úterý 24. března 2020

Recenze - to bylo tvé jméno. 3

To bylo tvé jméno. 3Oficiální anotace

Vše směřuje k dramatickému závěru. Aby Taki zachránil Micuhu a její rodné městečko Itomori před ničivým dopadem komety, spojí síly s jejími středoškolskými kamarády a uvedou do pohybu neslýchaný plán. Jenže co když si její otec v pozici starosty postaví hlavu a nebude chtít spolupracovat? Dokáže Taki s přáteli odvrátit katastrofu? Mají s Micuhou šanci na společnou budoucnost? Krajinu halí stín, světy se prolínají a nastává chvíle osudového rozhodnutí.

Proč jsem si mangu vybrala?

Závěrečný díl třídílné manga série to bylo tvé jméno. jsem si nemohla ujít a s nedočkavostí jsem vyčkávala dne, kdy konečně vyšel. I když jsem celou sérii už četla zhruba před rokem v polštině a ještě dřív jsem viděla filmovou adaptaci od Makota Šinkaie, byla jsem zvědavá na český překlad. Pokud to jen trochu jde, snažím se naše překlady podporovat a propagovat. Jak tedy dopadlo velkolepé finále?

Filmový trailer


Hodnocení

Městečko Itomori, ve kterém bydlí Micuha, je v hrozném nebezpečí. Hrozí mu absolutní zničení úlomkem komety a je jen na Takim, aby tomu v těle Micuhy zabránil. Spolu s jejími kamarády musí spojit síly a vymyslet plán, který by mohl hrozbu odklonit. Je tu však jeden problém - znamenalo by to spojit se s dívčiným otcem, který ji příliš v lásce nemá. Podaří se Takimu zachránit dívku, se kterou ho svedla řada náhod, a která si pomalu ale jistě ukradla jeho srdce?

to bylo tvé jméno. 3 je třetím a závěrečným dílem stejnojmenné manga trilogie, za jejímž příběhem stojí celosvětově proslulý scénárista Makoto Šinkai, a za kresbou pak Ranmaru Kotone. Po drastickém závěru předchozího dílu přichází autoři s rozuzlením, na které jsme všichni netrpělivě čekali. Příběh Takiho a Micuhy se tak uzavírá a přináší s sebou spoustu akce a napětí až do poslední stránky. Na první pohled obyčejný příběh dvou středoškoláků, který započal v prvním díle, bleskově získal nádech tajemna a dalo by se v jistém smyslu říci, že i nadpřirozena. Ve velké míře se v něm snoubí japonské lidové tradice, které nám coby Evropanům mohou být dost vzdálené. K lepšímu porozumění však slouží několik poznámek překladatele Jakuba Stříbrného, které najdete na konci knihy. Nemusím snad ani připomínat, že se japonská manga čte zprava doleva. Pro ty, kteří by si nevěděli rady, je na konci speciální návod, jak mangy číst.

Postavám je v celém příběhu věnováno poměrně dost prostoru, stejně jako jejich vztahům. Jak Taki, tak i Micuha prošli poměrně velkou životní změnou, a to především díky výměně těl a tomu, že poznali, jak žije ten druhý. Právě to je jedna z věcí, které mne na sérii tak neskutečně baví. Blíže mám sice spíše k Micuze, díky které se seznamuje s japonskými tradicemi, své místo v mém srdci si ale získal i Taki. V závěrečném díle dostávají více prostoru také kamarádi Micuhy - Tešek a Saja, stejně jako její otec. Pokud hledáte jakoukoliv romantiku, ve své podstatě ji tu nenajdete.

Jako věrná fanynka filmu jsem byla přirozeně zvědavá, jak se autor popral s manga adaptací. A musím říct, že jsem spokojená. Kotoneho kresba je čistá a na pohled velmi příjemná. Skvěle se hodí k atmosféře, kterou se podařilo Šinkaiovi vytvořit. Sérii bych asi úplně nedoporučila těm, kteří s mangami začínají - netradiční způsob čtení a japonské tradice by mohly čtenáře spíše odradit. Pokud už za sebou ale nějaký ten svazek máte, rozhodně tvé jméno. vyzkoušejte. Najdete v něm kouzelný příběh dýchající japonskou atmosférou o dvou lidech, které svede dohromady náhoda. Příběh o přátelství, rodině a snech, které se nakonec plní. A film? To už je samozřejmost.

to bylo tvé jméno 3. bych doporučila všem, kteří hledají netradiční příběh o přátelství, rodině a hledání sebe sama z prostředí Japonska.

 


Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat