístěn ve fiktivním fantasy světě, který má svá vlastní království a unikátní systém magie (a ras, ale o nich více až v Heir of Fire). Hodně lidí si stěžovalo, že Throne of Glass nebyl tak akční, jak si zprvu představovali. Crown of Midnight je v tomhle směru o 100 % lepší. Hodně se mluví o tom, že nemáte Skleněný trůn vzdávat po prvním díle. A je to pravda! Uvědomte si, kolik autorce bylo, když ToG psala. S každým novým dílem se dramaticky zlepšuje. Tohle je jedna z těch sérií, kde každý další díl bude prostě lepší a lepší. Velkým plusem CoM je rozhodně fakt, že se dovídáme další informace o království, jeho historii a samotné magii. CoM je o poznání temnější než jednička. Řekla bych, že je to takový předskokan pro další díly (protože ten konec.... wtf!). Sarah je skvělá vypravěčka a nebojí se své postavy chladnokrevně zabít.

“Then Celaena and the King of Adarlan smiled at each other, and it was the most terrifying thing Dorian had ever seen.”
chaol westfall, crown of midnight, and throne of glass imagePostavy a jejich rozvíjení je rozhodně jedna z věcí, na které se Sarah zaměřila nejvíce. Určitě si pamatujete Celaenu z prvního dílu. Ustraženou, avšak nezlomenou dívenku z dol v Endovieru, která touží po svobodě. V CoM Celaena pomalu, ale jistě prochází zlomem, kdy se mění. Neříkám, že je nějak badass. To až ke konci, kdy jí k tomu nutí okolnosti. Ale z těch zvěstí, co jsem slyšela, se máme na co těšit. Celaena vám může lézt na nervy, ale o tom to právě je. Sarah J. Maas umí skvěle vykreslit lidský charakter a její blonďatý zabiják je toho skvělým příkladem.

Na celé CoM se mi nejvíc líbil vztah mezi Celaenou a Chaolem (a to jsem nikdy nebyla Team Chaolaena). Chaol mi zprvu přišel plytký a bezcharakterní... ale ono to asi nebude tak lehké. Každý má svá tajemství, a to platí i pro kapitána stráží. Pak je tu princ Dorian... Pořád tě mám ráda, Dori. Je mi jedno, co uděláš. Prostě to tak bude. Mojí nejoblíbenější postavou je pak princezna Nehemia. O královi se raději zmiňovat nebudeme, protože bych ho musela zabít...

Konečně se dostávám k vlastním dojmům. Co bych vám ještě ke Koruně řekla... Přiznávám, že jsem byla dost nervózní ohledně hypu, který kolem celé sérii v zahraničí neustále přetrvává. Sarah se ale osvědčila už v Acotaru a přesvědčila mě, že její knihy stojí za to číst. Throne of Glass se mi líbil méně než Crown of Midnight. Něco mě ale nutí číst neustále dál. CoM byla neuvěřitelná. Bylo to výborné, čtivé a postavy mi tu doslova rostly před očima. Navíc jsem obrečela i jeden z největších zvratů, který se odehrál tak v polovině knihy. A ten konec? Dělá si ze mě někdo legraci? Wow... Tušila jsem to, ale i tak mi to vyrazilo dech. A Chaolaena? Láska na první pohled. Nebojte se té romantiky, i když na to moc nejste. Není to nijak násilné. A že je tam milostný trojúhelník? No a co? On brzy zmizí, uvidíte... Celaena má totiž důležitější věci na práci, než se s někým líbat a vodit za ručičku. A jestli se ve trojce objeví fakt to, co má, tak tedy... wow.

Crown of Midnight (a potažmo celou sérii) bych doporučila všem milovníkům fantasy pro mladé, kteří se nebojí magie, pletich a Fae.

Celkové hodnocení:  4 z 5 hvězdiček

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Já už tu knihu nutně potřebuji! Vážně už se nemůžu dočkat Celaeny a Chaola!

    OdpovědětVymazat
  2. Já ji dostala včera na recenzi a zatim jsem se nejak nedokazala zacist. A jsem tez zvedava na Chaola, fandim mu:))

    OdpovědětVymazat
  3. Mně Throne of Glass ale vůbec nenadchl. Celeana byla marnivá až běda a zbytek postav... dejme tomu, že ušly. Přesto mi stránky ubíhaly neskutečně rychle, což můžu pomalu říct o každé knize od CooBoo. Nevím, jaký font a řádkování používají, ale i když mě kniha zrovna dvakrát nezaujme, čtu, čtu a čtu, než nedočtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsme se do téhle série úplně zamilovala, pro Půlnoční korunu jsme běžela do knihkupectví hned potom, co byla oficiálně vydaná a přelouskala jsme jí hrozně rychle. Knížka se mi nakonec líbila taktéž víc než první díl a máš pravdu, že se Sarah vážně zlepšuje. A co se týče postav - to jsou jedny z nejlepších, se kterými jsem se snad doposud setkala :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat