neděle 19. března 2017

Měsíční shrnutí za únor 2017


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za únor?
To vše můžete najít v tomto článku.


Přečtené knihy


Thirteen Reasons WhyThirteen Reasons Why

S blížícím se vysíláním seriálu jsem začala být nervózní. 13 reasons why mi totiž v knihovně leží už nějaký ten rok a pořád jsem se k nim nebyla schopná dostat. Nakonec jsem se tedy v únoru rozhoupala a pustila se do nich. A nelitovala jsem. Samozřejmě by to mohlo být jiné. Čekala jsem něco jiného. Ale nestěžovala jsem si. Navíc mám doma anglickou verzi, což je jediné štěstí, protože to české vydání je fakt otřesné. Pokud bude seriál na podobné vlně jako knížka, tak se nemáme čeho bát.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Caraval (Caraval, #1)Caraval - KNIHA MĚSÍCE

Kdo už si četl moji recenzi na Goodreads, tak mohl poznat, že jsem si Caraval doopravdy zamilovala. Celé to spojení autorčina stylu psaní, umístění, hrdinů a zvratů mne naprosto dostala. Nebudu tvrdit, že to je to nejúžasnější, ale na to, že je to autorčina prvotina, tak klobouk dolů. Je to něco ve stylu Laini Taylor meets Tahereh Mafi, což je naprostá bomba. Snažila jsem se během celé knihy dávat pozor, abych nespadla do jedné z autorčiných iluzí. A ono houby. Dostala mě. Tak v 90 % knihy se totiž stalo jedno velké WTF a já nevěděla, co se tam vlastně děje. Kde mám sakra druhý díl?

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Umění předstíratUmění předstírat

Rachel Harrisovou mám ráda už Mého sladkého šestnáctého století. Její knihy jsou báječné oddechovky, u kterých můžu vždycky vypnout. A jelikož jsem měla na recenzi druhý díl její contemporary série, nejprve jsem se pustila do prvního dílu, na který Historie nás dvou volně navazuje. Umění předstírat bylo skvělé - lehce naivní hlavní hrdinka, lehce natvrdlý hlavní hrdina, love story a příběh o tom, že předstírání není vždy to nejlepší řešení. Pokud milujete příběhy ze střední, pak vám sedne i tohle.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Gantz/13Gantz 13

V únoru jsem se taky odhodlala navštívit naší vědeckou knihovnu a půjčit si díly mang, které mi zatím chyběly přečtené a vyšly už u nás. Jako první jsem se vrhla na Gantz, který nemám ráda, ale z nějakého důvodu ho pořád čtu. A taky doufám, že ho jednou dočtu. Tenhle díl byl hotová bída. Nic se tam nedělo, pořád tam jen pobíhali dinosauři a prostě... wtf. Musím být silná!

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček




Útok titánů 9 (Attack on Titan, #9)Útok Titánů 9

Po zklamání ve formě Gantze jsem se proto vrhla na Titány. A OMG!!! V devítce jsme už dál než kam se zatím dostalo anime, takže to pro mě bylo překvapení. Už jsem si zvykla, že v téhle manga sérii postavy umírají... ale proboha proč??? Proč zrovna on? Bojím se, jakým směrem se tohle bude ubírat, protože ta opice, co tam chodí, je vážně děsivá. Nechci vědět, co bude dál... Protože asi umřu.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Oko za oko (Oko za oko, #1)Oko za oko

Jenny Han u mě patří také k takovým contemporary stálicím, které čtu pořád dál, i když její knihy nejsou až takové wow, ale alespoň si u nich skvěle odpočinu. Oko za oko mi trochu připomnělo Ostrov lhářů smíšený s Gossip Girl a Tisícím patrem. Ale jen v něčem. Byl by to fajn revenge příběh, nebýt té paranormální linky. Protože jako vážně? Nechci tvrdit, že to je úplně špatně, protože mě třeba autorka překvapí a v dalších dílech i vysvětlí, proč to tam vlastně dala. No, uvidíme.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Historie nás dvou (The Fine Art of Pretending, #2)Historie nás dvou

Historie nás dvou volně navazuje na Umění předstírat, tentokrát se však zaměřuje na jiné hlavní hrdiny, a to Justina, který se mihl už v jedničce a Peyton. Historie se mi líbila snad ještě víc než jednička, především díky Peyton, která vyrůstala na ranči a díky ní se tam tak objevují i koně (už odmala tohle prostředí v knihách přímo žeru). Ani v Umění jsem si nemyslela, že je Justin nějaký velký padouch a sukničkář a měla jsem samozřejmě pravdu. Rachel Harris u mě opět zabodovala. Jen teď nevím, co dalšího od ní mám číst, když tu nic není.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Naruto 29: Kakaši versus Itači (Naruto, #29)Naruto 29: Kakaši versus Itači

Do Naruta jsem se vrhla s velkým nadšením, protože mě vážně chyběl (nikdy jsem netušila, že tohle někdy řeknu). Ale stalo se. Stačilo by už jen to, že je v názvu Kakaši. Bitvy jsou tu v plném proudu a o napětí není nouze. Jak dopadne Itači versus Kakaši? Mrkněte! Naruto je totiž boží.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Naruto 30: Sakura a babi Čijo (Naruto, #30)Naruto 30: Sakura a babi Čijo

Třicátý díl byl jedním z mých nejoblíbenějších z celého Naruta. Hlavně boj Sasoriho a Sakury s Babi Čijo. Miluju loutkaře... a Sasori je prostě neskutečně cute (inteligentní fandit nepříteli, já vím). Trochu se bojím, co se bude dál dít s Gaarou, protože to pro něj nevypadá moc dobře. Ale uvidíme, uvidíme. A na to, že je babče Čijo snad sto, je to fakt borka, která dokáže pěkně nakopat zadek. Ninja Girl Power activated!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



All You Need Is Kill - Stačí jen zabíjetAll you need is kill - Stačí jen zabíjet

Tahle manga byla jedno velké překvapení. Je od stejných autorů jako Death Note. A byl podle ní i natočený film s Tomem Cruisem (Edge of Tommorow), který jsem sice zatím neviděla, ale mám ho v plánu. I když příliš futuristické příběhy nemusím, tenhle byl vyjímkou. Hrdina je chycený v časové smyčce, která se neustále opakuje a on tak zažívá jeden boj pořád dokola, dokud neumře. Tenhle typ námětů miluju, takže jsem mangu přímo zhltla (i když není zrovna nejkratší). Doporučuji všemi deseti!!!

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


The Wrath & the Dawn (The Wrath & the Dawn, #1)The Wrath & the Dawn

Tuhle orientální krásku jsem četla poměrně dlouho, i když jsem to ani neměla v plánu. A nevím. Čekala jsem, že to přečtu jedním dechem, ale celkem jsem otálela. Bylo to dobré. Vážně dobré. Ale něco tomu chybělo. Oblíbila jsem si samozřejmě Khalida se Shazi. A Jalala a Despinu. Ale Tariq? Doufám, že umře, protože on a jeho blízcí mi celou knihu neskutečně lezli krkem a možná právě to bylo důvodem, proč mi čtení trvalo tak dlouho. Připomíná mi až moc Aspena!

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


The Mirror & the Maze (The Wrath and the Dawn, #1.5)The Mirror & the Maze

Jako poslední únorovou knihu jsem přečetla krátkou novelu ke knize Wrath and the Dawn. Jde o příběh z pohledu Khalida. Khalida miluju, miluju jeho myšlenkové pochody a Tariq se může jít vycpat. Tak nějak bych to shrnula.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček







Zrecenzované knihy


Oko za oko (Burn for Burn, #1)Brown Pierce: Rudý úsvit 1Schwabová V. E.: Temnější tvář magieIšida Sui: Tokijský ghúl 2


Zhlédnuté filmy, seriály a anime

V únoru jsem neviděla žádné anime, na druhou stranu jsem ale stihla zkouknout všechny Monster High filmy a jeden normální film. Not bad.


posterMonster High: Hrůzy pátečních večerů

Únor se nesl v pokračování maratonu Monster High filmů. Hrůzy pátečních večerů byly takovou miloučkou jednohubkou. Jednoduchý koncept - mistrovství v jezdění na kolečkových bruslích. Kluci si myslí, že je to sport jen pro ně a holky tam nemají co dělat. Když je ale celé mužstvo zraněno, jediný, kdo může MH zachránit, je právě tým holek. Užila jsem si to do poslední minuty - prostor tu totiž třeba dostává i Robecca Steam, kterou mám celkem ráda a Operetta, které to na bruslích fakt jde.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterWelcome to Monster High

První film z nových re-maků, které právě teď frčí v MH světě. Příběh o tom, jak to vlastně celé začalo a jak Monster High vznikla. Netuším, jestli se to drží úplně původního versa, protože tu vůbec není třeba Ředitelka Bloodgoodová, ale i přes Disneyovskou animaci jsem si to nakonec užila. Zajímavý nápad, zajímavá záporačka a super hudba. Nebyli tam sice úplně všichni z původní MH, ale byl tam Deuce a to mi stačilo.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterPadesát odstínů temnoty

Tak tohle bylo... meh. Na POT jsme byly v kině, jelikož je to taková naše tradice. Šly jsme se tam hlavně zasmát, protože nic jiného se tam ani dělat nedalo. První díl celkem ušel (až jsem se sama divila). Ale Temnota? Ten film byl superNUDA. V jednu chvíli jsem tam i usla. A vážně je úplná blbost s tím, co se stalo Christianovi v té džungli. NE. Ani jeho daleko hezčí bratr tam nebyl... Bože, doufám, že trojka už bude o něčem.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 2 z 5 hvězdiček


posterMonster High: Scaris - City of Frights - FILM MĚSÍCE

Rozhodně jeden z nejlepších MH filmů, alespoň za mě. Mám filmy s módou ráda a tohle mi dost připomínalo Ďábel nosí Pradu. Navíc se k hlavním hrdinkám, které cestují do MH verze Paříže, aby doprovodily Clawdeen na návrhářskou stáž, přidává i Rochelle Gargoyle, která se chce sejít se svým přítelem. To prostě chcete.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček



posterMonster High: Kamera, lebka, jedem!

Na tohle jsem se těšila dost dlouho, protože na události z tohohle filmu byly narážky v Draculauře and the new stepmomster (knížka). A já si inteligentně nejdřív přečetla knížku... Oproti ostatním MH filmům se mi to líbilo asi trochu míň, na druhou stranu tu ale dostala prostor i Deucova sestřenice Viperine, která je prostě super. A Skelita je taky děsně cool.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček



posterVolání netvora

Na film jsem byla zvědavá, hodně zvědavá, protože kniha patří mezi moje top favority. Četla jsem ji ale už v roce 2012, tudíž jsem si... no, moc jsem si toho nepamatovala, buďme upřímní. A film? Čekala jsem větší jízdu, alespoň co se týče emocí. Půlku knížky jsem probrečela, to si pamatuju ještě dodnes, tudíž jsem měla poměrně velké nároky. Film svůj účel splnil, jako knižní adaptace to bylo vážně povedené, ale chyběla tomu ta jiskra, kterou jsem v knize našla.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterMonster High: Útěk z Pobřeží lebek

Další z povedenějších kousků z MH filmů. Vůbec v tom nehraje roli to, že tam bylo Cleo. Vůbec. Tentokrát parta ztroskotá na neznámém ostrově, kde se setkají s místními domorodci. Tak trochu parodie na King Konga, hlavně jedna nejmenovaná scéna s Frankie. I ten křovák je děsně hot.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterMonster High: 13 přání

A nakonec taková třešnička na dortu. V poslední době mě hodně baví orientálně inspirované příběhy alá džinové a podobně... A 13 přání je právě o dvou džinkách a jedné lampě, kterou najde mladší sestra Clawdeen, Howleen. Super příběh o stinných stránkách popularity a jak vás to může zničit. Bylo to perfektní a vážně mě to bavilo. Tedy až na ten český dabing. Ten je meh (kdo proboha přeloží Howleen jako Kvílínu a ostatní jména nepřekládá?).

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 3.5 z 5 hvězdiček


A jaký byl váš únor?

2 komentáře :

  1. Povedený únor :) pomsta a rozbřesk na mě teprve čeká a jsem docela zvědavá, co na to povím. Zpočátku jsem si myslela, že budu nadšená, ale teď čtu všelijaké názory a docela se toho bojím... Přeji vydařený březen! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa Pomsta a rozbřesk páčila absolútne, v tej chvíli to bolo presne niečo, čo som potrebovala, ale absolútne súhlasím s tvojim názorom na Tarika (a Aspena :D). Z ostatných sa najviac teším na Caraval a Oko za oko, aj keď si ma trošku prekvapila s tým, že je tam nejaká paranormalna linka (na čo? Veď Jenny vie písať skvelo aj bez toho), ale určite sa do toho v blízkej dobe pustím. :)

    OdpovědětVymazat