neděle 7. října 2018

(Foto)Recenze - Dinosaurium

DinosauriumOficiální anotace

Vítejte v Dinosauriu, unikátním muzeu, které má otevřeno 365 dní v roce. Je domovem neobyčejné sbírky druhohorních příšer, od miniaturního troodona až po obrovitánského brachiosaura. Jak se dinosauři vyvíjeli? A proč měli někteří z nich pera a jiní zase šupiny? Račte vstoupit a prozkoumejte svět dinosaurů v celé kráse.

Proč jsem si knihu vybrala? 

Do dinosaurů jsem se zamilovala už jako dítě. Už ve školce jsem se chtěla stát archeoložkou a vydrželo mi to poměrně dlouho během základky. Nedávno jsem navíc prodělala takovou menší obsesi Jurským parkem a moje posedlost dinosaury se vrátila v plné síle. Dinosaurium mi tedy nemohlo chybět ve sbírce, protože ta kniha je naprosto nádherná.

Knižní trailer 


Hodnocení

Dinosaurium z produkce Lily Murray a Chrise Wormella je již třetí publikací, která vyšla ve velkoformátové řadě Račte vstoupit do muzea (v řadě již vyšlo Botanicum, Animalium a nově Příběh života: Evoluce) nakladatelství Albatros. Všechny publikace z této řady přilákají čtenáře především svým dechberoucím grafickým zpracováním, které je vskutku jedinečné a přináší úplně novou čtenářskou zkušenost. Jak již bylo zmíněno, jde o knihy velkého formátu, v knihovně je jim tedy potřeba vyhradit zvláštní prostor.

Co se týče obsahové stránky knihy, autoři přináší zcela nové informace a vybraných druzích dinosaurů. Na začátku publikace jsou dinosauři rozděleni podle období, ve kterém žili a podle čeledí a druhů. Z nízkého počtu stran je jasné, že autoři nemohli pokrýt úplně všechny druhy, ale ty základní tu najdete. U každého období najdete jeho popis (jura, trias...), stejně jako u každého druhu či čeledi. Ke konci knihy nechybí ani informace o vyhynutí dinosaurů. Kniha nepatří do řady Račte vstoupit do muzea pro nic za nic - každá strana působí jako samostatná expozice s podrobným popisem na jedné straně a s velkou fotografií na straně druhé. Asi nemá smysl se o knize moc rozepisovat, protože upřímně... Pokud si ji pořídíte, s největší pravděpodobností to bude kvůli nádherným ilustracím.

Než vám sem hodím krátkou lákačku, ještě sem přihodím pár osobních dojmů, které ve mne tato kniha zanechala. Kromě Dinosauria doma žádnou knihu ze série Račte vstoupit do muzea nemám, tudíž jsem moc nevěděla, do čeho jdu. O to víc jsem ale byla příjemně překvapená. Pokud jste milovníci dinosaurů jako já, určitě vás potěší informace, které z této knihy můžete získat. Příjemným bonusem jsou pak samozřejmě i ilustrace a fotografie, které neomrzí a můžete se k nim neustále vracet. Trochu mě sice vyděsil formát, protože v knihovně místo fakt nemám. Možná ale právě díky tomu nějak knihovnu přeskládám a Dinosaurium vystavím, protože tahle publikace si to fakt zaslouží.

Celkové hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti Albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzní kopie. 
Více o knize ZDE

A nakonec už nějaké ty slíbené fotografie, protože kvůli tomu tu jste, nebo ne? :)






Žádné komentáře :

Okomentovat